Boekweitbrood met gerookte forel, dille en zure room

Recept afdrukken
Gang Bijgerecht
Trefwoord brood, Dutch Oven, vis
Bereidingstijd 1 uur 15 min
Passieve Tijd 1 uur 30 min
Porties 4 personen

Equipment

  • Gietijzeren pan (Dutch Oven)

Ingrediënten

  • 250 g volkoren tarwemeel
  • 250 g boekweitmeel
  • 42 g gist (1 blokje)
  • 5 dl karnemelk
  • suiker
  • 1 tl zout
  • 200 g gerookte forel
  • 1 el dille
  • 1,5 dl zure room
  • 2 el plantaardige olie

Instructies

  • HET DEEG: meng beide meelsoorten in een kom. Maak een kuiltje in het midden, verbrokkel de gist erboven en roer los met een beetje van de karnemelk, een snuf suiker en wat meel van het kuiltje. Laat afgedekt op een warme plaats 15 minuten staan. Voeg dan de resterende karnemelk en het zout toe en kneed alles tot een glad en soepel deeg. Voeg zo nodig extra meel toe. Laat het deeg op een warme plek 1 uur rijzen.
  • DE VULLING: snijd de gerookte forel in blokjes. Was de dille, snijd fijn en meng beide met de zure room.
  • HET BROOD: kneed het deeg op een met meel bestoven werkblad nogmaals goed door en verdeel in vier even grote bollen. Maak een kuiltje in elke bol en vul met het forel-zureroommengsel. Sluit het deeg rondom de vulling en bestrooi de broodjes met meel. Vet de binnenkant van de Dutch Oven in met de plantaardige olie, leg de broodjes erin en laat nog 15 minuten rijzen.
  • Zet aansluitend de Dutch Oven met gesloten deksel in de gloeiende kooltjes en verdeel 2/3 van de hete briketten of kolen erover. Verdeel de resterende 1/3 onder de Dutch Oven en bak de broodjes in 25-30 minuten gaar.

Notities

Tip
  • Je kunt de boekweitbroodjes ook met gerookte zalm vullen.
Dit recept komt uit het boek Ja, ik gril! Dutch Oven van Lantaarn Publishers.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Bourbon Pork Belly chunks
Bourbon Pork Belly chunks

  Bourbon Pork Belly chunks 1 handjevol rookhoutgietijzeren schaalgietijzeren steelpancocktailprikkers 200-300 ml bourbon whisky800 g buikspek1-2 el barbecuerub4 el tomatenketchup4- 6 el barbecuesaus2 el sojasaus2 el honing Richt de barbecue in voor de indirecte...

Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook
Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook

  Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook 1 handvol rookhout 1 côte de Boeuf4-6 teentjes knoflook4-6 takjes rozemarijn1 bosje groene asperges500 g Roseval aardappelen (ca. 2 grote aardappelen p.p.)zout en peper Maak ca. 6 insnedes van ca. 2 cm de côte de Boeuf...

Sint–Jakobsschelpen met buffelmozzarella
Sint–Jakobsschelpen met buffelmozzarella

  vijzel 4 Sint-Jakobsschelpen2 kleine buffelmozzarella ’szeezout en peperpesto10-15 basilicumblaadjeseen handvol peterselie2 el pijnboompitten1 el geraspte Parmezaanse kaas60 ml olijfoliesap van een halve limoen Doe alle ingrediënten voor de pesto in een vijzel...

BBQ honey chicken wings
BBQ honey chicken wings

  BBQ honey chicken wings gietijzeren pankernthermometer 1 kg kippenvleugelsmarinade6 el sojasausflinke scheut olijfolie1 el zoetzure chilisaus1 el kiprub1 el pilipili kruiden of chilipoeder1 tl zout1 tl knoflookpoederglaze3 teentjes knoflook1 ui4 el ketchup2 el...

Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout
Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout

  Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout kernthermometeraluminiumfolievijzel 1 varkensrack (ca. 1,3 kg)oliezoethoutrub1 el zwarte peper1 el zoethoutpoeder1 el zout10 pimentbolletjes Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verhit tot...