Gevulde procureurrollade met cranberrybaconjam

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht
Trefwoord aardappel poffen, bacon, cranberry, rollade, zoete aardappel
Bereidingstijd 2 uur
Porties 4 personen

Equipment

  • slagerstouw
  • gietijzeren koekenpan (skillet)
  • gietijzeren braadpan of kleine Dutch Oven
  • rookchunk, kers
  • kernthermometer

Ingrediënten

  • 1 procureur
  • olijfolie
  • 1 handjevol gedroogde cranberries
  • 4 sjalotten
  • 1 klontje roomboter
  • verse rozemarijn en tijm
  • zest van een sinaasappel
  • zout en peper

cranberrybaconjam

  • 250 g verse cranberries
  • 150 g gerookt spek
  • 250 ml water
  • 250 g suiker
  • sap van ½ citroen
  • zest van een sinaasappel

gepofte zoete aardappel

  • 2 zoete aardappelen
  • 1 bakje crème fraîche

Instructies

  • Maak je barbecue gereed voor indirect gebruik op 150°C.
  • Snipper de sjalotjes en fruit deze in de gesmolten roomboter in je skillet. Laat afkoelen.
  • Vlinder je procureur en bestrijk deze met een beetje olijfolie. Leg hierop de gefruite sjalotjes en strooi er een laagje gedroogde cranberries op. Als laatste mogen er de verse tijm, rozemarijn, sinaasappelzest op. Breng op smaak met zout en peper.
  • Rol de procureur op en bind hem als een rollade.
  • Leg de rollade op de barbecue en gaar deze tot een kerntemperatuur van minimaal 70°C. Dit mag ook gerust 80°C zijn, dan smelten de vetjes lekker.
  • Leg de zoete aardappelen bij de rollade op de barbecue en laat deze lekker poffen.
  • Bak voor de cranberrybaconjam de spek aan in een pannetje. Voeg nu alle andere ingrediënten toe en laat het voorzichtig koken tot de cranberries “knappen”. Zet nu het vuur lager en laat het minimaal 30 minuten inkoken tot een mooie jam.
  • Als de rollade gaar is laat je deze even rusten voor het aansnijden.
  • Snijd de gepofte zoete aardappel open en vul deze met crème fraîche en een lepel van de cranberrybaconjam.
  • Snijd de rollade in plakken en serveer met de cranberrybaconjam en de gepofte zoete aardappel.

Video

Notities

Dit recept is gemaakt i.s.m. Beef&Steak, www.beefensteak.nl 

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Bourbon Pork Belly chunks
Bourbon Pork Belly chunks

  Bourbon Pork Belly chunks 1 handjevol rookhoutgietijzeren schaalgietijzeren steelpancocktailprikkers 200-300 ml bourbon whisky800 g buikspek1-2 el barbecuerub4 el tomatenketchup4- 6 el barbecuesaus2 el sojasaus2 el honing Richt de barbecue in voor de indirecte...

Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook
Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook

  Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook 1 handvol rookhout 1 côte de Boeuf4-6 teentjes knoflook4-6 takjes rozemarijn1 bosje groene asperges500 g Roseval aardappelen (ca. 2 grote aardappelen p.p.)zout en peper Maak ca. 6 insnedes van ca. 2 cm de côte de Boeuf...

Sint–Jakobsschelpen met buffelmozzarella
Sint–Jakobsschelpen met buffelmozzarella

  vijzel 4 Sint-Jakobsschelpen2 kleine buffelmozzarella ’szeezout en peperpesto10-15 basilicumblaadjeseen handvol peterselie2 el pijnboompitten1 el geraspte Parmezaanse kaas60 ml olijfoliesap van een halve limoen Doe alle ingrediënten voor de pesto in een vijzel...

BBQ honey chicken wings
BBQ honey chicken wings

  BBQ honey chicken wings gietijzeren pankernthermometer 1 kg kippenvleugelsmarinade6 el sojasausflinke scheut olijfolie1 el zoetzure chilisaus1 el kiprub1 el pilipili kruiden of chilipoeder1 tl zout1 tl knoflookpoederglaze3 teentjes knoflook1 ui4 el ketchup2 el...

Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout
Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout

  Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout kernthermometeraluminiumfolievijzel 1 varkensrack (ca. 1,3 kg)oliezoethoutrub1 el zwarte peper1 el zoethoutpoeder1 el zout10 pimentbolletjes Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verhit tot...