Monkeybread met Moonshine

Recept afdrukken
Gang Desserts
Trefwoord brooddeeg, gecondenseerde melk, kaneel, moonshine, suiker
Bereidingstijd 45 minuten
Passieve Tijd 1 uur 40 minuten
Porties 4 personen

Equipment

  • pan
  • skillet
  • houten satéprikker

Ingrediënten

  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 1 pak witbroodmix
  • 250 g bruine suiker
  • 2-4 tl kaneel
  • 2 handjes vol pecannoten
  • ½ pakje roomboter
  • Moonshine of je eigen favoriete likeur

Instructies

  • Maak je bbq gereed voor indirect gebruik op 200°C.
  • Maak de karamel als eerste. Dit doe je door het blikje gecondenseerde melk in een pan water aan de kook te brengen. Het blikje moet volledig onder water staan. Laat dit nu ca. 2½ uur tegen de kook aan op het vuur staan.
  • Maak nu het deeg van het witbrood volgens de verpakking en laat het op kamertemperatuur goed rijzen.
  • Meng de bruine suiker met het kaneel naar smaak. Laat in een andere schaal de boter vast smelten.
  • Pluk van het gerezen deeg kleine bolletjes en haal deze eerst door de gesmolten boter en daarna door het suiker/kaneelmengsel. Leg de bolletjes tegen elkaar aan in de skillet. Schenk eventuele overgebleven boter er nog overheen. Laat dit, bedekt met een natte theedoek, nog 45 minuten rijzen op kamertemperatuur.
  • Zet de skillet met monkeybread op de bbq en gaar 20 minuten. Controleer de gaarheid door er een houten satéprikker in te prikken. Er mag geen deeg meer op de prikker zitten. Het suikermengsel zal ook lekker karamelliseren.
  • Laat het monkeybread even rusten. Maak je bbq gereed voor direct gebruik. Bak in een skillet de pecannoten een beetje aan en voeg dan een klontje roomboter en suiker-kaneelmengsel toe. Goed roeren om aanbranden te voorkomen!
  • Strooi de gekarameliseerde pecannoten over je monkeybread en drizzle Moonshine of je favoriete likeur over het brood. Serveer met de karamel van gecondenseerde melk.

Video

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Dutch style bbq-mussels
Dutch style bbq-mussels

Dutch style bbq-mussels gietijzeren pan 2 kg verse mosselen300 g spek50 g gezouten roomboter800 g Hollandse roerbakgroenten2 el Roquefort250 ml kookroomstokbroodbieslook Bereid een bbq voor op directe bereiding met een temperatuur van 180°C.Spoel intussen de mosselen...

Gekruide lamsrack met citrussalade
Gekruide lamsrack met citrussalade

  Gekruide lamsrack met citrussalade kernthermometer 2 lamsracksolijfolierub2 tl zout2 tl gemalen komijn1 tl gemalen koriander1 tl gemalen kardemom½ tl chiliflakes½ tl zwarte pepercitrussalade1 bloedsinaasappelen1 sinaasappel1 grapefruit2 lente-uitjes8...

BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw
BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw

  BBQ-bearclaw / BBQ-berenklauw pankernthermometerhouten satéprikkers 500 g rundergehakt1 el bbq-rub2 uienbbq-sauszout en pepersatésaus150 g pindakaas2 el mirin2½ el sojasaus2 tl honing½ tl knoflookpoeder80 ml kokend water Richt de barbecue in met een indirect en...

Dutch style bbq-mussels
BBQ-carnitas in bao buns

  BBQ-carnitas in bao buns kernthermometerDutch Oven procureur van ca. 1100 grambbq-rublittle gembao bunslente-uikruidenmengsel2 el basterdsuiker1 el oregano2 tl komijnpoeder1 tl paprikapoeder1 ui5 teentjes knoflook1 rode peper2 laurierblaadjes1 sinaasappel4 el...

BBQ Smoked Spatchcock Chicken
BBQ Smoked Spatchcock Chicken

  BBQ Smoked Spatchcock Chicken Beer Barrel chunksgevogelteschaargietijzeren koekenpan (skillet)fijne raspspray-bottle (plantenspuit)kernthermometeraluminiumfolie 1 hele kip500 g voorgegaarde krieltjes in de schil1 el bbq-rubolijfolie1 flesje bier (bv...