Sriracha uit eigen keuken

Recept afdrukken
Gang Bijgerecht
Trefwoord barbecue, barbecuesaus, pittig, sriracha
Bereidingstijd 30 minuten
Passieve Tijd 7 dagen
Porties 4

Equipment

  • keukenmachine
  • gesteriliseerde glazen pot en fles

Ingrediënten

  • 400 g chilipepers met zaadjes
  • 4 teentjes knoflook
  • 40 g palmsuiker
  • 12 g zeezout
  • 80 ml rijstazijn
  • 1 tl vissaus

Instructies

  • Snijd de pepers grof. Gebruik eventueel plastic handschoenen, want je blijft lang aan je vingers voelen dat ze met pepers in aanraking zijn geweest. Pel de knoflook. Doe de peper, knoflook, zout en suiker in een blender. Maal het peper-knoflookmengsel grof. Je mag best nog wat stukjes zien.
  • De volgende stap is het fermenteren. Giet het mengsel van pepers en knoflook in een gesteriliseerde glazen pot. Doe de deksel losjes op de pot (voor het fermenteren is het belangrijk dat er wat lucht kan ontsnappen). Zet de pot op een donkere plaats. Na een dag of twee begint het fermentatieproces. Je ziet dan bubbeltjes verschijnen. Roer dagelijks om tot de fermentatie gestopt is. Dat is meestal na ongeveer 7 dagen.
  • Doe nu het peper-knoflookmengsel weer in een blender en voeg de azijn en vissaus toe. Blend alles goed fijn. Giet eventueel nog even door een zeef om te zorgen dat er echt geen pitjes meer in zitten. Doe de sriracha in een gesteriliseerde fles en bewaar in de koelkast.

Notities

Tip 1
  • Als je het extra pittig wilt, kun je een klein deel van de chilipepers vervangen door rawitpepers. Let op, deze zijn echt superheet.
Tip 2
  • Als je zorgt dat de fles goed gesteriliseerd is, kun je de saus wel een half jaar bewaren.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Gerookte runderwangen
Gerookte runderwangen

  Gerookte runderwangen 1 handvol rookhoutkernthermometer 1-1,2 kg runderwangenbbq-rub (naar keuze)1 fles bier (Fire&Food BBQ IPA)50 g roomboter2-3 el bruine suiker Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verwarm hem voor op 135°C.Verwijder...

Pizza-breekbrood
Pizza-breekbrood

  Pizza-breekbrood pizzasteen 1 breekbrood1 potje tomatensaus1 bol mozzarella½ zakje jong belegen kaas10-12 plakjes pepperoni of salamikruidenboter75 g gezouten boter3 teentjes knoflook1 el verse salie2 tl gedroogde basilicum1 tl gedroogde oregano1 tl gedroogde...

Bieslook-knoflook boter
Bieslook-knoflook boter

  Bieslook-knoflook boter huishoudfolie 400 g roomboter (ongezouten)olijfolie2 bollen knoflook200 g barbecurub (naar keuze)3 el bieslook (fijngesneden) Snijd de bovenkant van de knoflookbol er af en doe er wat olijfolie op.Leg deze bol een uur op een barbecue van...

Brine/pekel voor (kerst)kalkoen
Brine/pekel voor (kerst)kalkoen

  Brine/pekel voor (kerst)kalkoen emmer 1 kalkoen3,5 l karnemelk3,5 l water400 g zeezout48 g barbecuerub naar keuze (tip gebruik een All Purpose Rub) Voeg 200 gram zout aan de karnemelk, roer totdat het zout is opgelost. Voeg dan de barbecuerub toe. Daarna kan...

Kicken Kerstkalkoen
Kicken Kerstkalkoen

  Kicken Kerstkalkoen handjevol rookhoutkernthermometer 4,5 kg kalkoen (uit de brine)barbecurub naar keuze (bv een All Purpuse Rub)bieslook-kruidenboter (zie recept) Snijd de boterstaaf in schijfjes van ca. 0,5 cm dikte.Maak de huid bij de borst wat los zodat je...