Knoflooksoep

Recept afdrukken
Gang Voorgerecht
Trefwoord Dutch Oven, knoflook, soep
Bereidingstijd 1 uur 30 min
Porties 4 personen

Equipment

  • aluminiumfolie
  • Gietijzeren pan (Dutch Oven)
  • staafmixer

Ingrediënten

  • 2 el roomboter
  • 1 el olijfolie
  • 1 bos lente-ui
  • 1 ui
  • 2 bollen knoflook
  • 1 tl tijm
  • 60 ml droge witte wijn
  • 2 l kippen- of groentebouillon
  • 125 ml room
  • 2 el gehakte verse peterselie
  • 1 el citroensap
  • 1-2 sneetjes brood zonder korst optioneel
  • zout en peper

Instructies

  • Verwarm de barbecue voor op 180°C en richt in voor de indirect methode.
  • Snijd het bovenste deel van de knoflookbollen af. Je hoeft de knoflook niet te pellen. Wikkel de bollen knoflook in een stuk aluminiumfolie, doe er een scheut olijfolie bij en vouw dicht. Leg het 45 minuten op het indirecte gedeelte van de barbecue. Je kunt dan de teentjes knoflook er zo uitdrukken.
  • Snijd de lente-ui in ringetjes en snipper de ui. Verwarm de gietijzeren pan en smelt de boter. Fruit hierin de lente-uitjes, ui, zout, peper en tijm. Voeg de gepofte knoflookteentjes toe en roer 2 minuten goed door.
  • Blus af met witte wijn, breng aan de kook, en laat even inkoken. Schenk er dan de bouillon bij en breng weer aan de kook. Matig het vuur en laat de soep 20 minuten sudderen. Verdik de soep eventueel met blokjes brood (zonder korst).
  • Pureer de soep met een staafmixer en maak deze af met room, fijngehakte peterselie en citroensap. Breng eventueel nog op smaak met zout en peper.

Video

Notities

Bewaartips
  • Eenmaal afgekoeld is de soep, in een afgesloten bak, 2-3 maanden houdbaar in de vriezer.
  • Maak deze soep een dag van tevoren en bewaar afgedekt in de koelkast. Warm de dag erna op laag vuur op.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Bourbon Pork Belly chunks
Bourbon Pork Belly chunks

  Bourbon Pork Belly chunks 1 handjevol rookhoutgietijzeren schaalgietijzeren steelpancocktailprikkers 200-300 ml bourbon whisky800 g buikspek1-2 el barbecuerub4 el tomatenketchup4- 6 el barbecuesaus2 el sojasaus2 el honing Richt de barbecue in voor de indirecte...

Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook
Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook

  Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook 1 handvol rookhout 1 côte de Boeuf4-6 teentjes knoflook4-6 takjes rozemarijn1 bosje groene asperges500 g Roseval aardappelen (ca. 2 grote aardappelen p.p.)zout en peper Maak ca. 6 insnedes van ca. 2 cm de côte de Boeuf...

Sint–Jakobsschelpen met buffelmozzarella
Sint–Jakobsschelpen met buffelmozzarella

  vijzel 4 Sint-Jakobsschelpen2 kleine buffelmozzarella ’szeezout en peperpesto10-15 basilicumblaadjeseen handvol peterselie2 el pijnboompitten1 el geraspte Parmezaanse kaas60 ml olijfoliesap van een halve limoen Doe alle ingrediënten voor de pesto in een vijzel...

BBQ honey chicken wings
BBQ honey chicken wings

  BBQ honey chicken wings gietijzeren pankernthermometer 1 kg kippenvleugelsmarinade6 el sojasausflinke scheut olijfolie1 el zoetzure chilisaus1 el kiprub1 el pilipili kruiden of chilipoeder1 tl zout1 tl knoflookpoederglaze3 teentjes knoflook1 ui4 el ketchup2 el...

Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout
Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout

  Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout kernthermometeraluminiumfolievijzel 1 varkensrack (ca. 1,3 kg)oliezoethoutrub1 el zwarte peper1 el zoethoutpoeder1 el zout10 pimentbolletjes Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verhit tot...