Aziatisch gerookte zalm

Recept afdrukken
Keuken Aziatisch
Trefwoord gember, hoisinsaus, rookplank, sesamolie, sriracha, zalm
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 30 minuten
Porties 4 personen

Equipment

  • rookplank
  • gietijzeren pan
  • marinadekwast
  • kernthermometer

Ingrediënten

  • 1 grote zalmfilet met huid

marinade & glaze

  • 2 el zoete chilisaus
  • 3 el ketchup
  • 3 el hoisinsaus
  • 2 el appelciderazijn
  • 2 el bruine suiker
  • 2 el sojasaus
  • 2 tl vers geraspte gember
  • ½ tl knoflookpoeder
  • ½ tl sriracha
  • 2 tl sesamolie

Instructies

  • Snijd de zalmfilet in vorm, zodat deze goed op het rookplankje past
  • Meng alle ingrediënten voor de marinade in een schaal. Gebruik 2/3 van de marinade om de zalm mee te marineren. Marineer afgedekt in de koelkast voor minimaal 1 uur tot een nacht. Bewaar de overige marinade, dit gaan we als glaze gebruiken.
  • Verwarm de barbecue voor op 180°C en richt in met een directe zone.
  • Leg de rookplank er alvast op, zodat de plank gaat roken wanneer je de zalm er op legt (ca. 10 minuten).
  • Leg de zalm op de rookplank en plaats deze op directe hitte gedurende maximaal 15 minuten of totdat de zalm een kerntemperatuur heeft bereikt van 57°C.
  • Doe de achtergehouden marinade in een pan en breng aan de kook.
  • Bestrijk de zalm met de glaze. Laat de zalm nog even 1 minuut op de barbecue liggen.
  • Laat 5 minuten rusten en serveer.

Video

Notities

Wij gebruiken in dit recept de Phantom gasbbq.
Deze video is i.s.m Napoleon Grills gemaakt.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

KellyBronze kalkoen van de bbq
KellyBronze kalkoen van de bbq

KellyBronze kalkoen van de bbq vuurbestendige schaal, waar de kalkoen in pastkernthermometer 1 KellyBronze kalkoen à 3 kgzout en peper1 glas water Haal de kalkoen uit de koelkast en laat hem 1 uur op kamertemperatuur komen.Laat de kleine donkere veertjes gewoon zitten...

Zalm Wellington
Zalm Wellington

  Zalm Wellington wokdeegrollerpizzasteen 600 g zalm (zonder huid)1 rol bladerdeegneutrale olie200 g verse spinazie200 g champignon2 teentjes knoflook1 el mosterdzest van een limoen1 eizout en peper Richt de barbecue in met een direct en indirect gedeelte en...

Gerookte runderwangen
Gerookte runderwangen

  Gerookte runderwangen 1 handvol rookhoutkernthermometer 1-1,2 kg runderwangenbbq-rub (naar keuze)1 fles bier (Fire&Food BBQ IPA)50 g roomboter2-3 el bruine suiker Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verwarm hem voor op 135°C.Verwijder...

KellyBronze kalkoen van de bbq
Pizza-breekbrood

  Pizza-breekbrood pizzasteen 1 breekbrood1 potje tomatensaus1 bol mozzarella½ zakje jong belegen kaas10-12 plakjes pepperoni of salamikruidenboter75 g gezouten boter3 teentjes knoflook1 el verse salie2 tl gedroogde basilicum1 tl gedroogde oregano1 tl gedroogde...

Bieslook-knoflook boter
Bieslook-knoflook boter

  Bieslook-knoflook boter huishoudfolie 400 g roomboter (ongezouten)olijfolie2 bollen knoflook200 g barbecurub (naar keuze)3 el bieslook (fijngesneden) Snijd de bovenkant van de knoflookbol er af en doe er wat olijfolie op.Leg deze bol een uur op een barbecue van...