Mangochutney

Recept afdrukken
Gang Bijgerecht
Trefwoord kaneelstokje, mango
Bereidingstijd 45 minuten
Passieve Tijd 5 uur
Porties 4

Equipment

  • gietijzeren pan
  • vijzel
  • schone katoenen doek
  • stukje slagerstouw
  • glazen pot met deksel

Ingrediënten

  • 2 mango's
  • 250 g suiker
  • 10 g verse gember
  • 1 tl zout
  • 40 ml azijn
  • 8 kardemom
  • 8 kruidnagels
  • 2 kaneelstokjes
  • 1 mespunt cayennepeper

Instructies

  • Schil de niet te rijpe mango’s en snijd in kleine stukjes. Doe ze in een pan en voeg de suiker toe. Even mengen en laat 4 uur zo staan.
  • Vijzel de kardemom, kruidnagels, kaneelstokjes en gember fijn. Doe dit in een katoenen doek, bind het vast zodat het een kruidenbuiltje wordt.
  • Als de mangostukjes met het suiker 4 uur hebben gestaan, moet er een waterige substantie ontstaan zijn. Voeg nu het kruidenbuitje, cayennepeper en zout toe. Zet de pan met het mengsel op een laag vuurtje en laat het geheel zo'n 20-30 minuten koken totdat het mengsel dikker wordt.
  • Zet het vuur uit en laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur. Haal het kruidentheezakje eruit. Naarmate het mengsel afkoelt zal chutney nog verder indikken.
  • Schenk de mangochutney over in een gesteriliseerde pot en bewaar na gebruik op een donkere en koele plek.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Gerookte runderwangen
Gerookte runderwangen

  Gerookte runderwangen 1 handvol rookhoutkernthermometer 1-1,2 kg runderwangenbbq-rub (naar keuze)1 fles bier (Fire&Food BBQ IPA)50 g roomboter2-3 el bruine suiker Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verwarm hem voor op 135°C.Verwijder...

Pizza-breekbrood
Pizza-breekbrood

  Pizza-breekbrood pizzasteen 1 breekbrood1 potje tomatensaus1 bol mozzarella½ zakje jong belegen kaas10-12 plakjes pepperoni of salamikruidenboter75 g gezouten boter3 teentjes knoflook1 el verse salie2 tl gedroogde basilicum1 tl gedroogde oregano1 tl gedroogde...

Bieslook-knoflook boter
Bieslook-knoflook boter

  Bieslook-knoflook boter huishoudfolie 400 g roomboter (ongezouten)olijfolie2 bollen knoflook200 g barbecurub (naar keuze)3 el bieslook (fijngesneden) Snijd de bovenkant van de knoflookbol er af en doe er wat olijfolie op.Leg deze bol een uur op een barbecue van...

Brine/pekel voor (kerst)kalkoen
Brine/pekel voor (kerst)kalkoen

  Brine/pekel voor (kerst)kalkoen emmer 1 kalkoen3,5 l karnemelk3,5 l water400 g zeezout48 g barbecuerub naar keuze (tip gebruik een All Purpose Rub) Voeg 200 gram zout aan de karnemelk, roer totdat het zout is opgelost. Voeg dan de barbecuerub toe. Daarna kan...

Kicken Kerstkalkoen
Kicken Kerstkalkoen

  Kicken Kerstkalkoen handjevol rookhoutkernthermometer 4,5 kg kalkoen (uit de brine)barbecurub naar keuze (bv een All Purpuse Rub)bieslook-kruidenboter (zie recept) Snijd de boterstaaf in schijfjes van ca. 0,5 cm dikte.Maak de huid bij de borst wat los zodat je...