Gepekeld en gerookt buikspek

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur 40 minuten
Passieve Tijd 1 dag
Porties 10

Equipment

  • Hickory Wood Chunks
  • ConvEGGtor
  • Disposable Drip Pan, aluminiumschaal
  • kernthermometer

Ingrediënten

  • 1,5 kg buikspek zonder zwoerd
  • 100 ml esdoornsiroop

voor de pekel heb je nodig

  • 1,2 l water
  • 100 g fijn zeezout
  • 50 g suiker
  • 5 teentjes knoflook
  • 4 takjes rozemarijn
  • 6 takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes

Instructies

  • Verwarm voor de pekel ongeveer 200 ml water en los hierin het zeezout en de suiker op. Schenk deze oplossing in een schaal. Pel de knoflook en snijd de teentjes in plakjes. Schenk nu nog 1 liter koud water erbij en voeg de knoflook, de takjes rozemarijn en tijm en de laurierblaadjes toe. Laat al het pekelvocht volledig afkoelen en leg dan het buikspek erin; het spek moet helemaal onder staan. Zet het in de koelkast en laat het spek 24 uur pekelen.
  • Steek de houtskool in de barbecue aan en verwarm tot 110°C. Haal het buikspek uit de koelkast en laat het uitlekken; je hoeft het niet droog te deppen.
  • Leg een Hickory Wood Chunk op de gloeiende houtskool en plaats de convEGGtor. Zet hier een Disposable Drip Pan op en schenk er een laagje water van 1 centimeter in. Leg het rooster in de barbecue en leg hier het buikspek, met de vette kant naar boven, op. Sluit de deksel van de barbecue en laat het buikspek 50 minuten garen.
  • Haal het rooster met het buikspek en de convEGGtor met de Drip Pan voorzichtig uit de barbecue en leg een tweede chunk op de houtskool. Plaats alles weer terug en laat het buikspek weer 50 minuten garen. Je hoeft nu geen water in de Drip Pan te schenken.
  • Haal hierna weer het rooster met het buikspek en de convEGGtor met de Drip Pan voorzichtig uit de barbecue en leg een derde chunk op de houtskool. Plaats alles weer terug en lak de bovenkant van het buikspek met de esdoornsiroop. Sluit de deksel van de barbecue en laat het buikspek nog ongeveer 1,5 uur garen tot het een kerntemperatuur van minstens 70°C heeft bereikt; lak het elk half uur met de esdoornsiroop. Gebruik een kernthermometer om de kerntemperatuur te controleren.

Video

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Teriyaki Pina Colada Burger
Teriyaki Pina Colada Burger

  Teriyaki Pina Colada Burger keukenmachine met gehaktmolenkwastjekernthermometeraluminiumfolie 780 g runderlappen20 g speklapjes80 ml teriyakisaus1 ananas1 zakje geraspte kaas8 plakjes ontbijtspek4 hamburgerbroodjeszout en peperPina Coladasaus300 ml kokosroom150...

Dutch style bbq-mussels
Dutch style bbq-mussels

  Dutch style bbq-mussels gietijzeren pan 2 kg verse mosselen300 g spek50 g gezouten roomboter800 g Hollandse roerbakgroenten2 el Roquefort250 ml kookroomstokbroodbieslook Bereid een bbq voor op directe bereiding met een temperatuur van 180°C.Spoel intussen de...

Gekruide lamsrack met citrussalade
Gekruide lamsrack met citrussalade

  Gekruide lamsrack met citrussalade kernthermometer 2 lamsracksolijfolierub2 tl zout2 tl gemalen komijn1 tl gemalen koriander1 tl gemalen kardemom½ tl chiliflakes½ tl zwarte pepercitrussalade1 bloedsinaasappelen1 sinaasappel1 grapefruit2 lente-uitjes8...

BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw
BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw

  BBQ-bearclaw / BBQ-berenklauw pankernthermometerhouten satéprikkers 500 g rundergehakt1 el bbq-rub2 uienbbq-sauszout en pepersatésaus150 g pindakaas2 el mirin2½ el sojasaus2 tl honing½ tl knoflookpoeder80 ml kokend water Richt de barbecue in met een indirect en...

BBQ-carnitas in bao buns
BBQ-carnitas in bao buns

  BBQ-carnitas in bao buns kernthermometerDutch Oven procureur van ca. 1100 grambbq-rublittle gembao bunslente-uikruidenmengsel2 el basterdsuiker1 el oregano2 tl komijnpoeder1 tl paprikapoeder1 ui5 teentjes knoflook1 rode peper2 laurierblaadjes1 sinaasappel4 el...