Gerookte kerstkalkoen

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht
Trefwoord kalkoen, pancetta, roken
Bereidingstijd 4 uur

Ingrediënten

  • 4-5 kg kalkoen
  • 250 g zachte boter
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 sinaasappels
  • 1 citroen
  • 5 takjes salie
  • 1 bosje bieslook
  • 5 takjes rozemarijn
  • 4 laurierblaadjes
  • 15 plakken pancetta
  • zout en peper

Instructies

  • Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verwarm voor op 200°C. Week het rookhout 30 minuten in koud water.
  • Dep de kalkoen droog. Kruid de buikholte met zout en peper. Snijd de salie, bieslook en rozemarijn fijn en meng dit samen met geperste knoflook met de boter. Rasp de schil van de sinaasappel boven de boter en meng dit erdoor.
  • Ga met je vingers tussen het vel en wrik zo het vel van de kalkoen los. Vul de kalkoen onder de huid met deze boter en smeer de rest over het vel van de kalkoen en in de kalkoen.
  • Halveer de sinaasappels en stop deze in de buikholte van de kalkoen.
  • Leg de geweekte rookhoutsnippers in je barbecue. Afhankelijk van het type barbecue strooi je ze over de briketten of doe je ze in een rookbox.
  • Leg de kalkoen op het indirecte gedeelte van de barbecue. Zorg ervoor dat op het onderrooster een lekbakje staat om alle vetten op te vangen. Gril de kalkoen met gesloten deksel op 200°C gedurende 20 minuten.
  • Open de deksel en leg de plakken pancetta op de bovenkant van de kalkoen. Sluit de deksel en verlaag de temperatuur tot 140°C. Laat de kalkoen garen tot een kerntemperatuur van 74°C.
  • Haal de kalkoen van de barbecue, doe deze in een schaal en dek af met aluminiumfolie. Laat de kalkoen 15 minuten rusten alvorens deze aan te snijden.

Notities

Extra nodig
  • lekbakje
  • kernthermeter
  • 1 handjevol appel rookhoutsnippers
  • aluminiumfolie

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Teriyaki Pina Colada Burger
Teriyaki Pina Colada Burger

  Teriyaki Pina Colada Burger keukenmachine met gehaktmolenkwastjekernthermometeraluminiumfolie 780 g runderlappen20 g speklapjes80 ml teriyakisaus1 ananas1 zakje geraspte kaas8 plakjes ontbijtspek4 hamburgerbroodjeszout en peperPina Coladasaus300 ml kokosroom150...

Dutch style bbq-mussels
Dutch style bbq-mussels

  Dutch style bbq-mussels gietijzeren pan 2 kg verse mosselen300 g spek50 g gezouten roomboter800 g Hollandse roerbakgroenten2 el Roquefort250 ml kookroomstokbroodbieslook Bereid een bbq voor op directe bereiding met een temperatuur van 180°C.Spoel intussen de...

Gekruide lamsrack met citrussalade
Gekruide lamsrack met citrussalade

  Gekruide lamsrack met citrussalade kernthermometer 2 lamsracksolijfolierub2 tl zout2 tl gemalen komijn1 tl gemalen koriander1 tl gemalen kardemom½ tl chiliflakes½ tl zwarte pepercitrussalade1 bloedsinaasappelen1 sinaasappel1 grapefruit2 lente-uitjes8...

BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw
BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw

  BBQ-bearclaw / BBQ-berenklauw pankernthermometerhouten satéprikkers 500 g rundergehakt1 el bbq-rub2 uienbbq-sauszout en pepersatésaus150 g pindakaas2 el mirin2½ el sojasaus2 tl honing½ tl knoflookpoeder80 ml kokend water Richt de barbecue in met een indirect en...

BBQ-carnitas in bao buns
BBQ-carnitas in bao buns

  BBQ-carnitas in bao buns kernthermometerDutch Oven procureur van ca. 1100 grambbq-rublittle gembao bunslente-uikruidenmengsel2 el basterdsuiker1 el oregano2 tl komijnpoeder1 tl paprikapoeder1 ui5 teentjes knoflook1 rode peper2 laurierblaadjes1 sinaasappel4 el...