Saté kambing met zelfgemaakte Indische satésaus

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht
Trefwoord barbecue, bbq spiezen, BBQ Style, spies
Bereidingstijd 45 minuten
Passieve Tijd 3 uur
Porties 4 personen

Equipment

  • gietijzeren koekenpan
  • keukenmachine
  • kernthermometer
  • satéprikkers

Ingrediënten

  • 500 g lamsvlees
  • 1 zak kroepoek

marinade

  • 2 teentjes knoflook
  • 5 el ketjap manis
  • 1 rode ui
  • ½ tl ketoembar (korianderzaad)
  • 1 el olie
  • zout

satésaus

  • 300 g niet geroosterde pinda’s
  • olie
  • 3 sjalotjes
  • 1 rode peper
  • 1 stengel citroengras
  • 2 citroenblaadjes
  • 400 ml kokosmelk
  • 1 el azijn of citroensap
  • ½ el goela djawa (palmsuiker)
  • 2 el ketjap manis

boemboe voor satésaus

  • 3 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 tl trassi
  • 2 tl tamarinde
  • ½ tl zout

Instructies

  • Snijd de rode ui in ringen. Meng met de ingrediënten voor de marinade. Snijd het vlees in blokjes en doe het in de marinade. Laat dit afgedekt 3 uur marineren.
  • Verwarm de barbecue voor op 180°C en richt in voor de indirecte methode. Verhit de olie in de pan en bak hierin de pinda’s kort aan. Doe de pinda’s in de keukenmachine en maal fijn.
  • Maal in de keukenmachine de boemboe voor de satésaus.
  • Verwarm de pan met een scheutje olie. Fruit de gesnipperde sjalotjes glazig, voeg de boemboe toe, het gekneusde citroengras en de limoenblaadjes. Bak 1 minuut en schenk de kokosmelk, azijn, goela djawa en ketjap erbij. Breng dit langzaam aan de kook zet op het indirecte gedeelte van de barbecue. Voeg de gemalen pinda’s toe en laat de saus langzaam warm worden. Leng de saus eventueel aan met lauwwarm water tot de gewenste sausdikte.
  • Prik het lamsvlees aan de spiesjes en gril op het directe gedeelte van de barbecue tot een kerntemperatuur van 50°C. Serveer de lamspiesjes met de satésaus en de kroepoek.

Video

Notities

Wij gebruiken

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Teriyaki Pina Colada Burger
Teriyaki Pina Colada Burger

  Teriyaki Pina Colada Burger keukenmachine met gehaktmolenkwastjekernthermometeraluminiumfolie 780 g runderlappen20 g speklapjes80 ml teriyakisaus1 ananas1 zakje geraspte kaas8 plakjes ontbijtspek4 hamburgerbroodjeszout en peperPina Coladasaus300 ml kokosroom150...

Dutch style bbq-mussels
Dutch style bbq-mussels

  Dutch style bbq-mussels gietijzeren pan 2 kg verse mosselen300 g spek50 g gezouten roomboter800 g Hollandse roerbakgroenten2 el Roquefort250 ml kookroomstokbroodbieslook Bereid een bbq voor op directe bereiding met een temperatuur van 180°C.Spoel intussen de...

Gekruide lamsrack met citrussalade
Gekruide lamsrack met citrussalade

  Gekruide lamsrack met citrussalade kernthermometer 2 lamsracksolijfolierub2 tl zout2 tl gemalen komijn1 tl gemalen koriander1 tl gemalen kardemom½ tl chiliflakes½ tl zwarte pepercitrussalade1 bloedsinaasappelen1 sinaasappel1 grapefruit2 lente-uitjes8...

BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw
BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw

  BBQ-bearclaw / BBQ-berenklauw pankernthermometerhouten satéprikkers 500 g rundergehakt1 el bbq-rub2 uienbbq-sauszout en pepersatésaus150 g pindakaas2 el mirin2½ el sojasaus2 tl honing½ tl knoflookpoeder80 ml kokend water Richt de barbecue in met een indirect en...

BBQ-carnitas in bao buns
BBQ-carnitas in bao buns

  BBQ-carnitas in bao buns kernthermometerDutch Oven procureur van ca. 1100 grambbq-rublittle gembao bunslente-uikruidenmengsel2 el basterdsuiker1 el oregano2 tl komijnpoeder1 tl paprikapoeder1 ui5 teentjes knoflook1 rode peper2 laurierblaadjes1 sinaasappel4 el...