Monkeybread met Moonshine

Recept afdrukken
Gang Desserts
Trefwoord brooddeeg, gecondenseerde melk, kaneel, moonshine, suiker
Bereidingstijd 45 minuten
Passieve Tijd 1 uur 40 minuten
Porties 4 personen

Equipment

  • pan
  • skillet
  • houten satéprikker

Ingrediënten

  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 1 pak witbroodmix
  • 250 g bruine suiker
  • 2-4 tl kaneel
  • 2 handjes vol pecannoten
  • ½ pakje roomboter
  • Moonshine of je eigen favoriete likeur

Instructies

  • Maak je bbq gereed voor indirect gebruik op 200°C.
  • Maak de karamel als eerste. Dit doe je door het blikje gecondenseerde melk in een pan water aan de kook te brengen. Het blikje moet volledig onder water staan. Laat dit nu ca. 2½ uur tegen de kook aan op het vuur staan.
  • Maak nu het deeg van het witbrood volgens de verpakking en laat het op kamertemperatuur goed rijzen.
  • Meng de bruine suiker met het kaneel naar smaak. Laat in een andere schaal de boter vast smelten.
  • Pluk van het gerezen deeg kleine bolletjes en haal deze eerst door de gesmolten boter en daarna door het suiker/kaneelmengsel. Leg de bolletjes tegen elkaar aan in de skillet. Schenk eventuele overgebleven boter er nog overheen. Laat dit, bedekt met een natte theedoek, nog 45 minuten rijzen op kamertemperatuur.
  • Zet de skillet met monkeybread op de bbq en gaar 20 minuten. Controleer de gaarheid door er een houten satéprikker in te prikken. Er mag geen deeg meer op de prikker zitten. Het suikermengsel zal ook lekker karamelliseren.
  • Laat het monkeybread even rusten. Maak je bbq gereed voor direct gebruik. Bak in een skillet de pecannoten een beetje aan en voeg dan een klontje roomboter en suiker-kaneelmengsel toe. Goed roeren om aanbranden te voorkomen!
  • Strooi de gekarameliseerde pecannoten over je monkeybread en drizzle Moonshine of je favoriete likeur over het brood. Serveer met de karamel van gecondenseerde melk.

Video

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

KellyBronze kalkoen van de bbq
KellyBronze kalkoen van de bbq

KellyBronze kalkoen van de bbq vuurbestendige schaal, waar de kalkoen in pastkernthermometer 1 KellyBronze kalkoen à 3 kgzout en peper1 glas water Haal de kalkoen uit de koelkast en laat hem 1 uur op kamertemperatuur komen.Laat de kleine donkere veertjes gewoon zitten...

Zalm Wellington
Zalm Wellington

  Zalm Wellington wokdeegrollerpizzasteen 600 g zalm (zonder huid)1 rol bladerdeegneutrale olie200 g verse spinazie200 g champignon2 teentjes knoflook1 el mosterdzest van een limoen1 eizout en peper Richt de barbecue in met een direct en indirect gedeelte en...

Gerookte runderwangen
Gerookte runderwangen

  Gerookte runderwangen 1 handvol rookhoutkernthermometer 1-1,2 kg runderwangenbbq-rub (naar keuze)1 fles bier (Fire&Food BBQ IPA)50 g roomboter2-3 el bruine suiker Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verwarm hem voor op 135°C.Verwijder...

KellyBronze kalkoen van de bbq
Pizza-breekbrood

  Pizza-breekbrood pizzasteen 1 breekbrood1 potje tomatensaus1 bol mozzarella½ zakje jong belegen kaas10-12 plakjes pepperoni of salamikruidenboter75 g gezouten boter3 teentjes knoflook1 el verse salie2 tl gedroogde basilicum1 tl gedroogde oregano1 tl gedroogde...

Bieslook-knoflook boter
Bieslook-knoflook boter

  Bieslook-knoflook boter huishoudfolie 400 g roomboter (ongezouten)olijfolie2 bollen knoflook200 g barbecurub (naar keuze)3 el bieslook (fijngesneden) Snijd de bovenkant van de knoflookbol er af en doe er wat olijfolie op.Leg deze bol een uur op een barbecue van...