Gerookte kerstkalkoen

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht
Trefwoord kalkoen, pancetta, roken
Bereidingstijd 4 uur

Ingrediënten

  • 4-5 kg kalkoen
  • 250 g zachte boter
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 sinaasappels
  • 1 citroen
  • 5 takjes salie
  • 1 bosje bieslook
  • 5 takjes rozemarijn
  • 4 laurierblaadjes
  • 15 plakken pancetta
  • zout en peper

Instructies

  • Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verwarm voor op 200°C. Week het rookhout 30 minuten in koud water.
  • Dep de kalkoen droog. Kruid de buikholte met zout en peper. Snijd de salie, bieslook en rozemarijn fijn en meng dit samen met geperste knoflook met de boter. Rasp de schil van de sinaasappel boven de boter en meng dit erdoor.
  • Ga met je vingers tussen het vel en wrik zo het vel van de kalkoen los. Vul de kalkoen onder de huid met deze boter en smeer de rest over het vel van de kalkoen en in de kalkoen.
  • Halveer de sinaasappels en stop deze in de buikholte van de kalkoen.
  • Leg de geweekte rookhoutsnippers in je barbecue. Afhankelijk van het type barbecue strooi je ze over de briketten of doe je ze in een rookbox.
  • Leg de kalkoen op het indirecte gedeelte van de barbecue. Zorg ervoor dat op het onderrooster een lekbakje staat om alle vetten op te vangen. Gril de kalkoen met gesloten deksel op 200°C gedurende 20 minuten.
  • Open de deksel en leg de plakken pancetta op de bovenkant van de kalkoen. Sluit de deksel en verlaag de temperatuur tot 140°C. Laat de kalkoen garen tot een kerntemperatuur van 74°C.
  • Haal de kalkoen van de barbecue, doe deze in een schaal en dek af met aluminiumfolie. Laat de kalkoen 15 minuten rusten alvorens deze aan te snijden.

Notities

Extra nodig
  • lekbakje
  • kernthermeter
  • 1 handjevol appel rookhoutsnippers
  • aluminiumfolie

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

BBQ honey chicken wings
BBQ honey chicken wings

  BBQ honey chicken wings gietijzeren pankernthermometer 1 kg kippenvleugelsmarinade6 el sojasausflinke scheut olijfolie1 el zoetzure chilisaus1 el kiprub1 el pilipili kruiden of chilipoeder1 tl zout1 tl knoflookpoederglaze3 teentjes knoflook1 ui4 el ketchup2 el...

Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout
Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout

  Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout kernthermometeraluminiumfolievijzel 1 varkensrack (ca. 1,3 kg)oliezoethoutrub1 el zwarte peper1 el zoethoutpoeder1 el zout10 pimentbolletjes Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verhit tot...

Cinnamon Beef Roll – hartige kaneelbroodjes
Cinnamon Beef Roll – hartige kaneelbroodjes

  Cinnamonbeef roll met peren-bbqsaus gietijzeren panpizzasteenbakpapierrasp 250 g rundergehakt1 sjalotje1 el sambalolie1 pak kant-en-klaar kaneelbroodjesperen-bbqglaze90 ml tomatenketchup2 tl worcestersaus1 tl azijn1 el bruinebasterdsuiker1 tl paprikapoeder½ tl...

Pittig broodje BBQ-rund
Pittig broodje BBQ-rund

  Pittig broodje BBQ-rund gietijzeren panhandjevol 2 el plantaardige olie1 ui2 teentjes knoflook1 rode peper700 g rundergehakt1 el tomatenpuree2 tl kerriepoeder1 tl tabasco1 el bloem400 g gehakte tomaten in blik2 el chutney150 ml water4 eierenkoriander (ter...

Geplankte kabeljauw met kokosrijst
Geplankte kabeljauw met kokosrijst

Geplankte kabeljauw met kokosrijst gietijzeren panrookplankkernthermometer 4 stevige witte visfilets (wij gebruiken kabeljauw)2 tl olieverse koriander (ter garnering)kokosrijst190 g jasmijnrijst270 ml blikje kokosmelk120 ml koud waterThaise dressing2 el zoete...