Toscaanse varkensrug

Toscaanse varkensrug
Recept Afdrukken
Toscaanse varkensrug
Instructies
 1. Meng voor de pekel de wijn met 120 ml water, het zout, de suiker, rozemarijn en salie in een pan. Verhit alles op matig tot hoog vuur en laat het geheel al roerend zachtjes koken. Neem de pan van het vuur. Voeg 1 l ijskoud water toe en laat de pekel afkoelen tot kamertemperatuur.
 2. Leg de varkensrug met de vetzijde naar boven in een grote schaal, zodat de pekel het vlees helemaal kan bedekken. Giet de pekel erbij en verzwaar het vlees met een bord o.i.d., zodat het onder water blijft. Voeg indien nodig nog wat koud water toe. Zet de schaal afgedekt minstens 6 uur of een nacht in de koelkast.
 3. Doe voor de kruidenpasta het knoflook, de rozemarijn, salie, het citroensap, het citroenzest en zout en peper in een vijzel of keukenmachine en maak er een fijne pasta van. Roer de olie erdoor.
 4. Neem het vlees uit de pekel (gooi de pekel weg), dep het droog en wrijf het aan alle kanten in met de kruidenpasta. Doe het vlees in een schaal en zet deze afgedekt minsten 3 uur of hoogstens 8 uur in de koelkast. Neem het vlees uit de koelkast kort voordat je de barbecue klaarmaakt.
 5. Maak de barbecue klaar voor indirect grillen bij matige hitte (180-200°C).
 6. Gebruik je een houtskool barbecue, plaats dan een lekbakje onder het braadspit tussen de twee hoopjes kolen. Gebruik je een gasbarbecue, plaats het lekbakje dan op het rooster op de plek waarboven later het vlees aan het braadspit hangt. Doe 500 ml bouillon in het lekbakje.
 7. Maak het braadspit klaar; en spies het vlees eraan. Trek de barbecuehandschoenen aan en plaats het braadspit zodanig dat het vlees precies boven het lekbakje hangt. Schakel de motor aan.
 8. Gril het vlees met gesloten deksel 50-60 minuten boven indirecte matige hitte, tot de kerntemperatuur van 60-63°C is bereikt. Controleer na 40 minuten of de hoeveelheid bouillon in het lekbakje nog voldoende is. Mocht het leeg zijn giet er dan 100-120 ml bouillon in.
 9. Trek de barbecuehandschoenen aan en til het braadspit uit de barbecue. Leg het braadspit met het vlees op de snijplank. Laat het vlees 15 minuten rusten. Haal het vlees van het spit en snijd in plakjes. Schenk de overige vleessappen en bouillon uit het lekbakje over het vlees en serveer direct.
Notities

Extra nodig

 • pan
 • vijzel of keukenmachine
 • lekbak
 • kernthermometer
 • braadspit

Deze receptvideo is i.s.m. Weber gemaakt.