Puur grillen op een zoutsteen

mrt 9, 2023

Je ziet ze steeds vaker. Die opvallende roze planken van Himalayazout. Erg mooi om te gebruiken als serveerplank. Maar nog veel mooier om te gebruiken op de barbecue. Een beetje zoals een pizzasteen, of een steengril, maar dan anders. De zoutsteen komt uit zoutvlaktes in de Himalaya en is knoerthard. Daardoor kun je ze tot zeer hoge temperaturen verhitten en zijn ze zeer geschikt als je op een indirecte manier wilt barbecueën. Hoe dat werkt en wat je zoal met de steen kunt doen, vertellen we hier graag.

Langzaam opwarmen
De zoutsteen moet je heel langzaam opwarmen. Net zoals je bijvoorbeeld met een pizzasteen doet.Als je die meteen op de hete barbecue legt, loop je het risico dat de steen breekt. Het mooiste is als je de barbecue kunt inrichten met drie zones: een zone zonder hitte, een zone met gemiddelde hitte, een zone met veel hitte. Leg de zoutsteen eerst een kwartiertje indirect op de koudste zone. Schuif hem vervolgens steeds iets dichter naar de hetere zone. Het opwarmen van de steen duurt ongeveer een half uurtje. De steen is op temperatuur als een druppel water meteen begint te dansen.

Geen gewoon zout
Het zout van de steen trekt in je gerecht. Dat betekent dus dat je geen extra zout hoeft te gebruiken. Je mag het trouwens helemaal puur houden en geen andere smaakmakers toevoegen. Het zout bevat allerlei mineralen die voor een bijzondere smaak zorgen. Dit verschilt trouwens per gerecht. Vochtige gerechten nemen bijvoorbeeld meer zout op dan droge gerechten.

Erop of eronder
Alle gerechten die je snel grilt, kunnen op de zoutsteen. Snijd bijvoorbeeld een steak in mooie plakken en gril die vervolgens op de steen. Ze zijn in een paar seconden klaar! Dunne plakjes groente kunnen ook. Zorg er wel voor dat die niet te vochtig of te zuur zijn. Als de plaat heet genoeg is, plakt hij niet. Het is dus niet nodig de zoutsteen in te wrijven met olie. Sterker nog, de steen werkt minder goed als je hem vet maakt. Je kunt niet alleen op de steen grillen. Eronder werkt het ook heel goed. Kippenpootjes leg je bijvoorbeeld onder de zoutsteen. Breng hiervoor de steen eerst goed op temperatuur. Leg hem vervolgens even opzij, op de koelere zone en leg dan de pootjes op het rooster boven de hete zone. Leg dan de steen bovenop de kip. Wees wel voorzichtig met het vastpakken van de steen, hij is gloeiend heet. Na ongeveer 10 minuten is de kip klaar. Je hoeft de pootjes niet te keren. Je roostert ze aan beide zijden tegelijkertijd mooi goudbruin en knapperig.

Snel schoon
Laat de zoutsteen na gebruik afkoelen. Dat duurt ook weer zo’n half uurtje. Krab de afgekoelde steen met een spatel schoon. Als je de steen de volgende keer gebruikt, kun je hem even met je bbq-borstel schoonvegen, zodra de steen op temperatuur is. Je kunt hem eventueel ook onder de kraan met een schuurborstel schoonmaken. Let op: wel zo kort mogelijk, wat anders lost het zout op en gaat je steen veel minder lang mee. Als je zorgvuldig met je steen omgaat, kun je hem zeker twintig keer gebruiken. Je merkt het vanzelf wanneer hij te dun wordt. Gooi hem dan niet weg. Je kunt de brokken raspen boven je maaltijd of gebruiken als (scrub)zout.

Geïnspireerd ga dan aan de slag met dit heerlijke recept (op een zoutsteen natuurlijk), de salty surf&turf.

 

Winkelwagen

Aanbevolen producten