Porchetta op de rotisserie

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Equipment

  • vijzel
  • slagerstouw
  • rotisserieset van Napoleon Grills
  • lekbak
  • kernthermometer

Ingrediënten

  • 1 buikspek met zwoerd (3,4 kg)
  • koolzaadolie
  • keukenzout
  • 5 g baking soda 1 zakje
  • 2 tl mespunt venkelzaad
  • 2 tl chilipoeder
  • 1 bosje salie
  • 1 bosje tijm
  • 1 bosje rozemarijn
  • 4 teentjes knoflook
  • zest van 1 sinaasappel

Instructies

  • Bestrooi de huidkant met keukenzout en baking soda en leg het een nacht in de koeling. Spoel de dag erna het zoutmengsel ervan af en dep het vlees droog. Snijd het zwoerd eraf en leg apart.
  • Verwarm de barbecue voor op 160°C en verwijder zo nodig het warmhoudrooster.
  • Doe het venkelzaad en de chilipeper in de vijzel en voeg een beetje zout en peper toe. Begin met vijzelen. Voeg daarna de grof gehakte salie, tijm, rozemarijn en knoflook toe en vijzel tot een pasta.
  • Smeer het buikspek in met een scheutje koolzaadolie en de pasta. Verdeel de sinaasappelzest erover. Rol het strak op en wikkel het zwoerd er omheen. Bind de rollade vast met slagerstouw. Prik nu de rotisseriestang door het midden, in de lengterichting van het vlees en leg het in de rotisseriestandaard. Zet de lekbak onder het vlees en start de motor. Sluit de deksel.
  • Gaar de porchetta indirect tot een kerntemperatuur van 70°C. Zet het laatste half uur de infrarood achterbrander aan. Haal het vlees dan van de barbecue en laat 10 minuten rusten. Snijd de porchetta in plakjes en serveer direct.

Video

Notities

Wijntip:
Corte Guala Valpolicella DOC, Italië
Verfijnde, elegante hints van rood fruit, kersen en kruiden. Fruitige en mooi ronde afdronk. Combineert goed met Italiaanse gerechten, gegrild vlees, gevogelte
en kaasplateaus.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Bourbon Pork Belly chunks
Bourbon Pork Belly chunks

  Bourbon Pork Belly chunks 1 handjevol rookhoutgietijzeren schaalgietijzeren steelpancocktailprikkers 200-300 ml bourbon whisky800 g buikspek1-2 el barbecuerub4 el tomatenketchup4- 6 el barbecuesaus2 el sojasaus2 el honing Richt de barbecue in voor de indirecte...

Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook
Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook

  Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook 1 handvol rookhout 1 côte de Boeuf4-6 teentjes knoflook4-6 takjes rozemarijn1 bosje groene asperges500 g Roseval aardappelen (ca. 2 grote aardappelen p.p.)zout en peper Maak ca. 6 insnedes van ca. 2 cm de côte de Boeuf...

Sint–Jakobsschelpen met buffelmozzarella
Sint–Jakobsschelpen met buffelmozzarella

  vijzel 4 Sint-Jakobsschelpen2 kleine buffelmozzarella ’szeezout en peperpesto10-15 basilicumblaadjeseen handvol peterselie2 el pijnboompitten1 el geraspte Parmezaanse kaas60 ml olijfoliesap van een halve limoen Doe alle ingrediënten voor de pesto in een vijzel...

BBQ honey chicken wings
BBQ honey chicken wings

  BBQ honey chicken wings gietijzeren pankernthermometer 1 kg kippenvleugelsmarinade6 el sojasausflinke scheut olijfolie1 el zoetzure chilisaus1 el kiprub1 el pilipili kruiden of chilipoeder1 tl zout1 tl knoflookpoederglaze3 teentjes knoflook1 ui4 el ketchup2 el...

Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout
Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout

  Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout kernthermometeraluminiumfolievijzel 1 varkensrack (ca. 1,3 kg)oliezoethoutrub1 el zwarte peper1 el zoethoutpoeder1 el zout10 pimentbolletjes Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verhit tot...