Saté kambing met zelfgemaakte Indische satésaus

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht
Trefwoord barbecue, bbq spiezen, BBQ Style, spies
Bereidingstijd 45 min
Passieve Tijd 3 uur
Porties 4 personen

Equipment

  • gietijzeren koekenpan
  • keukenmachine
  • kernthermometer
  • satéprikkers

Ingrediënten

  • 500 g lamsvlees
  • 1 zak kroepoek

marinade

  • 2 teentjes knoflook
  • 5 el ketjap manis
  • 1 rode ui
  • ½ tl ketoembar (korianderzaad)
  • 1 el olie
  • zout

satésaus

  • 300 g niet geroosterde pinda’s
  • olie
  • 3 sjalotjes
  • 1 rode peper
  • 1 stengel citroengras
  • 2 citroenblaadjes
  • 400 ml kokosmelk
  • 1 el azijn of citroensap
  • ½ el goela djawa (palmsuiker)
  • 2 el ketjap manis

boemboe voor satésaus

  • 3 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 tl trassi
  • 2 tl tamarinde
  • ½ tl zout

Instructies

  • Snijd de rode ui in ringen. Meng met de ingrediënten voor de marinade. Snijd het vlees in blokjes en doe het in de marinade. Laat dit afgedekt 3 uur marineren.
  • Verwarm de barbecue voor op 180°C en richt in voor de indirecte methode. Verhit de olie in de pan en bak hierin de pinda’s kort aan. Doe de pinda’s in de keukenmachine en maal fijn.
  • Maal in de keukenmachine de boemboe voor de satésaus.
  • Verwarm de pan met een scheutje olie. Fruit de gesnipperde sjalotjes glazig, voeg de boemboe toe, het gekneusde citroengras en de limoenblaadjes. Bak 1 minuut en schenk de kokosmelk, azijn, goela djawa en ketjap erbij. Breng dit langzaam aan de kook zet op het indirecte gedeelte van de barbecue. Voeg de gemalen pinda’s toe en laat de saus langzaam warm worden. Leng de saus eventueel aan met lauwwarm water tot de gewenste sausdikte.
  • Prik het lamsvlees aan de spiesjes en gril op het directe gedeelte van de barbecue tot een kerntemperatuur van 50°C. Serveer de lamspiesjes met de satésaus en de kroepoek.

Video

Notities

Wij gebruiken

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Bourbon Pork Belly chunks
Bourbon Pork Belly chunks

  Bourbon Pork Belly chunks 1 handjevol rookhoutgietijzeren schaalgietijzeren steelpancocktailprikkers 200-300 ml bourbon whisky800 g buikspek1-2 el barbecuerub4 el tomatenketchup4- 6 el barbecuesaus2 el sojasaus2 el honing Richt de barbecue in voor de indirecte...

Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook
Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook

  Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook 1 handvol rookhout 1 côte de Boeuf4-6 teentjes knoflook4-6 takjes rozemarijn1 bosje groene asperges500 g Roseval aardappelen (ca. 2 grote aardappelen p.p.)zout en peper Maak ca. 6 insnedes van ca. 2 cm de côte de Boeuf...

Sint–Jakobsschelpen met buffelmozzarella
Sint–Jakobsschelpen met buffelmozzarella

  vijzel 4 Sint-Jakobsschelpen2 kleine buffelmozzarella ’szeezout en peperpesto10-15 basilicumblaadjeseen handvol peterselie2 el pijnboompitten1 el geraspte Parmezaanse kaas60 ml olijfoliesap van een halve limoen Doe alle ingrediënten voor de pesto in een vijzel...

BBQ honey chicken wings
BBQ honey chicken wings

  BBQ honey chicken wings gietijzeren pankernthermometer 1 kg kippenvleugelsmarinade6 el sojasausflinke scheut olijfolie1 el zoetzure chilisaus1 el kiprub1 el pilipili kruiden of chilipoeder1 tl zout1 tl knoflookpoederglaze3 teentjes knoflook1 ui4 el ketchup2 el...

Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout
Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout

  Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout kernthermometeraluminiumfolievijzel 1 varkensrack (ca. 1,3 kg)oliezoethoutrub1 el zwarte peper1 el zoethoutpoeder1 el zout10 pimentbolletjes Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verhit tot...