Lamsgehaktballetjes met yoghurtdip

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht
Bereidingstijd 30 minuten

Equipment

  • Model Big Green Egg (MiniMax)
  • Accessoires Big Green Egg (Cast Iron Skillet small)

Ingrediënten

  • 2 rode chilipepers
  • 4 teentjes knoflook
  • 8 takjes munt
  • 5 takjes koriander
  • 5 takjes peterselie
  • 2 eieren
  • 2 tl gerookte paprikapoeder
  • 2 tl gemberpoeder
  • 2 tl gemalen koriander
  • 1 citroen
  • zeezout
  • 2 el olijfolie

voor de dip

  • 300 ml yoghurt
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 citroen
  • zeezout

Instructies

  • Steek de houtskool in de barbecue aan en breng met het barbecuerooster erin naar een barbecuetemperatuur van 200°C.
  • Halveer de chilipepers, verwijder de steeltjes en het zaad en snijd het vruchtvlees fijn. Pel de knoflook en hak fijn. Pluk de blaadjes van de munt, koriander en peterselie en hak ook deze fijn.
  • Leg het gehakt in een kom en voeg de zojuist gesneden en gehakte ingrediënten. Meng dit met de eieren, het gerookte paprikapoeder, het gemberpoeder en de gemalen koriander. Rasp de citroenschil boven de kom fijn, halveer de vrucht en knijp het sap erover uit. Voeg zeezout naar smaak toe en kneed alles goed door elkaar. Rol kleine gehaktballetjes van het gehaktmengsel.
  • Doe voor de dip de yoghurt in een schaaltje. Pel de knoflook en rasp de teentjes over de yoghurt. Rasp de schil van de citroen boven het schaaltje fijn, halveer de vrucht en knijp het sap erover uit. Voeg zeezout naar smaak toe en meng goed.
  • Verwarm de pan met een scheutje olijfolie op het barbecuerooster. Voeg de gehaktballetjes toe en bak ze in 5-10 minuten net gaar en rondom goudbruin. Serveer de lamsgehaktballetjes met de yoghurtdip.

Video

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Gerookte runderwangen
Gerookte runderwangen

  Gerookte runderwangen 1 handvol rookhoutkernthermometer 1-1,2 kg runderwangenbbq-rub (naar keuze)1 fles bier (Fire&Food BBQ IPA)50 g roomboter2-3 el bruine suiker Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verwarm hem voor op 135°C.Verwijder...

Pizza-breekbrood
Pizza-breekbrood

  Pizza-breekbrood pizzasteen 1 breekbrood1 potje tomatensaus1 bol mozzarella½ zakje jong belegen kaas10-12 plakjes pepperoni of salamikruidenboter75 g gezouten boter3 teentjes knoflook1 el verse salie2 tl gedroogde basilicum1 tl gedroogde oregano1 tl gedroogde...

Bieslook-knoflook boter
Bieslook-knoflook boter

  Bieslook-knoflook boter huishoudfolie 400 g roomboter (ongezouten)olijfolie2 bollen knoflook200 g barbecurub (naar keuze)3 el bieslook (fijngesneden) Snijd de bovenkant van de knoflookbol er af en doe er wat olijfolie op.Leg deze bol een uur op een barbecue van...

Brine/pekel voor (kerst)kalkoen
Brine/pekel voor (kerst)kalkoen

  Brine/pekel voor (kerst)kalkoen emmer 1 kalkoen3,5 l karnemelk3,5 l water400 g zeezout48 g barbecuerub naar keuze (tip gebruik een All Purpose Rub) Voeg 200 gram zout aan de karnemelk, roer totdat het zout is opgelost. Voeg dan de barbecuerub toe. Daarna kan...

Kicken Kerstkalkoen
Kicken Kerstkalkoen

  Kicken Kerstkalkoen handjevol rookhoutkernthermometer 4,5 kg kalkoen (uit de brine)barbecurub naar keuze (bv een All Purpuse Rub)bieslook-kruidenboter (zie recept) Snijd de boterstaaf in schijfjes van ca. 0,5 cm dikte.Maak de huid bij de borst wat los zodat je...