Gegrilde spareribs met zoete marinade

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 2 uur 30 min
Porties 6 personen

Equipment

  • keukenmachine of blender
  • sparerib rek: Big Green Egg het Roasting Rack
  • aluminium bak: Big Green Egg Disposable Drip Pan

Ingrediënten

  • 6 strengen spareribs
  • 2 rode uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 5 takjes rozemarijn
  • 8 takjes tijm
  • 800 ml ketchup
  • 200 g honing
  • 1 el sambal
  • zout en peper

Instructies

  • Steek het houtskool in de barbecue aan en verwarm tot 150°C. Verwijder het vlies aan de (holle) onderkant van de spareribs. Steek hiervoor de achterkant van je lepel in het midden van de spareribs tussen het vlies en het vlees. Als je de lepel er goed tussen steekt kun je hierna in één handeling het vlies verwijderen.
  • Pel voor de marinade de rode uien en de knoflook en snijd ze in grove stukken. Ris de naaldjes van de rozemarijn en de blaadjes van de tijm. Maal deze ingrediënten, in een keukenmachine of blender fijn samen met de ketchup, de honing en de sambal. Breng de marinade op smaak met zeezout.
  • Bestrijk beide kanten van de spareribs met de marinade, bewaar de marinade die je over hebt. Zet een aluminium bak onder in de barbecue om vocht op te vangen. Leg het rooster in de barbecue en zet hier het rek met de spareribs op (je kunt de spareribs ook direct op het rooster leggen). Sluit de deksel van de barbecue en laat de spareribs ca. 2 uur garen. Bestrijk de spareribs iedere 30 minuten met de marinade. Sluit de deksel van de barbecue en laat ze 30 minuten langer garen.
  • Haal het rek met de spareribs uit de barbecue. Sluit de deksel en breng de temperatuur naar 200°C. Bewaar de spareribs in aluminiumfolie, zodat ze warm blijven. Leg de spareribs (indien nodig in porties) op de bolle kant op het rooster. Gril ze ca. 2 minuten, keer de ribs een kwartslag en gril ze nogmaals 2 minuten. Sluit de deksel van de barbecue na elke handeling. Serveer de gegrilde spareribs met de marinade die je over hebt als saus.

Video

Notities

Dit recept is i.s.m. Big Green Egg gemaakt.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Bourbon Pork Belly chunks
Bourbon Pork Belly chunks

  Bourbon Pork Belly chunks 1 handjevol rookhoutgietijzeren schaalgietijzeren steelpancocktailprikkers 200-300 ml bourbon whisky800 g buikspek1-2 el barbecuerub4 el tomatenketchup4- 6 el barbecuesaus2 el sojasaus2 el honing Richt de barbecue in voor de indirecte...

Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook
Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook

  Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook 1 handvol rookhout 1 côte de Boeuf4-6 teentjes knoflook4-6 takjes rozemarijn1 bosje groene asperges500 g Roseval aardappelen (ca. 2 grote aardappelen p.p.)zout en peper Maak ca. 6 insnedes van ca. 2 cm de côte de Boeuf...

Sint–Jakobsschelpen met buffelmozzarella
Sint–Jakobsschelpen met buffelmozzarella

  vijzel 4 Sint-Jakobsschelpen2 kleine buffelmozzarella ’szeezout en peperpesto10-15 basilicumblaadjeseen handvol peterselie2 el pijnboompitten1 el geraspte Parmezaanse kaas60 ml olijfoliesap van een halve limoen Doe alle ingrediënten voor de pesto in een vijzel...

BBQ honey chicken wings
BBQ honey chicken wings

  BBQ honey chicken wings gietijzeren pankernthermometer 1 kg kippenvleugelsmarinade6 el sojasausflinke scheut olijfolie1 el zoetzure chilisaus1 el kiprub1 el pilipili kruiden of chilipoeder1 tl zout1 tl knoflookpoederglaze3 teentjes knoflook1 ui4 el ketchup2 el...

Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout
Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout

  Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout kernthermometeraluminiumfolievijzel 1 varkensrack (ca. 1,3 kg)oliezoethoutrub1 el zwarte peper1 el zoethoutpoeder1 el zout10 pimentbolletjes Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verhit tot...