Gevlochten ossenhaas met wintergroenten

Gevlochten ossenhaas met wintergroenten


Recept Afdrukken
Gevlochten ossenhaas met wintergroenten
Instructies
  1. Richt de bbq in voor de indirecte methode en verhit tot 150°C.
  2. Dep de ossenhaas droog met keukenpapier. Aan de bovenzijde van de ossenhaas zit een vlies, deze kun je met een zeer scherp mes verwijderen. Eventuele vetstukjes geven smaak maar kun je ook wegsnijden. Maak een kleine inkeping in het vlies en zet de punt van het mes onder het vlies. Pak het stukje vlies met de vingers en laat het mes met de snijkant schuin naar boven langs de onderkant van het vlies lopen en trek het voorzichtig mee.
  3. Vlinder de ossenhaas door een snede te maken in het midden, maar laat het uiteinde vast. Klap de ossenhaas nu open en verdeel ieder stuk weer in 3 strengen. Vlecht als een krans en bind de uiteinden vast met slagerstouw om er een echte krans van te maken. Smeer de ossenhaas in met olie en wat zout. Leg de ossenhaas op het indirecte gedeelte van de bbq en gaar tot je een kerntemperatuur van 50°C. Haal van de bbq en laat losjes onder aluminiumfolie ca. 5 minuten rusten.
  4. In de tussentijd maak je de wintergroenten die in de krans komen te liggen. Kook de schoongemaakte spruitjes, worteltjes en aardappeltjes beetgaar in een pan kokend water. Snipper de knoflook en snijd de rode ui in grote stukken. Verhit een scheutje olie in de skillet en fruit hierin de ui en knoflook, Voeg de champignons toe en bak dit lekker even aan. Voeg de takjes tijm en rozemarijn, spruitjes, worteltjes en aardappeltjes toe en bak goed.
  5. Leg op een grote schaal de ossenhaaskrans, lak deze af met wat roomboter wat je laat smelten in de afbaksels van de skillet. Vul het midden met de wintergroenten, maak op smaak met peper en zout. Serveer direct.
Notities

Extra nodig

  • skillet (gietijzeren koekenpan)
  • aluminiumfolie
  • slagerstouw
  • aflakkwast
  • kernthermometer

Wij gebruiken