Koudgerookte zalm

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht
Trefwoord cold smoke generator, koud, koud roken, koudrookgenerator, roken, rookmot, zalm
Voorbereidingstijd 4 dagen
Porties 4 personen

Equipment

  • barbecue met deksel
  • cold smoke generator
  • houtmot (beuken)
  • plastic ziplockzak of vacuumzak
  • bak of schaal (waar de zalm precies in past)
  • houten plank
  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 500-750 g zalmfilet met huid
  • 150 g grof zeezout
  • 75 g licht bruine basterdsuiker
  • 1 el bieslook
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 2 tl mosterdpoeder
  • 2 tl uienpoeder
  • 1 tl versgemalen witte peper
  • 1 tl citroensuiker

Instructies

  • Dep de zalm droog met keukenpapier, en controleer de zalm op eventuele graten. Meng alle droge ingrediënten door elkaar. Verdeel een flinke laag van het mengsel over de bodem van een passende schaal. Leg er nu de zalm op en verdeel de rest van de pekel over de zalm. Hij moet goed bedekt zijn. Leg eventueel een plank op de vis. Door de druk kan de pekel goed zijn werk doen. Zet de zalm in de koelkast en laat hem 24 uur staan.
  • Spoel vervolgens de zalm af en dep hem droog. Leg de zalm op een houten plank en zet hem onafgedekt in de koelkast of op een droge koele plaats. Laat 24 uur drogen.
  • Nu kun je starten met het roken van de vis. Vul de Cold Smoke Generator met de houtmot en steek het aan. Plaats de generator op het kolenrooster in je barbecue. Leg nu de vis op het grillrooster, doe de deksel dicht en zet de luchtschuiven open. Laat de minimaal 8 uur roken.
  • Haal de zalm dan uit je barbecue, doe hem in een goed afgesloten plastic zak of trek vacuum met een vacumeermachine. Laat 24 uur rusten in de koelkast. Het vraagt wat tijd, maar dan heb je wel een topvisje.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Thaise varkensspiesjes
Thaise varkensspiesjes

  Thaise varkensspiesjes houten satéprikkers 400 procureurlapjes50 ml kokosroom½ bosje koriander1 limoenmarinade50 ml kokosmelk5 teentjes knoflook2 el palmsuiker2 el vissaus1 el maïzena1 el neutrale olie1 el gehakte peterselie1 tl korianderzaad1 tl sojasaus1 tl...

Vegan pulled pork bagel
Vegan pulled pork bagel

  Vegan pulled pork bagel barbecue met dekselRVS GrillmandCold smoke generator (CSG)Rookmot Applealuminiumfoliegietijzeren koekenpan (skillet) of bakplaat 750 g oesterzwammen3 el bbq-rubscheutje arachideolie6 bio vegan bagels o.i.d. (wij gebruiken Pur Pain van de...

Kipsaté satay gai
Kipsaté satay gai

  Kipsaté satay gai houten satéprikkers of ijzeren spiesjeskernthermometer1 gietijzeren pan1 gietijzeren koekenpan 500 g kippendijenmarinade1 pakje kokosmelk (a 200 ml)1 tl kurkuma1 el palmsuiker1½ el sojasauschiliflakes (naar smaak)1 teentje knoflook...

Gerookte harissa-kipgehaktballetjes
Gerookte harissa-kipgehaktballetjes

  Gerookte harissa-kipgehaktballetjes gehaktmolenkernthermometerhandvol rookhoutsmokerbox 750 g kippendijen1 sjalotje2 teentjes knoflook15 g peterselie60 g gedroogde abrikozen2 tl harissa50 g paneermeel10 g dille300 g parelcouscouszout en peperharissa-saus250 ml...

Picanha met gegrilde lente-ui-olie
Picanha met gegrilde lente-ui-olie

  Picanha met gegrilde lente-ui-olie aluminiumbakjekernthermometer 1 picanhagekleurde snackpaprika’sneutrale oliezout en pepermarinade4 teentjes knoflook (fijngeperst)2 el sojasaus3 el olijfolie2 el limoensap1 tl gerookt paprikapoeder1 tl gemalen komijn1 tl...