Kerstkalkoen van de barbecue

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht
Trefwoord barbecue, kalkoen, kellybronze, kerst
Porties 4

Ingrediënten

  • 1 KellyBronze kalkoen à 3 kg
  • zout en peper
  • 1-2 glaasjes water

Instructies

  • Haal de kalkoen uit de koelkast en laat hem 1 uur op kamertemperatuur komen. Laat de kleine donkere veertjes gewoon zitten (bij een witte kalkoen zijn ze ook aanwezig, alleen zie je ze niet). De donkere veertjes zijn het kenmerk van de KellyBronze kalkoen.
  • Richt je barbecue in voor de indirecte methode en verwarm voor tot 180°C.
  • Plaats de kalkoen, met de borst naar beneden, in de schaal. Breng op smaak met zout en peper en voeg een glas water toe.
  • Zet de schaal met de kalkoen op het indirecte gedeelte van de barbecue en sluit de deksel. Halverwege de bereiding draai je de kalkoen. Kruid opnieuw en prik een gaatje in de huid aan de binnenkant van elke dij. Controleer de temperatuur door de thermometer in het dikste deel van het vlees te steken (niet tegen het bot). Verwijder de thermometer, sluit het deksel en controleer na 5 minuten opnieuw.
  • Als de kalkoen een kerntemperatuur van 60°C heeft bereikt, haal je hem van de barbecue.
  • Leg de kalkoen op een schaal en laat, onbedekt, 30 minuten rusten. De kerntemperatuur zal stijgen naar 65°C.
  • Serveer de kalkoen op een grote schaal en serveer met bijgerechtennaar keuze.

Notities

Extra nodig
  • vuurbestendige schaal, waar de kalkoen in past
  • kernthermometer
Deze video is i.s.m. Beef&Steak.
Bestel de KellyBronze kalkoen via deze link .

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Bourbon Pork Belly chunks
Bourbon Pork Belly chunks

  Bourbon Pork Belly chunks 1 handjevol rookhoutgietijzeren schaalgietijzeren steelpancocktailprikkers 200-300 ml bourbon whisky800 g buikspek1-2 el barbecuerub4 el tomatenketchup4- 6 el barbecuesaus2 el sojasaus2 el honing Richt de barbecue in voor de indirecte...

Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook
Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook

  Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook 1 handvol rookhout 1 côte de Boeuf4-6 teentjes knoflook4-6 takjes rozemarijn1 bosje groene asperges500 g Roseval aardappelen (ca. 2 grote aardappelen p.p.)zout en peper Maak ca. 6 insnedes van ca. 2 cm de côte de Boeuf...

Sint–Jakobsschelpen met buffelmozzarella
Sint–Jakobsschelpen met buffelmozzarella

  vijzel 4 Sint-Jakobsschelpen2 kleine buffelmozzarella ’szeezout en peperpesto10-15 basilicumblaadjeseen handvol peterselie2 el pijnboompitten1 el geraspte Parmezaanse kaas60 ml olijfoliesap van een halve limoen Doe alle ingrediënten voor de pesto in een vijzel...

BBQ honey chicken wings
BBQ honey chicken wings

  BBQ honey chicken wings gietijzeren pankernthermometer 1 kg kippenvleugelsmarinade6 el sojasausflinke scheut olijfolie1 el zoetzure chilisaus1 el kiprub1 el pilipili kruiden of chilipoeder1 tl zout1 tl knoflookpoederglaze3 teentjes knoflook1 ui4 el ketchup2 el...

Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout
Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout

  Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout kernthermometeraluminiumfolievijzel 1 varkensrack (ca. 1,3 kg)oliezoethoutrub1 el zwarte peper1 el zoethoutpoeder1 el zout10 pimentbolletjes Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verhit tot...