Pulled pork met Carolinasaus

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht
Trefwoord barbecue, barbecuerub, barbecuesaus, BBQ Style, broodje pulled pork, low&slow, procureur, pulled pork, Weber
Voorbereidingstijd 30 minuten
Passieve Tijd 1 uur
Porties 10 personen

Equipment

  • 10 rookhoutblokjes (appel)
  • kernthermometer
  • plantenspuit
  • butcher paper
  • Aluminium lekbak
  • slagerstouw

Ingrediënten

  • 3 kg varkensschouder procureur
  • olijfolie
  • 120 ml appelazijn
  • scheutje kalfsbouillon optioneel
  • 10-12 hamburgerbroodjes
  • witte-koolsalade optioneel

kruidenmengsel

  • 1 el rietsuiker
  • 1 el zoete paprikapoeder
  • 1 el grof zeezout
  • tl knoflookpoeder
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl versgemalen zwarte peper
  • ½ tl mosterdpoeder

Carolinasaus

  • 60 ml water
  • 180 ml appelazijn
  • 4 tl rietsuiker
  • tl zoete paprikapoeder
  • tl chilisaus of tabasco
  • 1 tl chilivlokken
  • ¾ tl mosterdpoeder
  • ¾ tl knoflookpoeder
  • ¾ tl grof zeezout

Instructies

  • Snijd met een scherp mes de vetlaag aan de bovenkant van het vlees tot op ½ cm weg. Daardoor smelt het resterende vet sneller in de barbecue. Verwijder het vlies aan de onderkant van het vlees zoveel mogelijk.
  • Meng de ingrediënten voor het kruidenmengsel in een schaal. Wrijf het vlees rondom eerst in met olie en bestrooi het vervolgens met het kruidenmengsel. Laat 30 minuten rusten op kamertemperatuur.
  • Maak de barbecue klaar voor indirecte hitte (120-130°C). Leg de helft van het rookhout op de gloed en sluit de deksel. Leg, zodra er rook ontstaat, het vlees met de vetzijde naar omhoog boven het indirecte gedeelte en rook het met gesloten deksel.
  • Leg na 2 uur garen het overige rookhout op de gloed. Doe 120 ml appelazijn in de plantenspuit en besproei het vlees dun met azijn. Herhaal dit 2 uur later nog eens.
  • Meng ondertussen de ingrediënten voor de saus met 60 ml water in een schaal, tot de suiker en het zout zijn opgelost.
  • Controleer na 4 uur de kerntemperatuur van het vlees. Mocht deze nog niet bij de 65-70°C liggen, laat het vlees dan nog eens hoogstens 1 uur garen, tot de kerntemperatuur is bereikt.
  • Zodra het vlees een kerntemperatuur van 65-70°C heeft, zit er ook een mooi korstje op. Leg 2 grote vellen butcher paper op het werkblad. Leg het vlees op het papier, besproei nog een keer met de azijn (of doe er een scheutje kalfsbouillon bij). Wikkel het vervolgens helemaal in het papier, bind het vast met slagerstouw en leg dit pakket in een lekbak.
  • Zet de lekbak in de barbecue en rook met gesloten deksel nog eens 2-3 uur boven het indirecte gedeelte, tot het vlees een kerntemperatuur heeft van 90-95°C. Til de lekbak met het vlees uit de barbecue en laat het nog eens 1 uur in het papier rusten.
  • Verwijder het papier en trek het nog warme vlees met 2 vorken in stukken. Verwijder grotere stukken vet en pezen. Doe het geplukte vlees in een schaal en meng het met de saus (naar smaak). Leg het vlees tussen de broodjes en serveer warm. Geef er naar wens een koolsalade bij.

Video

Notities

Deze receptvideo is i.s.m. Weber gemaakt.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Teriyaki Pina Colada Burger
Teriyaki Pina Colada Burger

  Teriyaki Pina Colada Burger keukenmachine met gehaktmolenkwastjekernthermometeraluminiumfolie 780 g runderlappen20 g speklapjes80 ml teriyakisaus1 ananas1 zakje geraspte kaas8 plakjes ontbijtspek4 hamburgerbroodjeszout en peperPina Coladasaus300 ml kokosroom150...

Dutch style bbq-mussels
Dutch style bbq-mussels

  Dutch style bbq-mussels gietijzeren pan 2 kg verse mosselen300 g spek50 g gezouten roomboter800 g Hollandse roerbakgroenten2 el Roquefort250 ml kookroomstokbroodbieslook Bereid een bbq voor op directe bereiding met een temperatuur van 180°C.Spoel intussen de...

Gekruide lamsrack met citrussalade
Gekruide lamsrack met citrussalade

  Gekruide lamsrack met citrussalade kernthermometer 2 lamsracksolijfolierub2 tl zout2 tl gemalen komijn1 tl gemalen koriander1 tl gemalen kardemom½ tl chiliflakes½ tl zwarte pepercitrussalade1 bloedsinaasappelen1 sinaasappel1 grapefruit2 lente-uitjes8...

BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw
BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw

  BBQ-bearclaw / BBQ-berenklauw pankernthermometerhouten satéprikkers 500 g rundergehakt1 el bbq-rub2 uienbbq-sauszout en pepersatésaus150 g pindakaas2 el mirin2½ el sojasaus2 tl honing½ tl knoflookpoeder80 ml kokend water Richt de barbecue in met een indirect en...

BBQ-carnitas in bao buns
BBQ-carnitas in bao buns

  BBQ-carnitas in bao buns kernthermometerDutch Oven procureur van ca. 1100 grambbq-rublittle gembao bunslente-uikruidenmengsel2 el basterdsuiker1 el oregano2 tl komijnpoeder1 tl paprikapoeder1 ui5 teentjes knoflook1 rode peper2 laurierblaadjes1 sinaasappel4 el...