Eenvoudige kimchi

Recept afdrukken
Gang Bijgerecht
Trefwoord buiten koken, fermenteren, knoflook, kool, low&slow, zout
Porties 2 liter

Equipment

  • beugelpot van 2 l
  • zakje met zout water of zuurkoolsteen

Ingrediënten

  • 1 Chinese kool van ±1200 g
  • 50 g zeezout
  • 200 ml water
  • 1 el maïzena
  • 1 el bruine suiker
  • 200 g radijs
  • 200 g wortel
  • 1 rode paprika
  • 4 bosuitjes
  • 2 sjalotjes
  • 6 teentjes knoflook
  • 1 tl geraspte gember
  • 4 el vissaus
  • 4 ansjovisjes uit blik
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 2 tl sambal of meer

Instructies

  • Maak de pot en de rubberen ring goed schoon. Doe de rubberen ring op de deksel van de pot. Haal de bladeren van de kool en spoel ze af met koud water.
  • Strooi het zout tussen de bladeren, wrijf het goed in en leg ze in een ruime bak. Laat de bladeren 2 uur liggen en spoel ze daarna goed af met koud water. De bladeren hebben nu genoeg zout opgenomen, om de fermentatie veilig te laten verlopen.
  • Breng ondertussen het water aan de kook en voeg de maïzena toe en laat het 5 minuten zachtjes koken. Voeg de suiker toe en kook het nog een minuut. Laat de maïzenapap volledig afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Pel de sjalotjes en knoflook en snipper ze. Snijd de bosui inclusief het groen in ringetjes. Snijd de radijs, wortel, en paprika fijn (luciferstokjes dikte). Pureer de gember, vissaus, tomatenpuree, sambal en ansjovis met een staafmixer en meng dit door de maïzenapap. Roer de fijngesneden groente erdoor en smeer de koolbladeren hiermee in.
  • Rol de bladeren op en stop ze in de beugelpot. Druk de lucht tussen de bladeren uit door er iets zwaars op te leggen. Bijvoorbeeld een diepvrieszakje met zout water of een speciale zuurkoolsteen. Sluit de pot luchtdicht af, zodat het niet kan gaan schimmelen. Zet de pot op het aanrecht en laat de kimchi bij kamertemperatuur fermenteren.
  • Proef na 3 dagen of de kimchi zuur is. Is het nog niet zuur, of wil je het zuurder? Laat de pot dan nog een paar dagen bij kamertemperatuur staan tot je de smaak goed vindt.
  • Zet de pot in de koelkast om de fermentatie (nagenoeg) te stoppen.

Notities

Tip van Christian
  • De kimchi kan wel 6 maanden houdbaar zijn. Maar dan moet je wel zorgen dat de beugelpot goed schoon is.
Dit recept komt uit het boek Verrot Lekker van Christian Weij.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Teriyaki Pina Colada Burger
Teriyaki Pina Colada Burger

  Teriyaki Pina Colada Burger keukenmachine met gehaktmolenkwastjekernthermometeraluminiumfolie 780 g runderlappen20 g speklapjes80 ml teriyakisaus1 ananas1 zakje geraspte kaas8 plakjes ontbijtspek4 hamburgerbroodjeszout en peperPina Coladasaus300 ml kokosroom150...

Dutch style bbq-mussels
Dutch style bbq-mussels

  Dutch style bbq-mussels gietijzeren pan 2 kg verse mosselen300 g spek50 g gezouten roomboter800 g Hollandse roerbakgroenten2 el Roquefort250 ml kookroomstokbroodbieslook Bereid een bbq voor op directe bereiding met een temperatuur van 180°C.Spoel intussen de...

Gekruide lamsrack met citrussalade
Gekruide lamsrack met citrussalade

  Gekruide lamsrack met citrussalade kernthermometer 2 lamsracksolijfolierub2 tl zout2 tl gemalen komijn1 tl gemalen koriander1 tl gemalen kardemom½ tl chiliflakes½ tl zwarte pepercitrussalade1 bloedsinaasappelen1 sinaasappel1 grapefruit2 lente-uitjes8...

BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw
BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw

  BBQ-bearclaw / BBQ-berenklauw pankernthermometerhouten satéprikkers 500 g rundergehakt1 el bbq-rub2 uienbbq-sauszout en pepersatésaus150 g pindakaas2 el mirin2½ el sojasaus2 tl honing½ tl knoflookpoeder80 ml kokend water Richt de barbecue in met een indirect en...

BBQ-carnitas in bao buns
BBQ-carnitas in bao buns

  BBQ-carnitas in bao buns kernthermometerDutch Oven procureur van ca. 1100 grambbq-rublittle gembao bunslente-uikruidenmengsel2 el basterdsuiker1 el oregano2 tl komijnpoeder1 tl paprikapoeder1 ui5 teentjes knoflook1 rode peper2 laurierblaadjes1 sinaasappel4 el...