Surf&turf hamburger

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht
Trefwoord BBQ Style, beef&steak, hamburger, Surf & Turf
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 15 min
Porties 4 personen

Equipment

  • hamburgerpers
  • soapstone

Ingrediënten

Hamburger

  • 600 g rundergehakt
  • olie
  • 1 sjalotje
  • 1 teentje knoflook
  • 4 hamburgerbroodjes
  • 1 zakje rucola sla

Garnalen

  • 12 tijgergarnalen gepeld en zonder kop
  • 100 ml sojasaus
  • 80 ml honing
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 cm stukje verse gember
  • scheutje olie

Gepekelde rode ui

  • 2 rode ui
  • 180 ml appelazijn
  • 2 tl suiker
  • 2 tl zout

Citroenmayonaise

  • 200 g mayonaise
  • sap van 1/2 citroen
  • 1 tl rasp van citroen
  • zout en peper

Instructies

  • Snijd de rode uien in fijne schijfjes en doe ze in een kom. Meng de appelazijn met de suiker en het zout en giet het mengsel over de rode uien. Zet 2 uur weg in de koelkast.
  • Doe de fijngesneden knoflook, rode peper (zonder zaadjes) en gember (zonder schil) in een kom. Voeg de sojasaus en honing toe en meng. Schep de garnalen erdoor en laat 30 minuten marineren in de koelkast.
  • Meng het gehakt met het fijngesneden sjalotje en knoflook. Breng op smaak met zout en peper. Vorm er burgers van 150 gram van en zet in de koelkast weg totdat je gaat grillen.
  • Meng voor de citroenmayonaise de mayonaise met het citroensap en de rasp. Breng op smaak met zout en peper. Zet koud weg tot je het gaat gebruiken.
  • Richt de barbecue in met een de soapsteen boven het directe gedeelte en verwarm tot 250°C. Richt het indirecte gedeelte in met een rooster. Smeer de hamburgers rondom in met olie. Gril de hamburgers op de soapsteen gedurende 3 minuten per kant tot een kerntemperatuur van 54°C is bereikt.
  • Bak tegelijkertijd de garnalen. Haal ze uit de marinade en bak ze ook in 3 minuten per kant, totdat ze mooi roze kleuren.
  • Snijd de broodjes doormidden en zet ze ook even kort aan op de soapsteen.
  • Beleg de onderkant van de broodjes met een beetje rucola en een paar uienringen. Leg hier de burgers op. Doe een eetlepel citroenmayonaise op de burger en leg daarna op elke burger 3 tijgergarnalen, nog een beetje ui en de bovenkant van het broodje.

Video

Notities

Wij gebruikten
Kamado Joe
Kamado Joe speksteen

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

BBQ honey chicken wings
BBQ honey chicken wings

  BBQ honey chicken wings gietijzeren pankernthermometer 1 kg kippenvleugelsmarinade6 el sojasausflinke scheut olijfolie1 el zoetzure chilisaus1 el kiprub1 el pilipili kruiden of chilipoeder1 tl zout1 tl knoflookpoederglaze3 teentjes knoflook1 ui4 el ketchup2 el...

Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout
Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout

  Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout kernthermometeraluminiumfolievijzel 1 varkensrack (ca. 1,3 kg)oliezoethoutrub1 el zwarte peper1 el zoethoutpoeder1 el zout10 pimentbolletjes Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verhit tot...

Cinnamon Beef Roll – hartige kaneelbroodjes
Cinnamon Beef Roll – hartige kaneelbroodjes

  Cinnamonbeef roll met peren-bbqsaus gietijzeren panpizzasteenbakpapierrasp 250 g rundergehakt1 sjalotje1 el sambalolie1 pak kant-en-klaar kaneelbroodjesperen-bbqglaze90 ml tomatenketchup2 tl worcestersaus1 tl azijn1 el bruinebasterdsuiker1 tl paprikapoeder½ tl...

Pittig broodje BBQ-rund
Pittig broodje BBQ-rund

  Pittig broodje BBQ-rund gietijzeren panhandjevol 2 el plantaardige olie1 ui2 teentjes knoflook1 rode peper700 g rundergehakt1 el tomatenpuree2 tl kerriepoeder1 tl tabasco1 el bloem400 g gehakte tomaten in blik2 el chutney150 ml water4 eierenkoriander (ter...

Geplankte kabeljauw met kokosrijst
Geplankte kabeljauw met kokosrijst

Geplankte kabeljauw met kokosrijst gietijzeren panrookplankkernthermometer 4 stevige witte visfilets (wij gebruiken kabeljauw)2 tl olieverse koriander (ter garnering)kokosrijst190 g jasmijnrijst270 ml blikje kokosmelk120 ml koud waterThaise dressing2 el zoete...