Hasselbackpompoen met kalkoen

Recept afdrukken
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht
Trefwoord ahornsiroop, barbecue, pompoen
Bereidingstijd 1 uur 15 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten

  • 1 grote flespompoen
  • 1 leine kom overgebleven gesneden kalkoenvlees of pulled pork, pulled chicken
  • 70 g feta
  • 50 g granaatappelpitjes
  • zout en peper
  • glazuur
  • 2 el ahornsiroop
  • 35 g ongezouten boter
  • el appelazijn
  • 1 tl chilivlokken

Instructies

  • Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verwarm voor op 200°C.
  • Laat het overbleven kalkoenvlees op kamertemperatuur komen.
  • Schil de pompoen, halveer in de lengte en verwijder de zaadjes. Leg met de platte kant op je werkplank. Snijd voorzichtig om de ½ cm dunne sneetjes in de pompoen. Let op dat je de pompoen niet doorsnijdt.
  • Wrijf in met olijfolie en breng op smaak met zout en peper.
  • Leg de pompoenhelften met de vlakke kant op het rooster, sluit de deksel en gaar 45-60 minuten tot de pompoen zacht aanvoelt.
  • Verwarm in de pan de boter, chilivlokken, ahornsiroop en azijn op middelhoog vuur, af en toe roerend om een glazuur te vormen. Zet opzij en houd warm.
  • Als de pompoen bijna klaar is, ca. 10 minuten voor het einde, bestrijk je de pompoen royaal met het ahornsiroopmengsel. Laat het ook goed in de sneetjes druppelen. Zet het resterende glazuur opzij.
  • Sluit de deksel van de barbecue en laat de pompoen verder gaar worden, het moet een beetje knapperig en zacht zijn. Haal van de barbecue en laat even staan.
  • Doe de fijngesneden restjes kalkoenvlees in de pan met het overgebleven glazuur. Verdeel dit tussen de sneetjes van de pompoen en over de pompoen. Garneer met granaatappelpitjes, verkruimelde feta en breng op smaak met zout en peper.

Video

Notities

Extra nodig
  • gietijzeren pan
Dit recept komt uit Fire&Food editie nr 4 2021, i.s.m. KellyBronze kalkoen.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Gerookte runderwangen
Gerookte runderwangen

  Gerookte runderwangen 1 handvol rookhoutkernthermometer 1-1,2 kg runderwangenbbq-rub (naar keuze)1 fles bier (Fire&Food BBQ IPA)50 g roomboter2-3 el bruine suiker Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verwarm hem voor op 135°C.Verwijder...

Pizza-breekbrood
Pizza-breekbrood

  Pizza-breekbrood pizzasteen 1 breekbrood1 potje tomatensaus1 bol mozzarella½ zakje jong belegen kaas10-12 plakjes pepperoni of salamikruidenboter75 g gezouten boter3 teentjes knoflook1 el verse salie2 tl gedroogde basilicum1 tl gedroogde oregano1 tl gedroogde...

Bieslook-knoflook boter
Bieslook-knoflook boter

  Bieslook-knoflook boter huishoudfolie 400 g roomboter (ongezouten)olijfolie2 bollen knoflook200 g barbecurub (naar keuze)3 el bieslook (fijngesneden) Snijd de bovenkant van de knoflookbol er af en doe er wat olijfolie op.Leg deze bol een uur op een barbecue van...

Brine/pekel voor (kerst)kalkoen
Brine/pekel voor (kerst)kalkoen

  Brine/pekel voor (kerst)kalkoen emmer 1 kalkoen3,5 l karnemelk3,5 l water400 g zeezout48 g barbecuerub naar keuze (tip gebruik een All Purpose Rub) Voeg 200 gram zout aan de karnemelk, roer totdat het zout is opgelost. Voeg dan de barbecuerub toe. Daarna kan...

Kicken Kerstkalkoen
Kicken Kerstkalkoen

  Kicken Kerstkalkoen handjevol rookhoutkernthermometer 4,5 kg kalkoen (uit de brine)barbecurub naar keuze (bv een All Purpuse Rub)bieslook-kruidenboter (zie recept) Snijd de boterstaaf in schijfjes van ca. 0,5 cm dikte.Maak de huid bij de borst wat los zodat je...