Gegrilde makreelhapjes

Recept afdrukken
Gang Lunch, Voorgerecht
Trefwoord makreel, marinade
Bereidingstijd 30 min
Passieve Tijd 15 min
Porties 4 personen

Ingrediënten

  • 5 verse makreelfilets
  • 2 little gem
  • atjar tjampoer of een zelfgemaakte groentezuur zie hieronder
  • wasabi flakes (te koop bij toko) alternatief dungesneden rode pepertje

marinade

  • 2 teentjes knoflook
  • 2 tl verse gember
  • 2 tl sambal
  • 3 el sojasaus
  • 6 el Brassica koolzaadolie

Zelfgemaakt groentezuur

  • 1/4 komkommer
  • 1 grote wortel
  • 1 cm geraspte gember
  • 150 ml witte azijn
  • 2 el suiker
  • zout en peper

Instructies

  • Verwarm een barbecue voor op 180°C en richt in op de indirecte wijze.
  • Roer in een diep bord de fijngeperste knoflook, geraspte gember en sambal met de sojasaus en koolzaadolie tot een marinade. Leg de makreel in de marinade en laat ze 15 minuten marineren.
  • Leg de gemarineerde makreelfilets op de barbecue en gril ze rondom gedurende 3-4 minuten gaar.
  • Haal de slablaadjes los. Snijd de makreel in kleine stukjes, ca. 5 cm en verwijder het huidje. Leg een stukje makreel in het blaadje sla. Garneer met een beetje atjar en wasabi flakes.

(optioneel) Groentezure bereiding

  • Halveer de komkommer in de lengte. Schep met een lepel de zaadlijsten uit de komkommer en snijd de komkommer in dunne plakjes.
  • Snijd de paprika in dunne repen.
  • Snijd de wortel in mooie dunne plankjes. Je kan de wortel eventueel ook raspen om het mooi fijn te houden.
  • Doe alles in een kom en voeg de 150 ml witte azijn, peper, zout en suiker toe.
  • Roer het geheel goed door totdat de suiker is opgelost en laat het minimaal een uur in de koeling staan.
  • Hoe langer het in de koeling staat des te smaakvoller het wordt.

Video

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Bourbon Pork Belly chunks
Bourbon Pork Belly chunks

  Bourbon Pork Belly chunks 1 handjevol rookhoutgietijzeren schaalgietijzeren steelpancocktailprikkers 200-300 ml bourbon whisky800 g buikspek1-2 el barbecuerub4 el tomatenketchup4- 6 el barbecuesaus2 el sojasaus2 el honing Richt de barbecue in voor de indirecte...

Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook
Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook

  Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook 1 handvol rookhout 1 côte de Boeuf4-6 teentjes knoflook4-6 takjes rozemarijn1 bosje groene asperges500 g Roseval aardappelen (ca. 2 grote aardappelen p.p.)zout en peper Maak ca. 6 insnedes van ca. 2 cm de côte de Boeuf...

Sint–Jakobsschelpen met buffelmozzarella
Sint–Jakobsschelpen met buffelmozzarella

  vijzel 4 Sint-Jakobsschelpen2 kleine buffelmozzarella ’szeezout en peperpesto10-15 basilicumblaadjeseen handvol peterselie2 el pijnboompitten1 el geraspte Parmezaanse kaas60 ml olijfoliesap van een halve limoen Doe alle ingrediënten voor de pesto in een vijzel...

BBQ honey chicken wings
BBQ honey chicken wings

  BBQ honey chicken wings gietijzeren pankernthermometer 1 kg kippenvleugelsmarinade6 el sojasausflinke scheut olijfolie1 el zoetzure chilisaus1 el kiprub1 el pilipili kruiden of chilipoeder1 tl zout1 tl knoflookpoederglaze3 teentjes knoflook1 ui4 el ketchup2 el...

Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout
Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout

  Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout kernthermometeraluminiumfolievijzel 1 varkensrack (ca. 1,3 kg)oliezoethoutrub1 el zwarte peper1 el zoethoutpoeder1 el zout10 pimentbolletjes Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verhit tot...