Eenvoudige kimchi

Recept afdrukken
Gang Bijgerecht
Trefwoord buiten koken, fermenteren, knoflook, kool, low&slow, zout
Porties 2 liter

Equipment

  • beugelpot van 2 l
  • zakje met zout water of zuurkoolsteen

Ingrediënten

  • 1 Chinese kool van ±1200 g
  • 50 g zeezout
  • 200 ml water
  • 1 el maïzena
  • 1 el bruine suiker
  • 200 g radijs
  • 200 g wortel
  • 1 rode paprika
  • 4 bosuitjes
  • 2 sjalotjes
  • 6 teentjes knoflook
  • 1 tl geraspte gember
  • 4 el vissaus
  • 4 ansjovisjes uit blik
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 2 tl sambal of meer

Instructies

  • Maak de pot en de rubberen ring goed schoon. Doe de rubberen ring op de deksel van de pot. Haal de bladeren van de kool en spoel ze af met koud water.
  • Strooi het zout tussen de bladeren, wrijf het goed in en leg ze in een ruime bak. Laat de bladeren 2 uur liggen en spoel ze daarna goed af met koud water. De bladeren hebben nu genoeg zout opgenomen, om de fermentatie veilig te laten verlopen.
  • Breng ondertussen het water aan de kook en voeg de maïzena toe en laat het 5 minuten zachtjes koken. Voeg de suiker toe en kook het nog een minuut. Laat de maïzenapap volledig afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Pel de sjalotjes en knoflook en snipper ze. Snijd de bosui inclusief het groen in ringetjes. Snijd de radijs, wortel, en paprika fijn (luciferstokjes dikte). Pureer de gember, vissaus, tomatenpuree, sambal en ansjovis met een staafmixer en meng dit door de maïzenapap. Roer de fijngesneden groente erdoor en smeer de koolbladeren hiermee in.
  • Rol de bladeren op en stop ze in de beugelpot. Druk de lucht tussen de bladeren uit door er iets zwaars op te leggen. Bijvoorbeeld een diepvrieszakje met zout water of een speciale zuurkoolsteen. Sluit de pot luchtdicht af, zodat het niet kan gaan schimmelen. Zet de pot op het aanrecht en laat de kimchi bij kamertemperatuur fermenteren.
  • Proef na 3 dagen of de kimchi zuur is. Is het nog niet zuur, of wil je het zuurder? Laat de pot dan nog een paar dagen bij kamertemperatuur staan tot je de smaak goed vindt.
  • Zet de pot in de koelkast om de fermentatie (nagenoeg) te stoppen.

Notities

Tip van Christian
  • De kimchi kan wel 6 maanden houdbaar zijn. Maar dan moet je wel zorgen dat de beugelpot goed schoon is.
Dit recept komt uit het boek Verrot Lekker van Christian Weij.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Bourbon Pork Belly chunks
Bourbon Pork Belly chunks

  Bourbon Pork Belly chunks 1 handjevol rookhoutgietijzeren schaalgietijzeren steelpancocktailprikkers 200-300 ml bourbon whisky800 g buikspek1-2 el barbecuerub4 el tomatenketchup4- 6 el barbecuesaus2 el sojasaus2 el honing Richt de barbecue in voor de indirecte...

Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook
Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook

  Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook 1 handvol rookhout 1 côte de Boeuf4-6 teentjes knoflook4-6 takjes rozemarijn1 bosje groene asperges500 g Roseval aardappelen (ca. 2 grote aardappelen p.p.)zout en peper Maak ca. 6 insnedes van ca. 2 cm de côte de Boeuf...

Sint–Jakobsschelpen met buffelmozzarella
Sint–Jakobsschelpen met buffelmozzarella

  vijzel 4 Sint-Jakobsschelpen2 kleine buffelmozzarella ’szeezout en peperpesto10-15 basilicumblaadjeseen handvol peterselie2 el pijnboompitten1 el geraspte Parmezaanse kaas60 ml olijfoliesap van een halve limoen Doe alle ingrediënten voor de pesto in een vijzel...

BBQ honey chicken wings
BBQ honey chicken wings

  BBQ honey chicken wings gietijzeren pankernthermometer 1 kg kippenvleugelsmarinade6 el sojasausflinke scheut olijfolie1 el zoetzure chilisaus1 el kiprub1 el pilipili kruiden of chilipoeder1 tl zout1 tl knoflookpoederglaze3 teentjes knoflook1 ui4 el ketchup2 el...

Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout
Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout

  Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout kernthermometeraluminiumfolievijzel 1 varkensrack (ca. 1,3 kg)oliezoethoutrub1 el zwarte peper1 el zoethoutpoeder1 el zout10 pimentbolletjes Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verhit tot...