Iberico pluma met salsa tatamada

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht
Trefwoord low&slow, pluma, salsa, varkensvlees
Voorbereidingstijd 3 uur
Bereidingstijd 1 uur 10 minuten
Porties 4 personen

Equipment

  • gietijzeren pan
  • kernthermometer
  • 1 handjevol appelrookhout

Ingrediënten

  • 1 iberico pluma

rub

  • 50 g bastardsuiker
  • 1 el gerookt paprikapoeder
  • 1 tl gemalen cayennepeper
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 el zout
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl uienpoeder
  • ½ tl gemalen zwarte peper

salsa tatamada

  • 500 g romatomaten
  • 2 rode pepers
  • 4 teentjes knoflook
  • 1/4 kleine gele ui
  • ½ bosje gehakte koriander
  • ½ tl zout

Instructies

  • Meng alle ingrediënten voor de rub. Besmeer het vlees met deze rub en laat minimaal 3 uur marineren.
  • Maak ondertussen de salsa tatamada. Halveer de tomaten, verwijder de zaadjes uit de rode peper en snijd in ringetjes. Snipper de ui en knoflook en hak de koriander fijn.
  • Doe een scheutje olie in de pan en doe alle ingrediënten (behalve de koriander) voor de salsa erin. Fruit lekker aan. Doe het mengsel met de koriander in de blender. Voeg eventueel een scheut water toe. Meng tot een gladde massa en breng op smaak met zout en peper.
  • Bereid de barbecue voor op indirecte hitte (150°C). Doe het rookhout in de barbecue. Gril het vlees tot een kerntemperatuur van 70°C is bereikt.
  • Laat 10 minuten – losjes onder aluminiumfolie – rusten. Serveer met de salsa tatamada.

Video

Notities

Dit recept is i.s.m. Napoleon Grills.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Gerookte runderwangen
Gerookte runderwangen

  Gerookte runderwangen 1 handvol rookhoutkernthermometer 1-1,2 kg runderwangenbbq-rub (naar keuze)1 fles bier (Fire&Food BBQ IPA)50 g roomboter2-3 el bruine suiker Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verwarm hem voor op 135°C.Verwijder...

Pizza-breekbrood
Pizza-breekbrood

  Pizza-breekbrood pizzasteen 1 breekbrood1 potje tomatensaus1 bol mozzarella½ zakje jong belegen kaas10-12 plakjes pepperoni of salamikruidenboter75 g gezouten boter3 teentjes knoflook1 el verse salie2 tl gedroogde basilicum1 tl gedroogde oregano1 tl gedroogde...

Bieslook-knoflook boter
Bieslook-knoflook boter

  Bieslook-knoflook boter huishoudfolie 400 g roomboter (ongezouten)olijfolie2 bollen knoflook200 g barbecurub (naar keuze)3 el bieslook (fijngesneden) Snijd de bovenkant van de knoflookbol er af en doe er wat olijfolie op.Leg deze bol een uur op een barbecue van...

Brine/pekel voor (kerst)kalkoen
Brine/pekel voor (kerst)kalkoen

  Brine/pekel voor (kerst)kalkoen emmer 1 kalkoen3,5 l karnemelk3,5 l water400 g zeezout48 g barbecuerub naar keuze (tip gebruik een All Purpose Rub) Voeg 200 gram zout aan de karnemelk, roer totdat het zout is opgelost. Voeg dan de barbecuerub toe. Daarna kan...

Kicken Kerstkalkoen
Kicken Kerstkalkoen

  Kicken Kerstkalkoen handjevol rookhoutkernthermometer 4,5 kg kalkoen (uit de brine)barbecurub naar keuze (bv een All Purpuse Rub)bieslook-kruidenboter (zie recept) Snijd de boterstaaf in schijfjes van ca. 0,5 cm dikte.Maak de huid bij de borst wat los zodat je...