
Gegrilde makreelhapjes
Ingrediënten
- 5 verse makreelfilets
- 2 little gem
- atjar tjampoer of een zelfgemaakte groentezuur zie hieronder
- wasabi flakes (te koop bij toko) alternatief dungesneden rode pepertje
marinade
- 2 teentjes knoflook
- 2 tl verse gember
- 2 tl sambal
- 3 el sojasaus
- 6 el Brassica koolzaadolie
Zelfgemaakt groentezuur
- 1/4 komkommer
- 1 grote wortel
- 1 cm geraspte gember
- 150 ml witte azijn
- 2 el suiker
- zout en peper
Instructies
- Verwarm een barbecue voor op 180°C en richt in op de indirecte wijze.
- Roer in een diep bord de fijngeperste knoflook, geraspte gember en sambal met de sojasaus en koolzaadolie tot een marinade. Leg de makreel in de marinade en laat ze 15 minuten marineren.
- Leg de gemarineerde makreelfilets op de barbecue en gril ze rondom gedurende 3-4 minuten gaar.
- Haal de slablaadjes los. Snijd de makreel in kleine stukjes, ca. 5 cm en verwijder het huidje. Leg een stukje makreel in het blaadje sla. Garneer met een beetje atjar en wasabi flakes.
(optioneel) Groentezure bereiding
- Halveer de komkommer in de lengte. Schep met een lepel de zaadlijsten uit de komkommer en snijd de komkommer in dunne plakjes.
- Snijd de paprika in dunne repen.
- Snijd de wortel in mooie dunne plankjes. Je kan de wortel eventueel ook raspen om het mooi fijn te houden.
- Doe alles in een kom en voeg de 150 ml witte azijn, peper, zout en suiker toe.
- Roer het geheel goed door totdat de suiker is opgelost en laat het minimaal een uur in de koeling staan.
- Hoe langer het in de koeling staat des te smaakvoller het wordt.