Nederlanders barbecuen vaker en luxer

jun 23, 2023

De meeste Nederlanders barbecuen nu meer dan een paar jaar geleden. Bijna de helft (46%) zegt ‘veel vaker’ te barbecuen, een vijfde (20,9%) steekt de barbecue ‘iets vaker’ aan dan voorheen. Een ruime meerderheid geeft tegenwoordig ook meer uit aan bbq-ingrediënten dan drie jaar geleden. Dat blijkt uit het onderzoek dat barbecuemagazine Fire&Food recent hield onder bijna 1.500 bbq-liefhbbers. In de nieuwste Fire&Food die vandaag verschijnt, zijn meer onderzoeksresultaten te vinden.

We barbecuen vaker en doen dat vrijwel het hele jaar door. Verreweg de meeste deelnemers aan het onderzoek koken in alle seizoenen wel eens buiten. Iets minder dan een kwart (21,2%) laat de barbecue in de winter ongemoeid, ongeveer de helft daarvan (11,2%) barbecuet ook in de herfst niet. Er zijn verschillende goede aanleidingen om te gaan barbecuen. Deelnemers noemen het weekend (39%), mooi weer (41,1%), gasten komen (45,1%) en een speciaal bbq-recept (46,1%). Maar het overgrote deel (70,8%) zegt geen aanleiding nodig te hebben om te gaan barbecuen.

Kamado inmiddels het populairst
Zes van de tien bbq’ers geeft nu meer uit dan 3 jaar geleden aan barbecuespullen, ook als de inflatie daarin wordt meegerekend. 60% zegt dat ze tegenwoordig eerder kiezen voor betere kwaliteit ingrediënten en vaker inkopen doen bij versspecialisten (slager, groenteboer, viswinkel) dan bij de supermarkt. 29,5% zegt ongeveer evenveel uit te geven als drie jaar geleden (afgezien van de prijsstijgingen).

Ook op ‘hardware’ wordt niet beknibbeld. Een derde (33,1%) zegt dat de waarde van de barbecue(s) die ze bezitten tussen de €500 en €1.500 ligt. 42,3% meldt dat de waarde van het bbq-arsenaal meer dan €1.500 is. De kamado blijkt tegenwoordig het populairst: 64,1% heeft (ook) zo’n keramische barbecue. 43,9% heeft een traditionele houtskoolbarbecue (kettlebarbecue), 23,2% een gasbarbecue, 6,8% een pelletbarbecue en 3,9% een elektrische barbecue. Bijna een tiende (9,8%) meldt ook nog een pizzaoven te hebben.

Over het onderzoek van Fire&Food
Barbecuemagazine Fire&Food heeft in april en mei 2023 een onderzoek gehouden onder barbecueliefhebbers naar hun barbecuevoorkeuren en -gedrag. In totaal hebben 1.361 mensen deelgenomen aan het onderzoek. In de nieuwste editie van Fire&Food die vandaag verschijnt, wordt verder aandacht besteed aan het onderzoek.

Meer informatie over Fire&Food en het onderzoek:

Bastiaan Schlosser, uitgever Fire&Food
T: 026 844 59 93 of 06 16 972 558
E: bastiaan@fire-food.nl W: www.fire-food.nl

Er is ook een beknopt rapport op te vragen met alle resultaten van het onderzoek. Ook daarvoor kun je Bastiaan Schlosser bellen of mailen.

Winkelwagen

Aanbevolen producten