Kicken Kerstkalkoen

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans
Trefwoord brine, kalkoen, kerst, kerstkalkoen, kruidenboter
Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd 5 uur
20 minuten
Totale tijd 6 uur 5 minuten
Porties 4 personen

Equipment

  • 1-2 handjevol rookhout
  • kernthermometer

Ingrediënten

  • 4,5 kg kalkoen uit de brine
  • barbecurub naar keuze bv een All Purpuse Rub
  • bieslook-kruidenboter zie recept

Instructies

  • Snijd de boterstaaf in schijfjes van ca. 0,5 cm dikte.
  • Maak de huid bij de borst wat los zodat je de boterschijven eronder kan doen. Vul deze zakjes of te wel openingen op met boter. Wat over is van de boter kan je in de borstholte stoppen.
  • Wrijf de buitenkant van de kalkoen in met de barbecuerub.
  • Breng je barbecue op een temperatuur tussen ca. 107-115°C. Plaats de kalkoen in de barbecue met de borstzijde naar boven.
  • We voegen 2,5 uur lang kersenhoutsnippers toe aan het vuur om een mooie milde rooksmaak aan de kalkoen mee te geven. Dit is ongeveer de helft van de tijd die de kalkoen nodig heeft om gaar te worden. Een 4,5 kilo kalkoen zal ca. 5 uur lang nodig hebben om gaar te worden. De kalkoen is klaar wanneer de kerntemperatuur 75°C is in het dikste deel van het dier.
  • Laat de kalkoen 20 min. rusten voor aansnijden zodat de sappen zich weer kunnen herverdelen.
  • Trancheer de kalkoen in mooie plakken en wel een wens doen als je de ‘wishbone’ eruit haalt.

Notities

Dit recept is van Harry Havinga.
Klik hier voor het brinerecept van de kalkoen
Klik hier voor het recept van de bieslook-knoflookboter

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

KellyBronze kalkoen van de bbq
KellyBronze kalkoen van de bbq

KellyBronze kalkoen van de bbq vuurbestendige schaal, waar de kalkoen in pastkernthermometer 1 KellyBronze kalkoen à 3 kgzout en peper1 glas water Haal de kalkoen uit de koelkast en laat hem 1 uur op kamertemperatuur komen.Laat de kleine donkere veertjes gewoon zitten...

Zalm Wellington
Zalm Wellington

  Zalm Wellington wokdeegrollerpizzasteen 600 g zalm (zonder huid)1 rol bladerdeegneutrale olie200 g verse spinazie200 g champignon2 teentjes knoflook1 el mosterdzest van een limoen1 eizout en peper Richt de barbecue in met een direct en indirect gedeelte en...

Gerookte runderwangen
Gerookte runderwangen

  Gerookte runderwangen 1 handvol rookhoutkernthermometer 1-1,2 kg runderwangenbbq-rub (naar keuze)1 fles bier (Fire&Food BBQ IPA)50 g roomboter2-3 el bruine suiker Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verwarm hem voor op 135°C.Verwijder...

KellyBronze kalkoen van de bbq
Pizza-breekbrood

  Pizza-breekbrood pizzasteen 1 breekbrood1 potje tomatensaus1 bol mozzarella½ zakje jong belegen kaas10-12 plakjes pepperoni of salamikruidenboter75 g gezouten boter3 teentjes knoflook1 el verse salie2 tl gedroogde basilicum1 tl gedroogde oregano1 tl gedroogde...

Bieslook-knoflook boter
Bieslook-knoflook boter

  Bieslook-knoflook boter huishoudfolie 400 g roomboter (ongezouten)olijfolie2 bollen knoflook200 g barbecurub (naar keuze)3 el bieslook (fijngesneden) Snijd de bovenkant van de knoflookbol er af en doe er wat olijfolie op.Leg deze bol een uur op een barbecue van...