Boekweitbrood met gerookte forel, dille en zure room

Recept afdrukken
Gang Bijgerecht
Trefwoord brood, Dutch Oven, vis
Bereidingstijd 1 uur 15 minuten
Passieve Tijd 1 uur 30 minuten
Porties 4 personen

Equipment

  • Gietijzeren pan (Dutch Oven)

Ingrediënten

  • 250 g volkoren tarwemeel
  • 250 g boekweitmeel
  • 42 g gist (1 blokje)
  • 5 dl karnemelk
  • suiker
  • 1 tl zout
  • 200 g gerookte forel
  • 1 el dille
  • 1,5 dl zure room
  • 2 el plantaardige olie

Instructies

  • HET DEEG: meng beide meelsoorten in een kom. Maak een kuiltje in het midden, verbrokkel de gist erboven en roer los met een beetje van de karnemelk, een snuf suiker en wat meel van het kuiltje. Laat afgedekt op een warme plaats 15 minuten staan. Voeg dan de resterende karnemelk en het zout toe en kneed alles tot een glad en soepel deeg. Voeg zo nodig extra meel toe. Laat het deeg op een warme plek 1 uur rijzen.
  • DE VULLING: snijd de gerookte forel in blokjes. Was de dille, snijd fijn en meng beide met de zure room.
  • HET BROOD: kneed het deeg op een met meel bestoven werkblad nogmaals goed door en verdeel in vier even grote bollen. Maak een kuiltje in elke bol en vul met het forel-zureroommengsel. Sluit het deeg rondom de vulling en bestrooi de broodjes met meel. Vet de binnenkant van de Dutch Oven in met de plantaardige olie, leg de broodjes erin en laat nog 15 minuten rijzen.
  • Zet aansluitend de Dutch Oven met gesloten deksel in de gloeiende kooltjes en verdeel 2/3 van de hete briketten of kolen erover. Verdeel de resterende 1/3 onder de Dutch Oven en bak de broodjes in 25-30 minuten gaar.

Notities

Tip
  • Je kunt de boekweitbroodjes ook met gerookte zalm vullen.
Dit recept komt uit het boek Ja, ik gril! Dutch Oven van Lantaarn Publishers.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Mezcal-gemarineerde bavette met gegrilde ananassalsa
Mezcal-gemarineerde bavette met gegrilde ananassalsa

  Mezcal-gemarineerde bavette met gegrilde ananassalsa vacuümzak en vacumeermachinekernthermometeraluminiumfolie 1 bavettemarinade120 ml mezcal2 tl sinaasappelschil2 tl limoenrasp180 ml sinaasappelsap120 ml limoensap4 teentjes knoflook1 rode peper1 el...

Thaise varkensspiesjes
Thaise varkensspiesjes

  Thaise varkensspiesjes houten satéprikkers 400 procureurlapjes50 ml kokosroom½ bosje koriander1 limoenmarinade50 ml kokosmelk5 teentjes knoflook2 el palmsuiker2 el vissaus1 el maïzena1 el neutrale olie1 el gehakte peterselie1 tl korianderzaad1 tl sojasaus1 tl...

Vegan pulled pork bagel
Vegan pulled pork bagel

  Vegan pulled pork bagel barbecue met dekselRVS GrillmandCold smoke generator (CSG)Rookmot Applealuminiumfoliegietijzeren koekenpan (skillet) of bakplaat 750 g oesterzwammen3 el bbq-rubscheutje arachideolie6 bio vegan bagels o.i.d. (wij gebruiken Pur Pain van de...

Kipsaté satay gai
Kipsaté satay gai

  Kipsaté satay gai houten satéprikkers of ijzeren spiesjeskernthermometer1 gietijzeren pan1 gietijzeren koekenpan 500 g kippendijenmarinade1 pakje kokosmelk (a 200 ml)1 tl kurkuma1 el palmsuiker1½ el sojasauschiliflakes (naar smaak)1 teentje knoflook...

Gerookte harissa-kipgehaktballetjes
Gerookte harissa-kipgehaktballetjes

  Gerookte harissa-kipgehaktballetjes gehaktmolenkernthermometerhandvol rookhoutsmokerbox 750 g kippendijen1 sjalotje2 teentjes knoflook15 g peterselie60 g gedroogde abrikozen2 tl harissa50 g paneermeel10 g dille300 g parelcouscouszout en peperharissa-saus250 ml...