Gegrilde spareribs met zoete marinade

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 2 uur 30 minuten
Porties 6 personen

Equipment

  • keukenmachine of blender
  • sparerib rek: Big Green Egg het Roasting Rack
  • aluminium bak: Big Green Egg Disposable Drip Pan

Ingrediënten

  • 6 strengen spareribs
  • 2 rode uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 5 takjes rozemarijn
  • 8 takjes tijm
  • 800 ml ketchup
  • 200 g honing
  • 1 el sambal
  • zout en peper

Instructies

  • Steek het houtskool in de barbecue aan en verwarm tot 150°C. Verwijder het vlies aan de (holle) onderkant van de spareribs. Steek hiervoor de achterkant van je lepel in het midden van de spareribs tussen het vlies en het vlees. Als je de lepel er goed tussen steekt kun je hierna in één handeling het vlies verwijderen.
  • Pel voor de marinade de rode uien en de knoflook en snijd ze in grove stukken. Ris de naaldjes van de rozemarijn en de blaadjes van de tijm. Maal deze ingrediënten, in een keukenmachine of blender fijn samen met de ketchup, de honing en de sambal. Breng de marinade op smaak met zeezout.
  • Bestrijk beide kanten van de spareribs met de marinade, bewaar de marinade die je over hebt. Zet een aluminium bak onder in de barbecue om vocht op te vangen. Leg het rooster in de barbecue en zet hier het rek met de spareribs op (je kunt de spareribs ook direct op het rooster leggen). Sluit de deksel van de barbecue en laat de spareribs ca. 2 uur garen. Bestrijk de spareribs iedere 30 minuten met de marinade. Sluit de deksel van de barbecue en laat ze 30 minuten langer garen.
  • Haal het rek met de spareribs uit de barbecue. Sluit de deksel en breng de temperatuur naar 200°C. Bewaar de spareribs in aluminiumfolie, zodat ze warm blijven. Leg de spareribs (indien nodig in porties) op de bolle kant op het rooster. Gril ze ca. 2 minuten, keer de ribs een kwartslag en gril ze nogmaals 2 minuten. Sluit de deksel van de barbecue na elke handeling. Serveer de gegrilde spareribs met de marinade die je over hebt als saus.

Video

Notities

Dit recept is i.s.m. Big Green Egg gemaakt.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Dutch style bbq-mussels
Dutch style bbq-mussels

Dutch style bbq-mussels gietijzeren pan 2 kg verse mosselen300 g spek50 g gezouten roomboter800 g Hollandse roerbakgroenten2 el Roquefort250 ml kookroomstokbroodbieslook Bereid een bbq voor op directe bereiding met een temperatuur van 180°C.Spoel intussen de mosselen...

Gekruide lamsrack met citrussalade
Gekruide lamsrack met citrussalade

  Gekruide lamsrack met citrussalade kernthermometer 2 lamsracksolijfolierub2 tl zout2 tl gemalen komijn1 tl gemalen koriander1 tl gemalen kardemom½ tl chiliflakes½ tl zwarte pepercitrussalade1 bloedsinaasappelen1 sinaasappel1 grapefruit2 lente-uitjes8...

BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw
BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw

  BBQ-bearclaw / BBQ-berenklauw pankernthermometerhouten satéprikkers 500 g rundergehakt1 el bbq-rub2 uienbbq-sauszout en pepersatésaus150 g pindakaas2 el mirin2½ el sojasaus2 tl honing½ tl knoflookpoeder80 ml kokend water Richt de barbecue in met een indirect en...

Dutch style bbq-mussels
BBQ-carnitas in bao buns

  BBQ-carnitas in bao buns kernthermometerDutch Oven procureur van ca. 1100 grambbq-rublittle gembao bunslente-uikruidenmengsel2 el basterdsuiker1 el oregano2 tl komijnpoeder1 tl paprikapoeder1 ui5 teentjes knoflook1 rode peper2 laurierblaadjes1 sinaasappel4 el...

BBQ Smoked Spatchcock Chicken
BBQ Smoked Spatchcock Chicken

  BBQ Smoked Spatchcock Chicken Beer Barrel chunksgevogelteschaargietijzeren koekenpan (skillet)fijne raspspray-bottle (plantenspuit)kernthermometeraluminiumfolie 1 hele kip500 g voorgegaarde krieltjes in de schil1 el bbq-rubolijfolie1 flesje bier (bv...