
Kicken Kerstkalkoen
Equipment
- 1-2 handjevol rookhout
- kernthermometer
Ingrediënten
- 4,5 kg kalkoen uit de brine
- barbecurub naar keuze bv een All Purpuse Rub
- bieslook-kruidenboter zie recept
Instructies
- Snijd de boterstaaf in schijfjes van ca. 0,5 cm dikte.
- Maak de huid bij de borst wat los zodat je de boterschijven eronder kan doen. Vul deze zakjes of te wel openingen op met boter. Wat over is van de boter kan je in de borstholte stoppen.
- Wrijf de buitenkant van de kalkoen in met de barbecuerub.
- Breng je barbecue op een temperatuur tussen ca. 107-115°C. Plaats de kalkoen in de barbecue met de borstzijde naar boven.
- We voegen 2,5 uur lang kersenhoutsnippers toe aan het vuur om een mooie milde rooksmaak aan de kalkoen mee te geven. Dit is ongeveer de helft van de tijd die de kalkoen nodig heeft om gaar te worden. Een 4,5 kilo kalkoen zal ca. 5 uur lang nodig hebben om gaar te worden. De kalkoen is klaar wanneer de kerntemperatuur 75°C is in het dikste deel van het dier.
- Laat de kalkoen 20 min. rusten voor aansnijden zodat de sappen zich weer kunnen herverdelen.
- Trancheer de kalkoen in mooie plakken en wel een wens doen als je de ‘wishbone’ eruit haalt.
Notities
Klik hier voor het recept van de bieslook-knoflookboter