Pulled pork met Carolinasaus

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht
Trefwoord barbecue, barbecuerub, barbecuesaus, BBQ Style, broodje pulled pork, low&slow, procureur, pulled pork, Weber
Voorbereidingstijd 30 min
Passieve Tijd 1 uur
Porties 10 personen

Equipment

  • 10 rookhoutblokjes (appel)
  • kernthermometer
  • plantenspuit
  • butcher paper
  • Aluminium lekbak
  • slagerstouw

Ingrediënten

  • 3 kg varkensschouder procureur
  • olijfolie
  • 120 ml appelazijn
  • scheutje kalfsbouillon optioneel
  • 10-12 hamburgerbroodjes
  • witte-koolsalade optioneel

kruidenmengsel

  • 1 el rietsuiker
  • 1 el zoete paprikapoeder
  • 1 el grof zeezout
  • tl knoflookpoeder
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl versgemalen zwarte peper
  • ½ tl mosterdpoeder

Carolinasaus

  • 60 ml water
  • 180 ml appelazijn
  • 4 tl rietsuiker
  • tl zoete paprikapoeder
  • tl chilisaus of tabasco
  • 1 tl chilivlokken
  • ¾ tl mosterdpoeder
  • ¾ tl knoflookpoeder
  • ¾ tl grof zeezout

Instructies

  • Snijd met een scherp mes de vetlaag aan de bovenkant van het vlees tot op ½ cm weg. Daardoor smelt het resterende vet sneller in de barbecue. Verwijder het vlies aan de onderkant van het vlees zoveel mogelijk.
  • Meng de ingrediënten voor het kruidenmengsel in een schaal. Wrijf het vlees rondom eerst in met olie en bestrooi het vervolgens met het kruidenmengsel. Laat 30 minuten rusten op kamertemperatuur.
  • Maak de barbecue klaar voor indirecte hitte (120-130°C). Leg de helft van het rookhout op de gloed en sluit de deksel. Leg, zodra er rook ontstaat, het vlees met de vetzijde naar omhoog boven het indirecte gedeelte en rook het met gesloten deksel.
  • Leg na 2 uur garen het overige rookhout op de gloed. Doe 120 ml appelazijn in de plantenspuit en besproei het vlees dun met azijn. Herhaal dit 2 uur later nog eens.
  • Meng ondertussen de ingrediënten voor de saus met 60 ml water in een schaal, tot de suiker en het zout zijn opgelost.
  • Controleer na 4 uur de kerntemperatuur van het vlees. Mocht deze nog niet bij de 65-70°C liggen, laat het vlees dan nog eens hoogstens 1 uur garen, tot de kerntemperatuur is bereikt.
  • Zodra het vlees een kerntemperatuur van 65-70°C heeft, zit er ook een mooi korstje op. Leg 2 grote vellen butcher paper op het werkblad. Leg het vlees op het papier, besproei nog een keer met de azijn (of doe er een scheutje kalfsbouillon bij). Wikkel het vervolgens helemaal in het papier, bind het vast met slagerstouw en leg dit pakket in een lekbak.
  • Zet de lekbak in de barbecue en rook met gesloten deksel nog eens 2-3 uur boven het indirecte gedeelte, tot het vlees een kerntemperatuur heeft van 90-95°C. Til de lekbak met het vlees uit de barbecue en laat het nog eens 1 uur in het papier rusten.
  • Verwijder het papier en trek het nog warme vlees met 2 vorken in stukken. Verwijder grotere stukken vet en pezen. Doe het geplukte vlees in een schaal en meng het met de saus (naar smaak). Leg het vlees tussen de broodjes en serveer warm. Geef er naar wens een koolsalade bij.

Video

Notities

Deze receptvideo is i.s.m. Weber gemaakt.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

BBQ honey chicken wings
BBQ honey chicken wings

  BBQ honey chicken wings gietijzeren pankernthermometer 1 kg kippenvleugelsmarinade6 el sojasausflinke scheut olijfolie1 el zoetzure chilisaus1 el kiprub1 el pilipili kruiden of chilipoeder1 tl zout1 tl knoflookpoederglaze3 teentjes knoflook1 ui4 el ketchup2 el...

Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout
Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout

  Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout kernthermometeraluminiumfolievijzel 1 varkensrack (ca. 1,3 kg)oliezoethoutrub1 el zwarte peper1 el zoethoutpoeder1 el zout10 pimentbolletjes Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verhit tot...

Cinnamon Beef Roll – hartige kaneelbroodjes
Cinnamon Beef Roll – hartige kaneelbroodjes

  Cinnamonbeef roll met peren-bbqsaus gietijzeren panpizzasteenbakpapierrasp 250 g rundergehakt1 sjalotje1 el sambalolie1 pak kant-en-klaar kaneelbroodjesperen-bbqglaze90 ml tomatenketchup2 tl worcestersaus1 tl azijn1 el bruinebasterdsuiker1 tl paprikapoeder½ tl...

Pittig broodje BBQ-rund
Pittig broodje BBQ-rund

  Pittig broodje BBQ-rund gietijzeren panhandjevol 2 el plantaardige olie1 ui2 teentjes knoflook1 rode peper700 g rundergehakt1 el tomatenpuree2 tl kerriepoeder1 tl tabasco1 el bloem400 g gehakte tomaten in blik2 el chutney150 ml water4 eierenkoriander (ter...

Geplankte kabeljauw met kokosrijst
Geplankte kabeljauw met kokosrijst

Geplankte kabeljauw met kokosrijst gietijzeren panrookplankkernthermometer 4 stevige witte visfilets (wij gebruiken kabeljauw)2 tl olieverse koriander (ter garnering)kokosrijst190 g jasmijnrijst270 ml blikje kokosmelk120 ml koud waterThaise dressing2 el zoete...