Brisket

Brisket


Recept Afdrukken
Brisket
Maaltijd Hoofdgerecht
Keyword barbecue, brisket, brood
Prep Tijd 45 minuten
Kook Tijd 12 uur
Passieve Tijd 4 uur
Porties
personen
Ingrediënten
besproeien
Maaltijd Hoofdgerecht
Keyword barbecue, brisket, brood
Prep Tijd 45 minuten
Kook Tijd 12 uur
Passieve Tijd 4 uur
Porties
personen
Ingrediënten
besproeien
Instructies
 1. Snijd met een scherp mes de hoeken van het vlees bij. Snijd de vetrandjes gelijkmatig tot op ca. 0,8 cm weg, maar beslist niet meer. Verwijder het vlies aan de vleeszijde, zodat het grof gemarmerde vlees eronder tevoorschijn komt.
 2. Ontdoe de borst van de harde vetranden en verwijder ook het wigwormige vet tussen het point- en flat-stuk grotendeels, omdat het zo dik is dat het tijdens het grillen niet smelt.
 3. Meng zout en peper in een schaal en wrijf het vlees er rondom gelijkmatig mee in. Bet het gekruide vlees tot gebruik in de koelkast.
 4. Doe 20 briketten in de brikettenstarter en steek ze aan. Leg 6-8 rookblokken erop en daarop weer niet-aangestoken briketten, tot de ring ongeveer driekwart vol is.
 5. Maak de ring vervolgens vol met gloeiende briketten. Vul de waterpan voor driekwart met water en zet de onderdelen van de smoker in elkaar. Wacht 20-30 minuten, tot binnen in de smoker een temperatuur heerst van 135°C.
 6. Leg het vlees met de vetzijde naar boven op het rooster en sluit de deksel. Rook met gesloten deksel boven indirecte zeer lage hitte.
 7. Laat het vlees 4-5 uur garen, tot het aan de buitenkant donker is. Aan de buitenkant is te zien of het vlees een mooi korstje heeft en zodoende vrijwel geen rookaroma’s meer kan opnemen. In het dikste deel moet het vlees een kerntemperatuur hebben van 65-70°C.
 8. Leg 2 vellen butcher paper iets overlappend naast elkaar. Vul de plantenspuit met azijn en water en besproei het vlees er rondom mee. Leg het vlees met de vetzijde naar boven op het midden van het papier. Vouw eerst het papier aan de lange zijde over het vlees heen en dan aan de korte zijden, en omwikkel het vlees er volledig mee.
 9. Leg het volledig met papier omwikkelde vlees met de vetzijde nar onderen op het rooster en boven indirecte zeer lage hitte, tussen de 120-135°C.
 10. Laat het vlees met gesloten deksel 5-7 uur garen tot het vlees door het papier heen aanvoelt als een cake.
 11. Nu dient het vlees in het flat-stuk een kerntemperatuur van 94-96°C te hebben en in het point-stuk 98-99°C.
 12. Leg het vlees in het papier in een droge, goed isolerende koelbox of uitgeschakelde oven. Sluit de box of oven en laat het vlees nog eens 2-4 uur rusten. Dit is essentieel, want alleen op deze manier kunnen de spieren in het vlees ontspannen en neemt het vlees weer vocht op. De ideale serveertemperatuur ligt bij 60-63°C.
Notities

Extra nodig

 • 1 handvol houtblokken (hickory of eiken)
 • butcher paper
 • plantenspuit
 • kernthermometer

Deze receptvideo is i.s.m. Weber gemaakt.