Gegrilde makreelhapjes

Recept afdrukken
Gang Lunch, Voorgerecht
Trefwoord makreel, marinade
Bereidingstijd 30 minuten
Passieve Tijd 15 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten

  • 5 verse makreelfilets
  • 2 little gem
  • atjar tjampoer of een zelfgemaakte groentezuur zie hieronder
  • wasabi flakes (te koop bij toko) alternatief dungesneden rode pepertje

marinade

  • 2 teentjes knoflook
  • 2 tl verse gember
  • 2 tl sambal
  • 3 el sojasaus
  • 6 el Brassica koolzaadolie

Zelfgemaakt groentezuur

  • 1/4 komkommer
  • 1 grote wortel
  • 1 cm geraspte gember
  • 150 ml witte azijn
  • 2 el suiker
  • zout en peper

Instructies

  • Verwarm een barbecue voor op 180°C en richt in op de indirecte wijze.
  • Roer in een diep bord de fijngeperste knoflook, geraspte gember en sambal met de sojasaus en koolzaadolie tot een marinade. Leg de makreel in de marinade en laat ze 15 minuten marineren.
  • Leg de gemarineerde makreelfilets op de barbecue en gril ze rondom gedurende 3-4 minuten gaar.
  • Haal de slablaadjes los. Snijd de makreel in kleine stukjes, ca. 5 cm en verwijder het huidje. Leg een stukje makreel in het blaadje sla. Garneer met een beetje atjar en wasabi flakes.

(optioneel) Groentezure bereiding

  • Halveer de komkommer in de lengte. Schep met een lepel de zaadlijsten uit de komkommer en snijd de komkommer in dunne plakjes.
  • Snijd de paprika in dunne repen.
  • Snijd de wortel in mooie dunne plankjes. Je kan de wortel eventueel ook raspen om het mooi fijn te houden.
  • Doe alles in een kom en voeg de 150 ml witte azijn, peper, zout en suiker toe.
  • Roer het geheel goed door totdat de suiker is opgelost en laat het minimaal een uur in de koeling staan.
  • Hoe langer het in de koeling staat des te smaakvoller het wordt.

Video

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Dutch style bbq-mussels
Dutch style bbq-mussels

Dutch style bbq-mussels gietijzeren pan 2 kg verse mosselen300 g spek50 g gezouten roomboter800 g Hollandse roerbakgroenten2 el Roquefort250 ml kookroomstokbroodbieslook Bereid een bbq voor op directe bereiding met een temperatuur van 180°C.Spoel intussen de mosselen...

Gekruide lamsrack met citrussalade
Gekruide lamsrack met citrussalade

  Gekruide lamsrack met citrussalade kernthermometer 2 lamsracksolijfolierub2 tl zout2 tl gemalen komijn1 tl gemalen koriander1 tl gemalen kardemom½ tl chiliflakes½ tl zwarte pepercitrussalade1 bloedsinaasappelen1 sinaasappel1 grapefruit2 lente-uitjes8...

BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw
BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw

  BBQ-bearclaw / BBQ-berenklauw pankernthermometerhouten satéprikkers 500 g rundergehakt1 el bbq-rub2 uienbbq-sauszout en pepersatésaus150 g pindakaas2 el mirin2½ el sojasaus2 tl honing½ tl knoflookpoeder80 ml kokend water Richt de barbecue in met een indirect en...

Dutch style bbq-mussels
BBQ-carnitas in bao buns

  BBQ-carnitas in bao buns kernthermometerDutch Oven procureur van ca. 1100 grambbq-rublittle gembao bunslente-uikruidenmengsel2 el basterdsuiker1 el oregano2 tl komijnpoeder1 tl paprikapoeder1 ui5 teentjes knoflook1 rode peper2 laurierblaadjes1 sinaasappel4 el...

BBQ Smoked Spatchcock Chicken
BBQ Smoked Spatchcock Chicken

  BBQ Smoked Spatchcock Chicken Beer Barrel chunksgevogelteschaargietijzeren koekenpan (skillet)fijne raspspray-bottle (plantenspuit)kernthermometeraluminiumfolie 1 hele kip500 g voorgegaarde krieltjes in de schil1 el bbq-rubolijfolie1 flesje bier (bv...