Porchetta op de rotisserie

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Equipment

  • vijzel
  • slagerstouw
  • rotisserieset van Napoleon Grills
  • lekbak
  • kernthermometer

Ingrediënten

  • 1 buikspek met zwoerd (3,4 kg)
  • koolzaadolie
  • keukenzout
  • 5 g baking soda 1 zakje
  • 2 tl mespunt venkelzaad
  • 2 tl chilipoeder
  • 1 bosje salie
  • 1 bosje tijm
  • 1 bosje rozemarijn
  • 4 teentjes knoflook
  • zest van 1 sinaasappel

Instructies

  • Bestrooi de huidkant met keukenzout en baking soda en leg het een nacht in de koeling. Spoel de dag erna het zoutmengsel ervan af en dep het vlees droog. Snijd het zwoerd eraf en leg apart.
  • Verwarm de barbecue voor op 160°C en verwijder zo nodig het warmhoudrooster.
  • Doe het venkelzaad en de chilipeper in de vijzel en voeg een beetje zout en peper toe. Begin met vijzelen. Voeg daarna de grof gehakte salie, tijm, rozemarijn en knoflook toe en vijzel tot een pasta.
  • Smeer het buikspek in met een scheutje koolzaadolie en de pasta. Verdeel de sinaasappelzest erover. Rol het strak op en wikkel het zwoerd er omheen. Bind de rollade vast met slagerstouw. Prik nu de rotisseriestang door het midden, in de lengterichting van het vlees en leg het in de rotisseriestandaard. Zet de lekbak onder het vlees en start de motor. Sluit de deksel.
  • Gaar de porchetta indirect tot een kerntemperatuur van 70°C. Zet het laatste half uur de infrarood achterbrander aan. Haal het vlees dan van de barbecue en laat 10 minuten rusten. Snijd de porchetta in plakjes en serveer direct.

Video

Notities

Wijntip:
Corte Guala Valpolicella DOC, Italië
Verfijnde, elegante hints van rood fruit, kersen en kruiden. Fruitige en mooi ronde afdronk. Combineert goed met Italiaanse gerechten, gegrild vlees, gevogelte
en kaasplateaus.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Teriyaki Pina Colada Burger
Teriyaki Pina Colada Burger

  Teriyaki Pina Colada Burger keukenmachine met gehaktmolenkwastjekernthermometeraluminiumfolie 780 g runderlappen20 g speklapjes80 ml teriyakisaus1 ananas1 zakje geraspte kaas8 plakjes ontbijtspek4 hamburgerbroodjeszout en peperPina Coladasaus300 ml kokosroom150...

Dutch style bbq-mussels
Dutch style bbq-mussels

  Dutch style bbq-mussels gietijzeren pan 2 kg verse mosselen300 g spek50 g gezouten roomboter800 g Hollandse roerbakgroenten2 el Roquefort250 ml kookroomstokbroodbieslook Bereid een bbq voor op directe bereiding met een temperatuur van 180°C.Spoel intussen de...

Gekruide lamsrack met citrussalade
Gekruide lamsrack met citrussalade

  Gekruide lamsrack met citrussalade kernthermometer 2 lamsracksolijfolierub2 tl zout2 tl gemalen komijn1 tl gemalen koriander1 tl gemalen kardemom½ tl chiliflakes½ tl zwarte pepercitrussalade1 bloedsinaasappelen1 sinaasappel1 grapefruit2 lente-uitjes8...

BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw
BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw

  BBQ-bearclaw / BBQ-berenklauw pankernthermometerhouten satéprikkers 500 g rundergehakt1 el bbq-rub2 uienbbq-sauszout en pepersatésaus150 g pindakaas2 el mirin2½ el sojasaus2 tl honing½ tl knoflookpoeder80 ml kokend water Richt de barbecue in met een indirect en...

BBQ-carnitas in bao buns
BBQ-carnitas in bao buns

  BBQ-carnitas in bao buns kernthermometerDutch Oven procureur van ca. 1100 grambbq-rublittle gembao bunslente-uikruidenmengsel2 el basterdsuiker1 el oregano2 tl komijnpoeder1 tl paprikapoeder1 ui5 teentjes knoflook1 rode peper2 laurierblaadjes1 sinaasappel4 el...