Sriracha uit eigen keuken

Recept afdrukken
Gang Bijgerecht
Trefwoord barbecue, barbecuesaus, pittig, sriracha
Bereidingstijd 30 min
Passieve Tijd 7 d
Porties 4

Equipment

  • keukenmachine
  • gesteriliseerde glazen pot en fles

Ingrediënten

  • 400 g chilipepers met zaadjes
  • 4 teentjes knoflook
  • 40 g palmsuiker
  • 12 g zeezout
  • 80 ml rijstazijn
  • 1 tl vissaus

Instructies

  • Snijd de pepers grof. Gebruik eventueel plastic handschoenen, want je blijft lang aan je vingers voelen dat ze met pepers in aanraking zijn geweest. Pel de knoflook. Doe de peper, knoflook, zout en suiker in een blender. Maal het peper-knoflookmengsel grof. Je mag best nog wat stukjes zien.
  • De volgende stap is het fermenteren. Giet het mengsel van pepers en knoflook in een gesteriliseerde glazen pot. Doe de deksel losjes op de pot (voor het fermenteren is het belangrijk dat er wat lucht kan ontsnappen). Zet de pot op een donkere plaats. Na een dag of twee begint het fermentatieproces. Je ziet dan bubbeltjes verschijnen. Roer dagelijks om tot de fermentatie gestopt is. Dat is meestal na ongeveer 7 dagen.
  • Doe nu het peper-knoflookmengsel weer in een blender en voeg de azijn en vissaus toe. Blend alles goed fijn. Giet eventueel nog even door een zeef om te zorgen dat er echt geen pitjes meer in zitten. Doe de sriracha in een gesteriliseerde fles en bewaar in de koelkast.

Notities

Tip 1
  • Als je het extra pittig wilt, kun je een klein deel van de chilipepers vervangen door rawitpepers. Let op, deze zijn echt superheet.
Tip 2
  • Als je zorgt dat de fles goed gesteriliseerd is, kun je de saus wel een half jaar bewaren.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

BBQ honey chicken wings
BBQ honey chicken wings

  BBQ honey chicken wings gietijzeren pankernthermometer 1 kg kippenvleugelsmarinade6 el sojasausflinke scheut olijfolie1 el zoetzure chilisaus1 el kiprub1 el pilipili kruiden of chilipoeder1 tl zout1 tl knoflookpoederglaze3 teentjes knoflook1 ui4 el ketchup2 el...

Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout
Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout

  Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout kernthermometeraluminiumfolievijzel 1 varkensrack (ca. 1,3 kg)oliezoethoutrub1 el zwarte peper1 el zoethoutpoeder1 el zout10 pimentbolletjes Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verhit tot...

Cinnamon Beef Roll – hartige kaneelbroodjes
Cinnamon Beef Roll – hartige kaneelbroodjes

  Cinnamonbeef roll met peren-bbqsaus gietijzeren panpizzasteenbakpapierrasp 250 g rundergehakt1 sjalotje1 el sambalolie1 pak kant-en-klaar kaneelbroodjesperen-bbqglaze90 ml tomatenketchup2 tl worcestersaus1 tl azijn1 el bruinebasterdsuiker1 tl paprikapoeder½ tl...

Pittig broodje BBQ-rund
Pittig broodje BBQ-rund

  Pittig broodje BBQ-rund gietijzeren panhandjevol 2 el plantaardige olie1 ui2 teentjes knoflook1 rode peper700 g rundergehakt1 el tomatenpuree2 tl kerriepoeder1 tl tabasco1 el bloem400 g gehakte tomaten in blik2 el chutney150 ml water4 eierenkoriander (ter...

Geplankte kabeljauw met kokosrijst
Geplankte kabeljauw met kokosrijst

Geplankte kabeljauw met kokosrijst gietijzeren panrookplankkernthermometer 4 stevige witte visfilets (wij gebruiken kabeljauw)2 tl olieverse koriander (ter garnering)kokosrijst190 g jasmijnrijst270 ml blikje kokosmelk120 ml koud waterThaise dressing2 el zoete...