Kerstkalkoen van de barbecue

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht
Trefwoord barbecue, kalkoen, kellybronze, kerst
Porties 4

Ingrediënten

  • 1 KellyBronze kalkoen à 3 kg
  • zout en peper
  • 1-2 glaasjes water

Instructies

  • Haal de kalkoen uit de koelkast en laat hem 1 uur op kamertemperatuur komen. Laat de kleine donkere veertjes gewoon zitten (bij een witte kalkoen zijn ze ook aanwezig, alleen zie je ze niet). De donkere veertjes zijn het kenmerk van de KellyBronze kalkoen.
  • Richt je barbecue in voor de indirecte methode en verwarm voor tot 180°C.
  • Plaats de kalkoen, met de borst naar beneden, in de schaal. Breng op smaak met zout en peper en voeg een glas water toe.
  • Zet de schaal met de kalkoen op het indirecte gedeelte van de barbecue en sluit de deksel. Halverwege de bereiding draai je de kalkoen. Kruid opnieuw en prik een gaatje in de huid aan de binnenkant van elke dij. Controleer de temperatuur door de thermometer in het dikste deel van het vlees te steken (niet tegen het bot). Verwijder de thermometer, sluit het deksel en controleer na 5 minuten opnieuw.
  • Als de kalkoen een kerntemperatuur van 60°C heeft bereikt, haal je hem van de barbecue.
  • Leg de kalkoen op een schaal en laat, onbedekt, 30 minuten rusten. De kerntemperatuur zal stijgen naar 65°C.
  • Serveer de kalkoen op een grote schaal en serveer met bijgerechtennaar keuze.

Notities

Extra nodig
  • vuurbestendige schaal, waar de kalkoen in past
  • kernthermometer
Deze video is i.s.m. Beef&Steak.
Bestel de KellyBronze kalkoen via deze link .

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Thaise varkensspiesjes
Thaise varkensspiesjes

  Thaise varkensspiesjes houten satéprikkers 400 procureurlapjes50 ml kokosroom½ bosje koriander1 limoenmarinade50 ml kokosmelk5 teentjes knoflook2 el palmsuiker2 el vissaus1 el maïzena1 el neutrale olie1 el gehakte peterselie1 tl korianderzaad1 tl sojasaus1 tl...

Vegan pulled pork bagel
Vegan pulled pork bagel

  Vegan pulled pork bagel barbecue met dekselRVS GrillmandCold smoke generator (CSG)Rookmot Applealuminiumfoliegietijzeren koekenpan (skillet) of bakplaat 750 g oesterzwammen3 el bbq-rubscheutje arachideolie6 bio vegan bagels o.i.d. (wij gebruiken Pur Pain van de...

Kipsaté satay gai
Kipsaté satay gai

  Kipsaté satay gai houten satéprikkers of ijzeren spiesjeskernthermometer1 gietijzeren pan1 gietijzeren koekenpan 500 g kippendijenmarinade1 pakje kokosmelk (a 200 ml)1 tl kurkuma1 el palmsuiker1½ el sojasauschiliflakes (naar smaak)1 teentje knoflook...

Gerookte harissa-kipgehaktballetjes
Gerookte harissa-kipgehaktballetjes

  Gerookte harissa-kipgehaktballetjes gehaktmolenkernthermometerhandvol rookhoutsmokerbox 750 g kippendijen1 sjalotje2 teentjes knoflook15 g peterselie60 g gedroogde abrikozen2 tl harissa50 g paneermeel10 g dille300 g parelcouscouszout en peperharissa-saus250 ml...

Picanha met gegrilde lente-ui-olie
Picanha met gegrilde lente-ui-olie

  Picanha met gegrilde lente-ui-olie aluminiumbakjekernthermometer 1 picanhagekleurde snackpaprika’sneutrale oliezout en pepermarinade4 teentjes knoflook (fijngeperst)2 el sojasaus3 el olijfolie2 el limoensap1 tl gerookt paprikapoeder1 tl gemalen komijn1 tl...