Slagerstouw ontrafeld

mrt 7, 2023

Wat ducttape is voor de klusser, is slagerstouw voor de barbecuer. Met slagerstouw kun je allerlei klusjes fiksen. Je kunt je vlees opbinden, zodat het een mooie en gelijkmatige vorm krijgt en dus mooi gelijkmatig gaart. Wil je vlees of vis vullen, dan is het handig om bij elkaar te houden met slagerstouw. Je kunt met het speciale touw gevogelte in toom houden, groenterolletjes maken, bosjes kruiden en groenten opbinden. En wat zou een rollade zijn zonder slagerstouw? Wat is slagerstouw, op welke manier gebruik je het en hoe maak je de traditionele slagersknoop?

Vlees is grillig. Dat is logisch met een natuurlijk product. De ene kant wat dikker dan de andere kant, en dat maakt het lastig om tijdens het grillen over de gehele linie voor dezelfde gaarheid te zorgen. Dan kun je het dunnere deel als het ware dubbelklappen, zodat je overal ongeveer dezelfde dikte hebt. Dat bind je dan vast met touw. Slagerstouw om even precies te zijn.

Sterk, opvallend, hittebestendig
Slagerstouw – ook wel bekend als keukentouw, rolladetouw of bakkerstouw – is geen gewoon opbindtouw. Het is sterk, opvallend en kan goed tegen hitte. In de regel wordt het gemaakt van 100 procent katoen. Dat is zeer sterk en begint pas te branden als de temperatuur de 400°C aantikt. Het smelt nooit, en dat is natuurlijk een belangrijke voorwaarde om het bij voedsel te gebruiken. Polyester is dus ongeschikt, want dat smelt bij 250°C. Verder is het tweekleurig, meestal rood/wit, en dat is handig omdat je het makkelijk terugvindt in het gerecht dat je bereid hebt.

De kunst van het knopen
Bij een rollade die door een vakslager is gemaakt, zie je goed de kunst van het knopen. Dat zijn dan niet je alledaagse schoenveterknopen, maar traditionele slagersknopen. De draden netjes evenwijdig aan elkaar en de knoopjes keurig in het gelid. Dat wil ik ook kunnen, zeg je nu misschien. Dat komt dan goed uit. Wij hebben oud-slager Klaas Dijkstra gevraagd om ons een lesje slagersknopen te geven. Hier zie je hoe je in vier stappen deze knoop kunt maken. Bovendien heeft hij een handig instructiefilmpje opgenomen, waar hij je in detail uitlegt hoe je knoopt als een professional!

Direct aan de slag
Als je de instructie hebt bekeken, kun je aan de slag. We hebben een mooi recept voor je samengesteld, waarmee je je nieuwe vaardigheid direct in de praktijk kunt brengen. Het is een bavette die je op smaak maakt met chimichurri en met slagerstouw opbindt tot een klassieke rollade. Ziet er prachtig uit met die keurig nette slagersknopen en smaakt, als het goed gaat – en waarom zou het niet goed gaan? – fantastisch. Veel succes met knopen en grillen!

Winkelwagen

Aanbevolen producten