Gevulde procureurrollade met cranberrybaconjam

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht
Trefwoord aardappel poffen, bacon, cranberry, rollade, zoete aardappel
Bereidingstijd 2 uur
Porties 4 personen

Equipment

  • slagerstouw
  • gietijzeren koekenpan (skillet)
  • gietijzeren braadpan of kleine Dutch Oven
  • rookchunk, kers
  • kernthermometer

Ingrediënten

  • 1 procureur
  • olijfolie
  • 1 handjevol gedroogde cranberries
  • 4 sjalotten
  • 1 klontje roomboter
  • verse rozemarijn en tijm
  • zest van een sinaasappel
  • zout en peper

cranberrybaconjam

  • 250 g verse cranberries
  • 150 g gerookt spek
  • 250 ml water
  • 250 g suiker
  • sap van ½ citroen
  • zest van een sinaasappel

gepofte zoete aardappel

  • 2 zoete aardappelen
  • 1 bakje crème fraîche

Instructies

  • Maak je barbecue gereed voor indirect gebruik op 150°C.
  • Snipper de sjalotjes en fruit deze in de gesmolten roomboter in je skillet. Laat afkoelen.
  • Vlinder je procureur en bestrijk deze met een beetje olijfolie. Leg hierop de gefruite sjalotjes en strooi er een laagje gedroogde cranberries op. Als laatste mogen er de verse tijm, rozemarijn, sinaasappelzest op. Breng op smaak met zout en peper.
  • Rol de procureur op en bind hem als een rollade.
  • Leg de rollade op de barbecue en gaar deze tot een kerntemperatuur van minimaal 70°C. Dit mag ook gerust 80°C zijn, dan smelten de vetjes lekker.
  • Leg de zoete aardappelen bij de rollade op de barbecue en laat deze lekker poffen.
  • Bak voor de cranberrybaconjam de spek aan in een pannetje. Voeg nu alle andere ingrediënten toe en laat het voorzichtig koken tot de cranberries “knappen”. Zet nu het vuur lager en laat het minimaal 30 minuten inkoken tot een mooie jam.
  • Als de rollade gaar is laat je deze even rusten voor het aansnijden.
  • Snijd de gepofte zoete aardappel open en vul deze met crème fraîche en een lepel van de cranberrybaconjam.
  • Snijd de rollade in plakken en serveer met de cranberrybaconjam en de gepofte zoete aardappel.

Video

Notities

Dit recept is gemaakt i.s.m. Beef&Steak, www.beefensteak.nl 

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Mezcal-gemarineerde bavette met gegrilde ananassalsa
Mezcal-gemarineerde bavette met gegrilde ananassalsa

  Mezcal-gemarineerde bavette met gegrilde ananassalsa vacuümzak en vacumeermachinekernthermometeraluminiumfolie 1 bavettemarinade120 ml mezcal2 tl sinaasappelschil2 tl limoenrasp180 ml sinaasappelsap120 ml limoensap4 teentjes knoflook1 rode peper1 el...

Thaise varkensspiesjes
Thaise varkensspiesjes

  Thaise varkensspiesjes houten satéprikkers 400 procureurlapjes50 ml kokosroom½ bosje koriander1 limoenmarinade50 ml kokosmelk5 teentjes knoflook2 el palmsuiker2 el vissaus1 el maïzena1 el neutrale olie1 el gehakte peterselie1 tl korianderzaad1 tl sojasaus1 tl...

Vegan pulled pork bagel
Vegan pulled pork bagel

  Vegan pulled pork bagel barbecue met dekselRVS GrillmandCold smoke generator (CSG)Rookmot Applealuminiumfoliegietijzeren koekenpan (skillet) of bakplaat 750 g oesterzwammen3 el bbq-rubscheutje arachideolie6 bio vegan bagels o.i.d. (wij gebruiken Pur Pain van de...

Kipsaté satay gai
Kipsaté satay gai

  Kipsaté satay gai houten satéprikkers of ijzeren spiesjeskernthermometer1 gietijzeren pan1 gietijzeren koekenpan 500 g kippendijenmarinade1 pakje kokosmelk (a 200 ml)1 tl kurkuma1 el palmsuiker1½ el sojasauschiliflakes (naar smaak)1 teentje knoflook...

Gerookte harissa-kipgehaktballetjes
Gerookte harissa-kipgehaktballetjes

  Gerookte harissa-kipgehaktballetjes gehaktmolenkernthermometerhandvol rookhoutsmokerbox 750 g kippendijen1 sjalotje2 teentjes knoflook15 g peterselie60 g gedroogde abrikozen2 tl harissa50 g paneermeel10 g dille300 g parelcouscouszout en peperharissa-saus250 ml...