Double sear Côte de Boeuf van Thijs #SocialBBQ

Double sear Côte de Boeuf van Thijs #SocialBBQ


Recept Afdrukken
Double sear Côte de Boeuf van Thijs #SocialBBQ
Maaltijd Hoofdgerecht
Kook Tijd 150 minuten
Porties
personen
Maaltijd Hoofdgerecht
Kook Tijd 150 minuten
Porties
personen
Instructies
  1. Haal het vlees een uur van te voren uit de koelkast. Zo’n groot stuk vlees heeft best wel wat tijd nodig om op kamertemperatuur te komen. Neem meer tijd, als je een nog groter en dikker stuk hebt.
  2. Richt je barbecue in voor de directe methode met een hoge temperatuur 250-300°C.
  3. Masseer de Côte de Boeuf in met olijfolie en zout. We gaan het vlees nu kort aanzetten op het directe gedeelte van de barbecue. Gril elke kant ongeveer een halve minuut. Vergeet hierbij ook de zijkanten niet.
  4. Verlaag de barbecue naar een temperatuur van 90-100°C en richt de barbecue in voor de indirecte methode. Leg het vlees op het indirecte gedeelte. Meet met de kernthermometer de temperatuur van je vlees. Voor rare houd je 45°C aan. Wil je hem medium, ga voor 50°C. Let op; dit is de temperatuur waarbij je het vlees van de barbecue haalt. Hij gaart hierna nog door en daarbij kan de temperatuur nog tot 5°C stijgen.
  5. Nu kun je rustig afwachten, een glas wijn drinken of eventuele bijgerechten bereiden. Wanneer de temperatuur van 45°C is bereikt, haal je het vlees van de barbecue. Leg het vlees even opzij (dit kan gewoon op een bord of plank). Breng je barbecue weer op hoge temperatuur, zo’n 250-300°C en richt in voor de directe methode.
  6. Dan gaan we het vlees af grillen, dit is de ‘double sear‘. Doe dit rondom. Om een mooie ‘grilruit’ te krijgen, draai je het vlees halverwege een kwartslag. Ben je tevreden, haal het vlees van de barbecue.
  7. Côte de Boeuf heeft geen sausje nodig, hij zit al vol smaak van zichzelf. Snij met een scherp mes het vlees in plakjes en bestrooi deze met wat zout en peper. Serveer direct. Heerlijk met een simpel stokbrood en salade. Bon appetit!
Notities

Extra nodig:

  • kernthermometer

Dit recept is ingezonden door Anne en Thijs Lekkerkerker uit Frankrijk die meedoen aan de #Social BBQ. Lees hier hun Wij Vertrokken verhaal uit Fire&Food.