Gepekeld en gerookt buikspek

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 1 uur 40 min
Passieve Tijd 1 d
Porties 10

Equipment

  • Hickory Wood Chunks
  • ConvEGGtor
  • Disposable Drip Pan, aluminiumschaal
  • kernthermometer

Ingrediënten

  • 1,5 kg buikspek zonder zwoerd
  • 100 ml esdoornsiroop

voor de pekel heb je nodig

  • 1,2 l water
  • 100 g fijn zeezout
  • 50 g suiker
  • 5 teentjes knoflook
  • 4 takjes rozemarijn
  • 6 takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes

Instructies

  • Verwarm voor de pekel ongeveer 200 ml water en los hierin het zeezout en de suiker op. Schenk deze oplossing in een schaal. Pel de knoflook en snijd de teentjes in plakjes. Schenk nu nog 1 liter koud water erbij en voeg de knoflook, de takjes rozemarijn en tijm en de laurierblaadjes toe. Laat al het pekelvocht volledig afkoelen en leg dan het buikspek erin; het spek moet helemaal onder staan. Zet het in de koelkast en laat het spek 24 uur pekelen.
  • Steek de houtskool in de barbecue aan en verwarm tot 110°C. Haal het buikspek uit de koelkast en laat het uitlekken; je hoeft het niet droog te deppen.
  • Leg een Hickory Wood Chunk op de gloeiende houtskool en plaats de convEGGtor. Zet hier een Disposable Drip Pan op en schenk er een laagje water van 1 centimeter in. Leg het rooster in de barbecue en leg hier het buikspek, met de vette kant naar boven, op. Sluit de deksel van de barbecue en laat het buikspek 50 minuten garen.
  • Haal het rooster met het buikspek en de convEGGtor met de Drip Pan voorzichtig uit de barbecue en leg een tweede chunk op de houtskool. Plaats alles weer terug en laat het buikspek weer 50 minuten garen. Je hoeft nu geen water in de Drip Pan te schenken.
  • Haal hierna weer het rooster met het buikspek en de convEGGtor met de Drip Pan voorzichtig uit de barbecue en leg een derde chunk op de houtskool. Plaats alles weer terug en lak de bovenkant van het buikspek met de esdoornsiroop. Sluit de deksel van de barbecue en laat het buikspek nog ongeveer 1,5 uur garen tot het een kerntemperatuur van minstens 70°C heeft bereikt; lak het elk half uur met de esdoornsiroop. Gebruik een kernthermometer om de kerntemperatuur te controleren.

Video

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Bourbon Pork Belly chunks
Bourbon Pork Belly chunks

  Bourbon Pork Belly chunks 1 handjevol rookhoutgietijzeren schaalgietijzeren steelpancocktailprikkers 200-300 ml bourbon whisky800 g buikspek1-2 el barbecuerub4 el tomatenketchup4- 6 el barbecuesaus2 el sojasaus2 el honing Richt de barbecue in voor de indirecte...

Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook
Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook

  Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook 1 handvol rookhout 1 côte de Boeuf4-6 teentjes knoflook4-6 takjes rozemarijn1 bosje groene asperges500 g Roseval aardappelen (ca. 2 grote aardappelen p.p.)zout en peper Maak ca. 6 insnedes van ca. 2 cm de côte de Boeuf...

Sint–Jakobsschelpen met buffelmozzarella
Sint–Jakobsschelpen met buffelmozzarella

  vijzel 4 Sint-Jakobsschelpen2 kleine buffelmozzarella ’szeezout en peperpesto10-15 basilicumblaadjeseen handvol peterselie2 el pijnboompitten1 el geraspte Parmezaanse kaas60 ml olijfoliesap van een halve limoen Doe alle ingrediënten voor de pesto in een vijzel...

BBQ honey chicken wings
BBQ honey chicken wings

  BBQ honey chicken wings gietijzeren pankernthermometer 1 kg kippenvleugelsmarinade6 el sojasausflinke scheut olijfolie1 el zoetzure chilisaus1 el kiprub1 el pilipili kruiden of chilipoeder1 tl zout1 tl knoflookpoederglaze3 teentjes knoflook1 ui4 el ketchup2 el...

Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout
Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout

  Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout kernthermometeraluminiumfolievijzel 1 varkensrack (ca. 1,3 kg)oliezoethoutrub1 el zwarte peper1 el zoethoutpoeder1 el zout10 pimentbolletjes Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verhit tot...