Over de ontstaansgeschiedenis van de hamburger kunnen we kort zijn. Gemalen vlees, afgeplat tot een schijf en vervolgens licht gebakken; dat werd in de Duitse stad Hamburg uitgevonden. Case closed dus? Niet helemaal. Voor de prehistorie van de hamburger wordt vaak naar Mongolië gewezen. En je kunt het uiteraard niet over de hamburger hebben, zonder Amerika te noemen.
Broodje hamburger of broodje aap?
Dzjengis Khan zou zelfs iets te maken hebben met de oorsprong van de hamburger. Het verhaal gaat dat zijn strijders in Mongolië in de 13e eeuw een stuk rundvlees tussen zadel en paard stopten om het mals te maken. Maar is dit echte geschiedenis of een broodje aap? Al in 1924 werd het verhaal in twijfel getrokken. Hoe eetbaar is vlees dat een rit lang het zweet van een paard absorbeert? Achterhaalbare hamburgerverhalen starten pas in de 18e eeuw en noemen (uiteraard) Hamburg als stad van oorsprong. In 1758 zou daar een platte worst of steak tussen twee broodjes al populair zijn. Halverwege de 19e eeuw maakt dat broodje vlees met de emigranten de oversteek naar Amerika. Eind 19e eeuw duikt in verschillende Amerikaanse kranten de Hamburg Steak en de Hamburger Sandwich op. Over hoe dat uitpakt in Amerika en in de hele wereld, kun je zeggen ‘the rest is history’. Je vindt ze nu in elke uithoek van de aardbol, in talloze varianten.
Zelf door de gehaktmolen draaien
Je kunt kant-en-klaar gehakt kopen voor hamburgers, maar het is leuker om zelf vlees door de gehaktmolen te draaien. Hamburgers kun je in principe van elk soort vlees maken. Wees lekker creatief. Belangrijk is dat je een goed percentage vet hebt. Mooi is ongeveer 20 procent. Dan blijft de hamburger lekker sappig tijdens het grillen. Zit er weinig vet in, dan wordt de hamburger droog en taai. Is het vlees van zichzelf vet, dan hoef je geen vet toe te voegen. Kippendijen zijn bijvoorbeeld vet genoeg. Bij de picanha neem je een stukje van de vetlaag mee.
Een lekkere crunch
Een hamburger gril je altijd op direct vuur, laat hem eventueel doorgaren naar de gewenste kerntemperatuur op het indirecte gedeelte. Doe de klep van je barbecue dicht zodat je hamburger die lekkere rooksmaak krijgt. Hou bij een hamburger van puur rundvlees een kerntemperatuur van 54°C aan, bij een hamburger van rund- en varkensvlees een kerntemperatuur van 70°C en meet dit met een kernthermometer. Gril ook je broodje voor een lekkere crunch. Smeer licht in met olie, dan op de grill. Blijf er bij want dit gaat supersnel. Pimp je hamburger met eigengemaakte augurken en ui op zuur. Hiermee geef je jouw broodje hamburger extra smaak. Denk goed na over de opbouw van je broodje. Zo heb je alle lagen feest!
10 tips voor de perfecte hamburger
- Draai zelf je gehakt.
- Zorg voor gehakt met 20% vet.
- Weeg je hamburger af: zo zijn gewicht en garingstijd gelijk.
- Laat je hamburger opstijven in de koelkast. Je hamburger wordt steviger en valt minder snel uit elkaar op de bbq.
- Gebruik een hamburgerpers zodat ze allemaal dezelfde vorm hebben.
- Gril de hamburger op een hete bbq van tenminste 200°C.
- Druk niet op de hamburger, dan druk je de lekkere sappen eruit.
- Meet met een kernthermometer of je hamburger gaar is.
- Gril ook je broodje voor die extra crunch en bite.
- Besteed aandacht aan de opbouw van je broodje.
Wij hebben genoeg hamburger-receptinspiratie voor je. Ga naar ons YouTube kanaal Fire&Food TV en bekijk onze hamburger-afspeellijst. Of surf in onze recepten d-base en maak bijvoorbeeld eens de Peanutbutterjelly burger (met het bier van Brouwerij de Molen), de koudgerookte ribeye hamburger (op de Borniak rookoven) of de surf&turf hamburger.