Griekse spiesjes

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht
Bereidingstijd 45 minuten
Porties 4 personen

Equipment

  • gietijzeren pan
  • houten satéstokjes

Ingrediënten

spiesjes

  • 500 g gemengd gehakt
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 takjes munt
  • 3 takjes peterselie
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • zout en peper
  • tzatziki

tomatenrijst

  • 250 g rijst
  • 1 ui
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 2 teentjes knoflook
  • 400 g tomatenblokjes
  • 500 ml bouillon
  • 1 el oregano
  • zout en peper

Instructies

  • Week de satéstokjes in koud water.
  • Maak eerst de tomatenrijst. Fruit in een pan de knoflook en ui. Doe hierbij de tomatenpuree, ontzuur dit even. Voeg de tomatenblokjes, bouillon en oregano toe. Strooi de rijst er in en kook de rijst gaar. Blijf goed roeren want dit kan snel aanbakken. Voeg eventueel nog extra vocht toe. Breng op smaak met zout en peper. Zet even weg. Deze rijst kun je ook lauw eten.
  • Meng het gehakt met de fijngesnipperde ui, fijngehakte knoflook, munt en peterselie en de droge kruiden. Maak er langwerpige balletjes van een spies ze aan een satéstokje.
  • Gril de spiesjes eerst direct, voor een mooie grillstreep. Leg ze daarna op het indirecte gedeelte om gaar te worden.
  • Serveer de spiesjes met de tomatenrijst, tzatziki en wat brood.

Video

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Thaise varkensspiesjes
Thaise varkensspiesjes

  Thaise varkensspiesjes houten satéprikkers 400 procureurlapjes50 ml kokosroom½ bosje koriander1 limoenmarinade50 ml kokosmelk5 teentjes knoflook2 el palmsuiker2 el vissaus1 el maïzena1 el neutrale olie1 el gehakte peterselie1 tl korianderzaad1 tl sojasaus1 tl...

Vegan pulled pork bagel
Vegan pulled pork bagel

  Vegan pulled pork bagel barbecue met dekselRVS GrillmandCold smoke generator (CSG)Rookmot Applealuminiumfoliegietijzeren koekenpan (skillet) of bakplaat 750 g oesterzwammen3 el bbq-rubscheutje arachideolie6 bio vegan bagels o.i.d. (wij gebruiken Pur Pain van de...

Kipsaté satay gai
Kipsaté satay gai

  Kipsaté satay gai houten satéprikkers of ijzeren spiesjeskernthermometer1 gietijzeren pan1 gietijzeren koekenpan 500 g kippendijenmarinade1 pakje kokosmelk (a 200 ml)1 tl kurkuma1 el palmsuiker1½ el sojasauschiliflakes (naar smaak)1 teentje knoflook...

Gerookte harissa-kipgehaktballetjes
Gerookte harissa-kipgehaktballetjes

  Gerookte harissa-kipgehaktballetjes gehaktmolenkernthermometerhandvol rookhoutsmokerbox 750 g kippendijen1 sjalotje2 teentjes knoflook15 g peterselie60 g gedroogde abrikozen2 tl harissa50 g paneermeel10 g dille300 g parelcouscouszout en peperharissa-saus250 ml...

Picanha met gegrilde lente-ui-olie
Picanha met gegrilde lente-ui-olie

  Picanha met gegrilde lente-ui-olie aluminiumbakjekernthermometer 1 picanhagekleurde snackpaprika’sneutrale oliezout en pepermarinade4 teentjes knoflook (fijngeperst)2 el sojasaus3 el olijfolie2 el limoensap1 tl gerookt paprikapoeder1 tl gemalen komijn1 tl...