Monkeybread met Moonshine

Recept afdrukken
Gang Desserts
Trefwoord brooddeeg, gecondenseerde melk, kaneel, moonshine, suiker
Bereidingstijd 45 min
Passieve Tijd 1 uur 40 min
Porties 4 personen

Equipment

  • pan
  • skillet
  • houten satéprikker

Ingrediënten

  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 1 pak witbroodmix
  • 250 g bruine suiker
  • 2-4 tl kaneel
  • 2 handjes vol pecannoten
  • ½ pakje roomboter
  • Moonshine of je eigen favoriete likeur

Instructies

  • Maak je bbq gereed voor indirect gebruik op 200°C.
  • Maak de karamel als eerste. Dit doe je door het blikje gecondenseerde melk in een pan water aan de kook te brengen. Het blikje moet volledig onder water staan. Laat dit nu ca. 2½ uur tegen de kook aan op het vuur staan.
  • Maak nu het deeg van het witbrood volgens de verpakking en laat het op kamertemperatuur goed rijzen.
  • Meng de bruine suiker met het kaneel naar smaak. Laat in een andere schaal de boter vast smelten.
  • Pluk van het gerezen deeg kleine bolletjes en haal deze eerst door de gesmolten boter en daarna door het suiker/kaneelmengsel. Leg de bolletjes tegen elkaar aan in de skillet. Schenk eventuele overgebleven boter er nog overheen. Laat dit, bedekt met een natte theedoek, nog 45 minuten rijzen op kamertemperatuur.
  • Zet de skillet met monkeybread op de bbq en gaar 20 minuten. Controleer de gaarheid door er een houten satéprikker in te prikken. Er mag geen deeg meer op de prikker zitten. Het suikermengsel zal ook lekker karamelliseren.
  • Laat het monkeybread even rusten. Maak je bbq gereed voor direct gebruik. Bak in een skillet de pecannoten een beetje aan en voeg dan een klontje roomboter en suiker-kaneelmengsel toe. Goed roeren om aanbranden te voorkomen!
  • Strooi de gekarameliseerde pecannoten over je monkeybread en drizzle Moonshine of je favoriete likeur over het brood. Serveer met de karamel van gecondenseerde melk.

Video

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Bourbon Pork Belly chunks
Bourbon Pork Belly chunks

  Bourbon Pork Belly chunks 1 handjevol rookhoutgietijzeren schaalgietijzeren steelpancocktailprikkers 200-300 ml bourbon whisky800 g buikspek1-2 el barbecuerub4 el tomatenketchup4- 6 el barbecuesaus2 el sojasaus2 el honing Richt de barbecue in voor de indirecte...

Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook
Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook

  Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook 1 handvol rookhout 1 côte de Boeuf4-6 teentjes knoflook4-6 takjes rozemarijn1 bosje groene asperges500 g Roseval aardappelen (ca. 2 grote aardappelen p.p.)zout en peper Maak ca. 6 insnedes van ca. 2 cm de côte de Boeuf...

Sint–Jakobsschelpen met buffelmozzarella
Sint–Jakobsschelpen met buffelmozzarella

  vijzel 4 Sint-Jakobsschelpen2 kleine buffelmozzarella ’szeezout en peperpesto10-15 basilicumblaadjeseen handvol peterselie2 el pijnboompitten1 el geraspte Parmezaanse kaas60 ml olijfoliesap van een halve limoen Doe alle ingrediënten voor de pesto in een vijzel...

BBQ honey chicken wings
BBQ honey chicken wings

  BBQ honey chicken wings gietijzeren pankernthermometer 1 kg kippenvleugelsmarinade6 el sojasausflinke scheut olijfolie1 el zoetzure chilisaus1 el kiprub1 el pilipili kruiden of chilipoeder1 tl zout1 tl knoflookpoederglaze3 teentjes knoflook1 ui4 el ketchup2 el...

Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout
Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout

  Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout kernthermometeraluminiumfolievijzel 1 varkensrack (ca. 1,3 kg)oliezoethoutrub1 el zwarte peper1 el zoethoutpoeder1 el zout10 pimentbolletjes Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verhit tot...