Boekweitbrood met gerookte forel, dille en zure room

Boekweitbrood met gerookte forel, dille en zure room


Recept Afdrukken
Boekweitbrood met gerookte forel, dille en zure room
Maaltijd Bijgerecht
Keyword brood, Dutch Oven, vis
Kook Tijd 75 minuten
Passieve Tijd 90 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd Bijgerecht
Keyword brood, Dutch Oven, vis
Kook Tijd 75 minuten
Passieve Tijd 90 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. HET DEEG: meng beide meelsoorten in een kom. Maak een kuiltje in het midden, verbrokkel de gist erboven en roer los met een beetje van de karnemelk, een snuf suiker en wat meel van het kuiltje. Laat afgedekt op een warme plaats 15 minuten staan. Voeg dan de resterende karnemelk en het zout toe en kneed alles tot een glad en soepel deeg. Voeg zo nodig extra meel toe. Laat het deeg op een warme plek 1 uur rijzen.
  2. DE VULLING: snijd de gerookte forel in blokjes. Was de dille, snijd fijn en meng beide met de zure room.
  3. HET BROOD: kneed het deeg op een met meel bestoven werkblad nogmaals goed door en verdeel in vier even grote bollen. Maak een kuiltje in elke bol en vul met het forel-zureroommengsel. Sluit het deeg rondom de vulling en bestrooi de broodjes met meel. Vet de binnenkant van de Dutch Oven in met de plantaardige olie, leg de broodjes erin en laat nog 15 minuten rijzen.
  4. Zet aansluitend de Dutch Oven met gesloten deksel in de gloeiende kooltjes en verdeel 2/3 van de hete briketten of kolen erover. Verdeel de resterende 1/3 onder de Dutch Oven en bak de broodjes in 25-30 minuten gaar.
Notities

Extra nodig

  • gietijzeren pan (Dutch Oven)

Tip

  • Je kunt de boekweitbroodjes ook met gerookte zalm vullen.

Dit recept komt uit het boek Ja, ik gril! Dutch Oven van Lantaarn Publishers.