
Koudgerookte zalm
Equipment
- barbecue met deksel
- cold smoke generator
- houtmot (beuken)
- plastic ziplockzak of vacuumzak
- bak of schaal (waar de zalm precies in past)
- houten plank
- keukenpapier
Ingrediënten
- 500-750 g zalmfilet met huid
- 150 g grof zeezout
- 75 g licht bruine basterdsuiker
- 1 el bieslook
- 2 tl knoflookpoeder
- 2 tl mosterdpoeder
- 2 tl uienpoeder
- 1 tl versgemalen witte peper
- 1 tl citroensuiker
Instructies
- Dep de zalm droog met keukenpapier, en controleer de zalm op eventuele graten. Meng alle droge ingrediënten door elkaar. Verdeel een flinke laag van het mengsel over de bodem van een passende schaal. Leg er nu de zalm op en verdeel de rest van de pekel over de zalm. Hij moet goed bedekt zijn. Leg eventueel een plank op de vis. Door de druk kan de pekel goed zijn werk doen. Zet de zalm in de koelkast en laat hem 24 uur staan.
- Spoel vervolgens de zalm af en dep hem droog. Leg de zalm op een houten plank en zet hem onafgedekt in de koelkast of op een droge koele plaats. Laat 24 uur drogen.
- Nu kun je starten met het roken van de vis. Vul de Cold Smoke Generator met de houtmot en steek het aan. Plaats de generator op het kolenrooster in je barbecue. Leg nu de vis op het grillrooster, doe de deksel dicht en zet de luchtschuiven open. Laat de minimaal 8 uur roken.
- Haal de zalm dan uit je barbecue, doe hem in een goed afgesloten plastic zak of trek vacuum met een vacumeermachine. Laat 24 uur rusten in de koelkast. Het vraagt wat tijd, maar dan heb je wel een topvisje.