BBQ-ham

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht
Trefwoord barbecuesaus, ham
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur 40 minuten
Passieve Tijd 1 dag
Porties 4 personen

Ingrediënten

  • 1 speenvarkenham
  • barbecuesaus Sweet Baby Ray’s Honey
  • olijfolie

pekelbad

  • 5 dl warm water
  • 1 l koud water
  • 5 dl appelsap
  • 8 el zout
  • 1 el zwarte peperkorrels
  • 1 el kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 el kruidnagels

Instructies

  • Pekel eerst de ham. Verwarm hiervoor 5 dl water en los hierin het zout op. Voeg dan de peperkorrels, kruidnagels en laurierblaadjes toe en laat dit afkoelen. Daarna mag de appelsap en de andere liter water erbij. Leg nu de ham erin en laat deze 24 uur pekelen. Zorg ervoor dat de ham helemaal onder water staat.
  • Haal de ham uit het pekelbad en dep deze droog. Snijd met een mes een ruitjespatroon in de vetrand. Smeer daarna de ham royaal in met olijfolie, honing en Sweet Baby Ray’s Honey.
  • Leg de ham op een voorverwarmde barbecue van ca 160 – 180°C, op het indirecte gedeelte.
  • Gril tot een kerntemperatuur van ca. 70°C. Smeer eventueel tussentijds nog een beetje in met de barbecuesaus en voeg wat rookhout toe. Laat hem daarna even rusten en serveer direct.

Video

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Dutch style bbq-mussels
Dutch style bbq-mussels

Dutch style bbq-mussels gietijzeren pan 2 kg verse mosselen300 g spek50 g gezouten roomboter800 g Hollandse roerbakgroenten2 el Roquefort250 ml kookroomstokbroodbieslook Bereid een bbq voor op directe bereiding met een temperatuur van 180°C.Spoel intussen de mosselen...

Gekruide lamsrack met citrussalade
Gekruide lamsrack met citrussalade

  Gekruide lamsrack met citrussalade kernthermometer 2 lamsracksolijfolierub2 tl zout2 tl gemalen komijn1 tl gemalen koriander1 tl gemalen kardemom½ tl chiliflakes½ tl zwarte pepercitrussalade1 bloedsinaasappelen1 sinaasappel1 grapefruit2 lente-uitjes8...

BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw
BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw

  BBQ-bearclaw / BBQ-berenklauw pankernthermometerhouten satéprikkers 500 g rundergehakt1 el bbq-rub2 uienbbq-sauszout en pepersatésaus150 g pindakaas2 el mirin2½ el sojasaus2 tl honing½ tl knoflookpoeder80 ml kokend water Richt de barbecue in met een indirect en...

Dutch style bbq-mussels
BBQ-carnitas in bao buns

  BBQ-carnitas in bao buns kernthermometerDutch Oven procureur van ca. 1100 grambbq-rublittle gembao bunslente-uikruidenmengsel2 el basterdsuiker1 el oregano2 tl komijnpoeder1 tl paprikapoeder1 ui5 teentjes knoflook1 rode peper2 laurierblaadjes1 sinaasappel4 el...

BBQ Smoked Spatchcock Chicken
BBQ Smoked Spatchcock Chicken

  BBQ Smoked Spatchcock Chicken Beer Barrel chunksgevogelteschaargietijzeren koekenpan (skillet)fijne raspspray-bottle (plantenspuit)kernthermometeraluminiumfolie 1 hele kip500 g voorgegaarde krieltjes in de schil1 el bbq-rubolijfolie1 flesje bier (bv...