Sriracha uit eigen keuken

Recept afdrukken
Gang Bijgerecht
Trefwoord barbecue, barbecuesaus, pittig, sriracha
Bereidingstijd 30 minuten
Passieve Tijd 7 dagen
Porties 4

Equipment

  • keukenmachine
  • gesteriliseerde glazen pot en fles

Ingrediënten

  • 400 g chilipepers met zaadjes
  • 4 teentjes knoflook
  • 40 g palmsuiker
  • 12 g zeezout
  • 80 ml rijstazijn
  • 1 tl vissaus

Instructies

  • Snijd de pepers grof. Gebruik eventueel plastic handschoenen, want je blijft lang aan je vingers voelen dat ze met pepers in aanraking zijn geweest. Pel de knoflook. Doe de peper, knoflook, zout en suiker in een blender. Maal het peper-knoflookmengsel grof. Je mag best nog wat stukjes zien.
  • De volgende stap is het fermenteren. Giet het mengsel van pepers en knoflook in een gesteriliseerde glazen pot. Doe de deksel losjes op de pot (voor het fermenteren is het belangrijk dat er wat lucht kan ontsnappen). Zet de pot op een donkere plaats. Na een dag of twee begint het fermentatieproces. Je ziet dan bubbeltjes verschijnen. Roer dagelijks om tot de fermentatie gestopt is. Dat is meestal na ongeveer 7 dagen.
  • Doe nu het peper-knoflookmengsel weer in een blender en voeg de azijn en vissaus toe. Blend alles goed fijn. Giet eventueel nog even door een zeef om te zorgen dat er echt geen pitjes meer in zitten. Doe de sriracha in een gesteriliseerde fles en bewaar in de koelkast.

Notities

Tip 1
  • Als je het extra pittig wilt, kun je een klein deel van de chilipepers vervangen door rawitpepers. Let op, deze zijn echt superheet.
Tip 2
  • Als je zorgt dat de fles goed gesteriliseerd is, kun je de saus wel een half jaar bewaren.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Teriyaki Pina Colada Burger
Teriyaki Pina Colada Burger

  Teriyaki Pina Colada Burger keukenmachine met gehaktmolenkwastjekernthermometeraluminiumfolie 780 g runderlappen20 g speklapjes80 ml teriyakisaus1 ananas1 zakje geraspte kaas8 plakjes ontbijtspek4 hamburgerbroodjeszout en peperPina Coladasaus300 ml kokosroom150...

Dutch style bbq-mussels
Dutch style bbq-mussels

  Dutch style bbq-mussels gietijzeren pan 2 kg verse mosselen300 g spek50 g gezouten roomboter800 g Hollandse roerbakgroenten2 el Roquefort250 ml kookroomstokbroodbieslook Bereid een bbq voor op directe bereiding met een temperatuur van 180°C.Spoel intussen de...

Gekruide lamsrack met citrussalade
Gekruide lamsrack met citrussalade

  Gekruide lamsrack met citrussalade kernthermometer 2 lamsracksolijfolierub2 tl zout2 tl gemalen komijn1 tl gemalen koriander1 tl gemalen kardemom½ tl chiliflakes½ tl zwarte pepercitrussalade1 bloedsinaasappelen1 sinaasappel1 grapefruit2 lente-uitjes8...

BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw
BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw

  BBQ-bearclaw / BBQ-berenklauw pankernthermometerhouten satéprikkers 500 g rundergehakt1 el bbq-rub2 uienbbq-sauszout en pepersatésaus150 g pindakaas2 el mirin2½ el sojasaus2 tl honing½ tl knoflookpoeder80 ml kokend water Richt de barbecue in met een indirect en...

BBQ-carnitas in bao buns
BBQ-carnitas in bao buns

  BBQ-carnitas in bao buns kernthermometerDutch Oven procureur van ca. 1100 grambbq-rublittle gembao bunslente-uikruidenmengsel2 el basterdsuiker1 el oregano2 tl komijnpoeder1 tl paprikapoeder1 ui5 teentjes knoflook1 rode peper2 laurierblaadjes1 sinaasappel4 el...