
Gegrilde spareribs met zoete marinade
Equipment
- keukenmachine of blender
- sparerib rek: Big Green Egg het Roasting Rack
- aluminium bak: Big Green Egg Disposable Drip Pan
Ingrediënten
- 6 strengen spareribs
- 2 rode uien
- 4 teentjes knoflook
- 5 takjes rozemarijn
- 8 takjes tijm
- 800 ml ketchup
- 200 g honing
- 1 el sambal
- zout en peper
Instructies
- Steek het houtskool in de barbecue aan en verwarm tot 150°C. Verwijder het vlies aan de (holle) onderkant van de spareribs. Steek hiervoor de achterkant van je lepel in het midden van de spareribs tussen het vlies en het vlees. Als je de lepel er goed tussen steekt kun je hierna in één handeling het vlies verwijderen.
- Pel voor de marinade de rode uien en de knoflook en snijd ze in grove stukken. Ris de naaldjes van de rozemarijn en de blaadjes van de tijm. Maal deze ingrediënten, in een keukenmachine of blender fijn samen met de ketchup, de honing en de sambal. Breng de marinade op smaak met zeezout.
- Bestrijk beide kanten van de spareribs met de marinade, bewaar de marinade die je over hebt. Zet een aluminium bak onder in de barbecue om vocht op te vangen. Leg het rooster in de barbecue en zet hier het rek met de spareribs op (je kunt de spareribs ook direct op het rooster leggen). Sluit de deksel van de barbecue en laat de spareribs ca. 2 uur garen. Bestrijk de spareribs iedere 30 minuten met de marinade. Sluit de deksel van de barbecue en laat ze 30 minuten langer garen.
- Haal het rek met de spareribs uit de barbecue. Sluit de deksel en breng de temperatuur naar 200°C. Bewaar de spareribs in aluminiumfolie, zodat ze warm blijven. Leg de spareribs (indien nodig in porties) op de bolle kant op het rooster. Gril ze ca. 2 minuten, keer de ribs een kwartslag en gril ze nogmaals 2 minuten. Sluit de deksel van de barbecue na elke handeling. Serveer de gegrilde spareribs met de marinade die je over hebt als saus.