Gegrilde makreelhapjes

Recept afdrukken
Gang Lunch, Voorgerecht
Trefwoord makreel, marinade
Bereidingstijd 30 minuten
Passieve Tijd 15 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten

  • 5 verse makreelfilets
  • 2 little gem
  • atjar tjampoer of een zelfgemaakte groentezuur zie hieronder
  • wasabi flakes (te koop bij toko) alternatief dungesneden rode pepertje

marinade

  • 2 teentjes knoflook
  • 2 tl verse gember
  • 2 tl sambal
  • 3 el sojasaus
  • 6 el Brassica koolzaadolie

Zelfgemaakt groentezuur

  • 1/4 komkommer
  • 1 grote wortel
  • 1 cm geraspte gember
  • 150 ml witte azijn
  • 2 el suiker
  • zout en peper

Instructies

  • Verwarm een barbecue voor op 180°C en richt in op de indirecte wijze.
  • Roer in een diep bord de fijngeperste knoflook, geraspte gember en sambal met de sojasaus en koolzaadolie tot een marinade. Leg de makreel in de marinade en laat ze 15 minuten marineren.
  • Leg de gemarineerde makreelfilets op de barbecue en gril ze rondom gedurende 3-4 minuten gaar.
  • Haal de slablaadjes los. Snijd de makreel in kleine stukjes, ca. 5 cm en verwijder het huidje. Leg een stukje makreel in het blaadje sla. Garneer met een beetje atjar en wasabi flakes.

(optioneel) Groentezure bereiding

  • Halveer de komkommer in de lengte. Schep met een lepel de zaadlijsten uit de komkommer en snijd de komkommer in dunne plakjes.
  • Snijd de paprika in dunne repen.
  • Snijd de wortel in mooie dunne plankjes. Je kan de wortel eventueel ook raspen om het mooi fijn te houden.
  • Doe alles in een kom en voeg de 150 ml witte azijn, peper, zout en suiker toe.
  • Roer het geheel goed door totdat de suiker is opgelost en laat het minimaal een uur in de koeling staan.
  • Hoe langer het in de koeling staat des te smaakvoller het wordt.

Video

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

KellyBronze kalkoen van de bbq
KellyBronze kalkoen van de bbq

KellyBronze kalkoen van de bbq vuurbestendige schaal, waar de kalkoen in pastkernthermometer 1 KellyBronze kalkoen à 3 kgzout en peper1 glas water Haal de kalkoen uit de koelkast en laat hem 1 uur op kamertemperatuur komen.Laat de kleine donkere veertjes gewoon zitten...

Zalm Wellington
Zalm Wellington

  Zalm Wellington wokdeegrollerpizzasteen 600 g zalm (zonder huid)1 rol bladerdeegneutrale olie200 g verse spinazie200 g champignon2 teentjes knoflook1 el mosterdzest van een limoen1 eizout en peper Richt de barbecue in met een direct en indirect gedeelte en...

Gerookte runderwangen
Gerookte runderwangen

  Gerookte runderwangen 1 handvol rookhoutkernthermometer 1-1,2 kg runderwangenbbq-rub (naar keuze)1 fles bier (Fire&Food BBQ IPA)50 g roomboter2-3 el bruine suiker Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verwarm hem voor op 135°C.Verwijder...

KellyBronze kalkoen van de bbq
Pizza-breekbrood

  Pizza-breekbrood pizzasteen 1 breekbrood1 potje tomatensaus1 bol mozzarella½ zakje jong belegen kaas10-12 plakjes pepperoni of salamikruidenboter75 g gezouten boter3 teentjes knoflook1 el verse salie2 tl gedroogde basilicum1 tl gedroogde oregano1 tl gedroogde...

Bieslook-knoflook boter
Bieslook-knoflook boter

  Bieslook-knoflook boter huishoudfolie 400 g roomboter (ongezouten)olijfolie2 bollen knoflook200 g barbecurub (naar keuze)3 el bieslook (fijngesneden) Snijd de bovenkant van de knoflookbol er af en doe er wat olijfolie op.Leg deze bol een uur op een barbecue van...