Gerookte wildzwijn bout

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht
Trefwoord aardappel, barbecue, buiten koken, groente, recept, roken, wild
Bereidingstijd 4 uur
Porties 4 personen

Equipment

  • plantenspuit
  • gietijzeren koekenpan
  • kernthermometer
  • 1 handjevol rookhoutsnippers hickory of appelhout (is minder intens)

Ingrediënten

  • 2 wortelen
  • 2 uien
  • 4 aardappelen
  • 200 g champignons
  • 1 rode peper
  • 1 wild zwijnbout
  • jeneverbessenspray mengsel van 1/6 jenever, 2/3 appelsap en 1/6 honing
  • Brassica koolzaadolie
  • 50 g tomatenpuree
  • 1 l wildfond
  • zout en peper

Instructies

  • Schil de wortelen en snijd in plakjes. Snipper de ui. Schil de aardappelen en snijd in parten. Borstel de champignons en snijd in kwarten. Verwijder de zaadlijst uit de rode peper en snijd in ringetjes.
  • Verwarm de barbecue voor op 160°C en richt in voor de indirecte methode. Voeg een handjevol rookhoutsnippers toe. Smeer de bout in met koolzaadolie, zout en peper en leg deze in de voorverwarmde barbecue gedurende 1,5 uur. Spray elke 15 minuten de bout met de jeneverbessenspray.
  • Verwarm de pan voor op de barbecue en zet in een scheut koolzaadolie de groenten aan. Voeg de tomatenpuree toe en blus af met de wildfond. Leg nu de gerookte bout op de groenten in de pan, sluit de deksel van de barbecue. De bout is klaar wanneer het een kerntemperatuur van 85°C heeft bereikt (duurt ca. 2 uur). Laat het even rusten. Strooi vlak voor het serveren nog wat grof zeezout op het getrancheerde vlees en leg de groenten erbij.

Video

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Gerookte runderwangen
Gerookte runderwangen

  Gerookte runderwangen 1 handvol rookhoutkernthermometer 1-1,2 kg runderwangenbbq-rub (naar keuze)1 fles bier (Fire&Food BBQ IPA)50 g roomboter2-3 el bruine suiker Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verwarm hem voor op 135°C.Verwijder...

Pizza-breekbrood
Pizza-breekbrood

  Pizza-breekbrood pizzasteen 1 breekbrood1 potje tomatensaus1 bol mozzarella½ zakje jong belegen kaas10-12 plakjes pepperoni of salamikruidenboter75 g gezouten boter3 teentjes knoflook1 el verse salie2 tl gedroogde basilicum1 tl gedroogde oregano1 tl gedroogde...

Bieslook-knoflook boter
Bieslook-knoflook boter

  Bieslook-knoflook boter huishoudfolie 400 g roomboter (ongezouten)olijfolie2 bollen knoflook200 g barbecurub (naar keuze)3 el bieslook (fijngesneden) Snijd de bovenkant van de knoflookbol er af en doe er wat olijfolie op.Leg deze bol een uur op een barbecue van...

Brine/pekel voor (kerst)kalkoen
Brine/pekel voor (kerst)kalkoen

  Brine/pekel voor (kerst)kalkoen emmer 1 kalkoen3,5 l karnemelk3,5 l water400 g zeezout48 g barbecuerub naar keuze (tip gebruik een All Purpose Rub) Voeg 200 gram zout aan de karnemelk, roer totdat het zout is opgelost. Voeg dan de barbecuerub toe. Daarna kan...

Kicken Kerstkalkoen
Kicken Kerstkalkoen

  Kicken Kerstkalkoen handjevol rookhoutkernthermometer 4,5 kg kalkoen (uit de brine)barbecurub naar keuze (bv een All Purpuse Rub)bieslook-kruidenboter (zie recept) Snijd de boterstaaf in schijfjes van ca. 0,5 cm dikte.Maak de huid bij de borst wat los zodat je...