Koudgerookte zalm

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht
Trefwoord cold smoke generator, koud, koud roken, koudrookgenerator, roken, rookmot, zalm
Voorbereidingstijd 4 d
Porties 4 personen

Equipment

  • barbecue met deksel
  • cold smoke generator
  • houtmot (beuken)
  • plastic ziplockzak of vacuumzak
  • bak of schaal (waar de zalm precies in past)
  • houten plank
  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 500-750 g zalmfilet met huid
  • 150 g grof zeezout
  • 75 g licht bruine basterdsuiker
  • 1 el bieslook
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 2 tl mosterdpoeder
  • 2 tl uienpoeder
  • 1 tl versgemalen witte peper
  • 1 tl citroensuiker

Instructies

  • Dep de zalm droog met keukenpapier, en controleer de zalm op eventuele graten. Meng alle droge ingrediënten door elkaar. Verdeel een flinke laag van het mengsel over de bodem van een passende schaal. Leg er nu de zalm op en verdeel de rest van de pekel over de zalm. Hij moet goed bedekt zijn. Leg eventueel een plank op de vis. Door de druk kan de pekel goed zijn werk doen. Zet de zalm in de koelkast en laat hem 24 uur staan.
  • Spoel vervolgens de zalm af en dep hem droog. Leg de zalm op een houten plank en zet hem onafgedekt in de koelkast of op een droge koele plaats. Laat 24 uur drogen.
  • Nu kun je starten met het roken van de vis. Vul de Cold Smoke Generator met de houtmot en steek het aan. Plaats de generator op het kolenrooster in je barbecue. Leg nu de vis op het grillrooster, doe de deksel dicht en zet de luchtschuiven open. Laat de minimaal 8 uur roken.
  • Haal de zalm dan uit je barbecue, doe hem in een goed afgesloten plastic zak of trek vacuum met een vacumeermachine. Laat 24 uur rusten in de koelkast. Het vraagt wat tijd, maar dan heb je wel een topvisje.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Bavette-saté met pittige pindasaus
Bavette-saté met pittige pindasaus

  Bavette-saté met pittige pindasaus houten satéprikkersgietijzeren pan 500 g bavette1 citroengrasstengel3 cm stuk gember1 teentje knoflook2 sjalotjes1 tl gemalen kurkuma1 tl gemalen komijn1 tl gemalen koriander1 el palmsuiker1/4 tl zoutpittige pindasaus80 ml...

Abrikoos-worstspiesjes met salie
Abrikoos-worstspiesjes met salie

  Abrikoos-worstspiesjes met salie kerntemperatuurmeterhandjevol rookchips 8 plakjes ontbijtspek2 el mosterd16 kleine worstjes (of 6 grote worstjes)16 gedroogde abrikozen16 verse salieblaadjes Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verwarm hem voor op...

Koudgerookte BBQ-potsticker
Koudgerookte BBQ-potsticker

  Koudgerookte BBQ-potsticker koudrookgeneratorrookmotdumpling makerskilletaluminiumfolie 400 g chipolataworstjes1 pak dumplings (diepvries bij toko of groothandel)3 cm gemberwortel2 tl sesamoliezonnebloemolie150 ml water per baksessiekiemgroente (sesamzaadjes...

Whisky diamanthaas
Whisky diamanthaas

  Whisky diamanthaas gietijzeren koekenpankerntemperatuurmeter 3-4 diamanthaasjes (afhankelijk van het gewicht)1 bosje lente-ui (in ringen gesneden)2-4 el bourbon whisky4-5 el honing4-5 el sojasaus1 el neutrale oliezout en peper De diamanthaas is een zeer...

Salty surf & turf
Salty surf & turf

  Salty surf & turf zoutsteenkeukenpapieraluminiumfolie 800 g ribeye16 grote gamba’s Richt de barbecue in met twee of drie zones met verschillende temperatuur. Leg de steen eerst een kwartier op het koele deel. Schuif hem vervolgens naar de hete zone. En laat...