Knoflooksoep

Recept afdrukken
Gang Voorgerecht
Trefwoord Dutch Oven, knoflook, soep
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Porties 4 personen

Equipment

  • aluminiumfolie
  • Gietijzeren pan (Dutch Oven)
  • staafmixer

Ingrediënten

  • 2 el roomboter
  • 1 el olijfolie
  • 1 bos lente-ui
  • 1 ui
  • 2 bollen knoflook
  • 1 tl tijm
  • 60 ml droge witte wijn
  • 2 l kippen- of groentebouillon
  • 125 ml room
  • 2 el gehakte verse peterselie
  • 1 el citroensap
  • 1-2 sneetjes brood zonder korst optioneel
  • zout en peper

Instructies

  • Verwarm de barbecue voor op 180°C en richt in voor de indirect methode.
  • Snijd het bovenste deel van de knoflookbollen af. Je hoeft de knoflook niet te pellen. Wikkel de bollen knoflook in een stuk aluminiumfolie, doe er een scheut olijfolie bij en vouw dicht. Leg het 45 minuten op het indirecte gedeelte van de barbecue. Je kunt dan de teentjes knoflook er zo uitdrukken.
  • Snijd de lente-ui in ringetjes en snipper de ui. Verwarm de gietijzeren pan en smelt de boter. Fruit hierin de lente-uitjes, ui, zout, peper en tijm. Voeg de gepofte knoflookteentjes toe en roer 2 minuten goed door.
  • Blus af met witte wijn, breng aan de kook, en laat even inkoken. Schenk er dan de bouillon bij en breng weer aan de kook. Matig het vuur en laat de soep 20 minuten sudderen. Verdik de soep eventueel met blokjes brood (zonder korst).
  • Pureer de soep met een staafmixer en maak deze af met room, fijngehakte peterselie en citroensap. Breng eventueel nog op smaak met zout en peper.

Video

Notities

Bewaartips
  • Eenmaal afgekoeld is de soep, in een afgesloten bak, 2-3 maanden houdbaar in de vriezer.
  • Maak deze soep een dag van tevoren en bewaar afgedekt in de koelkast. Warm de dag erna op laag vuur op.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Thaise varkensspiesjes
Thaise varkensspiesjes

  Thaise varkensspiesjes houten satéprikkers 400 procureurlapjes50 ml kokosroom½ bosje koriander1 limoenmarinade50 ml kokosmelk5 teentjes knoflook2 el palmsuiker2 el vissaus1 el maïzena1 el neutrale olie1 el gehakte peterselie1 tl korianderzaad1 tl sojasaus1 tl...

Vegan pulled pork bagel
Vegan pulled pork bagel

  Vegan pulled pork bagel barbecue met dekselRVS GrillmandCold smoke generator (CSG)Rookmot Applealuminiumfoliegietijzeren koekenpan (skillet) of bakplaat 750 g oesterzwammen3 el bbq-rubscheutje arachideolie6 bio vegan bagels o.i.d. (wij gebruiken Pur Pain van de...

Kipsaté satay gai
Kipsaté satay gai

  Kipsaté satay gai houten satéprikkers of ijzeren spiesjeskernthermometer1 gietijzeren pan1 gietijzeren koekenpan 500 g kippendijenmarinade1 pakje kokosmelk (a 200 ml)1 tl kurkuma1 el palmsuiker1½ el sojasauschiliflakes (naar smaak)1 teentje knoflook...

Gerookte harissa-kipgehaktballetjes
Gerookte harissa-kipgehaktballetjes

  Gerookte harissa-kipgehaktballetjes gehaktmolenkernthermometerhandvol rookhoutsmokerbox 750 g kippendijen1 sjalotje2 teentjes knoflook15 g peterselie60 g gedroogde abrikozen2 tl harissa50 g paneermeel10 g dille300 g parelcouscouszout en peperharissa-saus250 ml...

Picanha met gegrilde lente-ui-olie
Picanha met gegrilde lente-ui-olie

  Picanha met gegrilde lente-ui-olie aluminiumbakjekernthermometer 1 picanhagekleurde snackpaprika’sneutrale oliezout en pepermarinade4 teentjes knoflook (fijngeperst)2 el sojasaus3 el olijfolie2 el limoensap1 tl gerookt paprikapoeder1 tl gemalen komijn1 tl...