Bacon wrapped ossenhaas met smokey paddosaus

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht
Trefwoord bacon, Bacon BBQ Bomb, barbecue, bbq, BBQ Style
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Passieve Tijd 3 uur
Porties 6 personen

Ingrediënten

  • 1 ossenhaas ca. 2 kg zonder ketting
  • 3 el gele mosterd
  • 500 g gerookt ontbijtspek in lange plakken
  • peper

smokey paddosaus

  • 200 g oesterzwammen
  • 2 el olijfolie
  • 2 sjalotjes
  • 1 teentje knoflook
  • 1 laurierblaadje
  • 5 takjes tijm
  • 5 el groene peperkorrels
  • 600 ml demi-glace ingekookte kalfsfond
  • 200 ml room
  • zout en peper

pommes pont neuf

  • 2 kg kruimige aardappelen
  • 1 el zout
  • 1 el zonnebloemolie
  • mosterdmayonaise

Instructies

  • Verhit de barbecue tot 180°C (indirect).
  • Snijd het vlies van de ossenhaas eraf. Snijd de kop van de ossenhaas los door de lijn van het vlies tussen de haas en de kop te volgen. Dit is de chateaubriand, die heb je nu niet nodig. Snijd de ossenhaas bij het dunne uiteinde zo’n 10 cm van het einde dwars in, maar niet helemaal door. Klap nu het ingesneden gedeelte om en je hebt een stuk vlees met ongeveer een gelijke dikte over de hele lengte.
  • Bestrijk de ossenhaas met mosterd en bestrooi met peper. Wikkel hem vervolgens rondom in met ontbijtspek. Leg minstens 3 uur in de koelkast. Hij moet goed gekoeld de barbecue op zodat de baconwrap mooi crispy wordt en de binnenkant niet te ver doorgaart.
  • Schil de aardappelen en snijd er frieten van 2 cm dik van. Blancheer in 7 minuten in zout water beetgaar. Laat ze volledig afkoelen.
  • Scheur de oesterzwammen en meng ze met een eetlepel olie, zout en peper. Leg de chunks tussen de kolen. Zet een bak met water onder het grillrooster, want het spek zal tijdens het garen gaan druipen.
  • Gaar de ossenhaas 35-40 minuten, tot een kerntemperatuur tussen 46°C (rare) en 50°C (medium).
  • Rook de paddenstoelen naast het vlees in ca. 30 minuten.
  • Haal het vlees eraf, wikkel losjes in aluminiumfolie en laat 5 minuten rusten.
  • Fruit in een scheutje olie in de pan het gesnipperde sjalotje. Voeg de fijngeperste knoflook, laurier en tijm toe en bak kort mee. Voeg de uitgelekte groene peperkorrels en de demi-glace toe, laat een paar minuten trekken. Verwijder laurier en tijm, voeg de oesterzwammen en room toe. Kook een paar minuten in, tot de gewenste dikte. Breng op smaak met zout en peper.
  • Bouw de barbecue om naar direct grillen, bestrijk de frieten met olie en gril ze kort tot je grillstrepen ziet en ze warm zijn. Bestrooi de friet met zout, snijd de ossenhaas in plakken en serveer met de smokey paddosaus en mosterdmayonaise.

Notities

Extra nodig
  • 4 beuken-, eiken- of hickoryhoutchunks (blokken rookhout van ca. 5x5 cm)
  • gietijzeren pan
  • aluminiumbak
  • kernthermometer
  • aluminiumfolie
  • gietijzeren grillrooster
Dit recept komt uit het Smokey Goodness boek BBQ Feast on Fire van Jord Althuizen.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Dutch style bbq-mussels
Dutch style bbq-mussels

Dutch style bbq-mussels gietijzeren pan 2 kg verse mosselen300 g spek50 g gezouten roomboter800 g Hollandse roerbakgroenten2 el Roquefort250 ml kookroomstokbroodbieslook Bereid een bbq voor op directe bereiding met een temperatuur van 180°C.Spoel intussen de mosselen...

Gekruide lamsrack met citrussalade
Gekruide lamsrack met citrussalade

  Gekruide lamsrack met citrussalade kernthermometer 2 lamsracksolijfolierub2 tl zout2 tl gemalen komijn1 tl gemalen koriander1 tl gemalen kardemom½ tl chiliflakes½ tl zwarte pepercitrussalade1 bloedsinaasappelen1 sinaasappel1 grapefruit2 lente-uitjes8...

BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw
BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw

  BBQ-bearclaw / BBQ-berenklauw pankernthermometerhouten satéprikkers 500 g rundergehakt1 el bbq-rub2 uienbbq-sauszout en pepersatésaus150 g pindakaas2 el mirin2½ el sojasaus2 tl honing½ tl knoflookpoeder80 ml kokend water Richt de barbecue in met een indirect en...

Dutch style bbq-mussels
BBQ-carnitas in bao buns

  BBQ-carnitas in bao buns kernthermometerDutch Oven procureur van ca. 1100 grambbq-rublittle gembao bunslente-uikruidenmengsel2 el basterdsuiker1 el oregano2 tl komijnpoeder1 tl paprikapoeder1 ui5 teentjes knoflook1 rode peper2 laurierblaadjes1 sinaasappel4 el...

BBQ Smoked Spatchcock Chicken
BBQ Smoked Spatchcock Chicken

  BBQ Smoked Spatchcock Chicken Beer Barrel chunksgevogelteschaargietijzeren koekenpan (skillet)fijne raspspray-bottle (plantenspuit)kernthermometeraluminiumfolie 1 hele kip500 g voorgegaarde krieltjes in de schil1 el bbq-rubolijfolie1 flesje bier (bv...