Knoflooksoep

Recept afdrukken
Gang Voorgerecht
Trefwoord Dutch Oven, knoflook, soep
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Porties 4 personen

Equipment

  • aluminiumfolie
  • Gietijzeren pan (Dutch Oven)
  • staafmixer

Ingrediënten

  • 2 el roomboter
  • 1 el olijfolie
  • 1 bos lente-ui
  • 1 ui
  • 2 bollen knoflook
  • 1 tl tijm
  • 60 ml droge witte wijn
  • 2 l kippen- of groentebouillon
  • 125 ml room
  • 2 el gehakte verse peterselie
  • 1 el citroensap
  • 1-2 sneetjes brood zonder korst optioneel
  • zout en peper

Instructies

  • Verwarm de barbecue voor op 180°C en richt in voor de indirect methode.
  • Snijd het bovenste deel van de knoflookbollen af. Je hoeft de knoflook niet te pellen. Wikkel de bollen knoflook in een stuk aluminiumfolie, doe er een scheut olijfolie bij en vouw dicht. Leg het 45 minuten op het indirecte gedeelte van de barbecue. Je kunt dan de teentjes knoflook er zo uitdrukken.
  • Snijd de lente-ui in ringetjes en snipper de ui. Verwarm de gietijzeren pan en smelt de boter. Fruit hierin de lente-uitjes, ui, zout, peper en tijm. Voeg de gepofte knoflookteentjes toe en roer 2 minuten goed door.
  • Blus af met witte wijn, breng aan de kook, en laat even inkoken. Schenk er dan de bouillon bij en breng weer aan de kook. Matig het vuur en laat de soep 20 minuten sudderen. Verdik de soep eventueel met blokjes brood (zonder korst).
  • Pureer de soep met een staafmixer en maak deze af met room, fijngehakte peterselie en citroensap. Breng eventueel nog op smaak met zout en peper.

Video

Notities

Bewaartips
  • Eenmaal afgekoeld is de soep, in een afgesloten bak, 2-3 maanden houdbaar in de vriezer.
  • Maak deze soep een dag van tevoren en bewaar afgedekt in de koelkast. Warm de dag erna op laag vuur op.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Teriyaki Pina Colada Burger
Teriyaki Pina Colada Burger

  Teriyaki Pina Colada Burger keukenmachine met gehaktmolenkwastjekernthermometeraluminiumfolie 780 g runderlappen20 g speklapjes80 ml teriyakisaus1 ananas1 zakje geraspte kaas8 plakjes ontbijtspek4 hamburgerbroodjeszout en peperPina Coladasaus300 ml kokosroom150...

Dutch style bbq-mussels
Dutch style bbq-mussels

  Dutch style bbq-mussels gietijzeren pan 2 kg verse mosselen300 g spek50 g gezouten roomboter800 g Hollandse roerbakgroenten2 el Roquefort250 ml kookroomstokbroodbieslook Bereid een bbq voor op directe bereiding met een temperatuur van 180°C.Spoel intussen de...

Gekruide lamsrack met citrussalade
Gekruide lamsrack met citrussalade

  Gekruide lamsrack met citrussalade kernthermometer 2 lamsracksolijfolierub2 tl zout2 tl gemalen komijn1 tl gemalen koriander1 tl gemalen kardemom½ tl chiliflakes½ tl zwarte pepercitrussalade1 bloedsinaasappelen1 sinaasappel1 grapefruit2 lente-uitjes8...

BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw
BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw

  BBQ-bearclaw / BBQ-berenklauw pankernthermometerhouten satéprikkers 500 g rundergehakt1 el bbq-rub2 uienbbq-sauszout en pepersatésaus150 g pindakaas2 el mirin2½ el sojasaus2 tl honing½ tl knoflookpoeder80 ml kokend water Richt de barbecue in met een indirect en...

BBQ-carnitas in bao buns
BBQ-carnitas in bao buns

  BBQ-carnitas in bao buns kernthermometerDutch Oven procureur van ca. 1100 grambbq-rublittle gembao bunslente-uikruidenmengsel2 el basterdsuiker1 el oregano2 tl komijnpoeder1 tl paprikapoeder1 ui5 teentjes knoflook1 rode peper2 laurierblaadjes1 sinaasappel4 el...