Kerstkalkoen van de barbecue

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht
Trefwoord barbecue, kalkoen, kellybronze, kerst
Porties 4

Ingrediënten

  • 1 KellyBronze kalkoen à 3 kg
  • zout en peper
  • 1-2 glaasjes water

Instructies

  • Haal de kalkoen uit de koelkast en laat hem 1 uur op kamertemperatuur komen. Laat de kleine donkere veertjes gewoon zitten (bij een witte kalkoen zijn ze ook aanwezig, alleen zie je ze niet). De donkere veertjes zijn het kenmerk van de KellyBronze kalkoen.
  • Richt je barbecue in voor de indirecte methode en verwarm voor tot 180°C.
  • Plaats de kalkoen, met de borst naar beneden, in de schaal. Breng op smaak met zout en peper en voeg een glas water toe.
  • Zet de schaal met de kalkoen op het indirecte gedeelte van de barbecue en sluit de deksel. Halverwege de bereiding draai je de kalkoen. Kruid opnieuw en prik een gaatje in de huid aan de binnenkant van elke dij. Controleer de temperatuur door de thermometer in het dikste deel van het vlees te steken (niet tegen het bot). Verwijder de thermometer, sluit het deksel en controleer na 5 minuten opnieuw.
  • Als de kalkoen een kerntemperatuur van 60°C heeft bereikt, haal je hem van de barbecue.
  • Leg de kalkoen op een schaal en laat, onbedekt, 30 minuten rusten. De kerntemperatuur zal stijgen naar 65°C.
  • Serveer de kalkoen op een grote schaal en serveer met bijgerechtennaar keuze.

Notities

Extra nodig
  • vuurbestendige schaal, waar de kalkoen in past
  • kernthermometer
Deze video is i.s.m. Beef&Steak.
Bestel de KellyBronze kalkoen via deze link .

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Dutch style bbq-mussels
Dutch style bbq-mussels

Dutch style bbq-mussels gietijzeren pan 2 kg verse mosselen300 g spek50 g gezouten roomboter800 g Hollandse roerbakgroenten2 el Roquefort250 ml kookroomstokbroodbieslook Bereid een bbq voor op directe bereiding met een temperatuur van 180°C.Spoel intussen de mosselen...

Gekruide lamsrack met citrussalade
Gekruide lamsrack met citrussalade

  Gekruide lamsrack met citrussalade kernthermometer 2 lamsracksolijfolierub2 tl zout2 tl gemalen komijn1 tl gemalen koriander1 tl gemalen kardemom½ tl chiliflakes½ tl zwarte pepercitrussalade1 bloedsinaasappelen1 sinaasappel1 grapefruit2 lente-uitjes8...

BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw
BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw

  BBQ-bearclaw / BBQ-berenklauw pankernthermometerhouten satéprikkers 500 g rundergehakt1 el bbq-rub2 uienbbq-sauszout en pepersatésaus150 g pindakaas2 el mirin2½ el sojasaus2 tl honing½ tl knoflookpoeder80 ml kokend water Richt de barbecue in met een indirect en...

Dutch style bbq-mussels
BBQ-carnitas in bao buns

  BBQ-carnitas in bao buns kernthermometerDutch Oven procureur van ca. 1100 grambbq-rublittle gembao bunslente-uikruidenmengsel2 el basterdsuiker1 el oregano2 tl komijnpoeder1 tl paprikapoeder1 ui5 teentjes knoflook1 rode peper2 laurierblaadjes1 sinaasappel4 el...

BBQ Smoked Spatchcock Chicken
BBQ Smoked Spatchcock Chicken

  BBQ Smoked Spatchcock Chicken Beer Barrel chunksgevogelteschaargietijzeren koekenpan (skillet)fijne raspspray-bottle (plantenspuit)kernthermometeraluminiumfolie 1 hele kip500 g voorgegaarde krieltjes in de schil1 el bbq-rubolijfolie1 flesje bier (bv...