Surf&turf hamburger

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht
Trefwoord BBQ Style, beef&steak, hamburger, Surf & Turf
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Porties 4 personen

Equipment

  • hamburgerpers
  • soapstone

Ingrediënten

Hamburger

  • 600 g rundergehakt
  • olie
  • 1 sjalotje
  • 1 teentje knoflook
  • 4 hamburgerbroodjes
  • 1 zakje rucola sla

Garnalen

  • 12 tijgergarnalen gepeld en zonder kop
  • 100 ml sojasaus
  • 80 ml honing
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 cm stukje verse gember
  • scheutje olie

Gepekelde rode ui

  • 2 rode ui
  • 180 ml appelazijn
  • 2 tl suiker
  • 2 tl zout

Citroenmayonaise

  • 200 g mayonaise
  • sap van 1/2 citroen
  • 1 tl rasp van citroen
  • zout en peper

Instructies

  • Snijd de rode uien in fijne schijfjes en doe ze in een kom. Meng de appelazijn met de suiker en het zout en giet het mengsel over de rode uien. Zet 2 uur weg in de koelkast.
  • Doe de fijngesneden knoflook, rode peper (zonder zaadjes) en gember (zonder schil) in een kom. Voeg de sojasaus en honing toe en meng. Schep de garnalen erdoor en laat 30 minuten marineren in de koelkast.
  • Meng het gehakt met het fijngesneden sjalotje en knoflook. Breng op smaak met zout en peper. Vorm er burgers van 150 gram van en zet in de koelkast weg totdat je gaat grillen.
  • Meng voor de citroenmayonaise de mayonaise met het citroensap en de rasp. Breng op smaak met zout en peper. Zet koud weg tot je het gaat gebruiken.
  • Richt de barbecue in met een de soapsteen boven het directe gedeelte en verwarm tot 250°C. Richt het indirecte gedeelte in met een rooster. Smeer de hamburgers rondom in met olie. Gril de hamburgers op de soapsteen gedurende 3 minuten per kant tot een kerntemperatuur van 54°C is bereikt.
  • Bak tegelijkertijd de garnalen. Haal ze uit de marinade en bak ze ook in 3 minuten per kant, totdat ze mooi roze kleuren.
  • Snijd de broodjes doormidden en zet ze ook even kort aan op de soapsteen.
  • Beleg de onderkant van de broodjes met een beetje rucola en een paar uienringen. Leg hier de burgers op. Doe een eetlepel citroenmayonaise op de burger en leg daarna op elke burger 3 tijgergarnalen, nog een beetje ui en de bovenkant van het broodje.

Video

Notities

Wij gebruikten
Kamado Joe
Kamado Joe speksteen

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Teriyaki Pina Colada Burger
Teriyaki Pina Colada Burger

  Teriyaki Pina Colada Burger keukenmachine met gehaktmolenkwastjekernthermometeraluminiumfolie 780 g runderlappen20 g speklapjes80 ml teriyakisaus1 ananas1 zakje geraspte kaas8 plakjes ontbijtspek4 hamburgerbroodjeszout en peperPina Coladasaus300 ml kokosroom150...

Dutch style bbq-mussels
Dutch style bbq-mussels

  Dutch style bbq-mussels gietijzeren pan 2 kg verse mosselen300 g spek50 g gezouten roomboter800 g Hollandse roerbakgroenten2 el Roquefort250 ml kookroomstokbroodbieslook Bereid een bbq voor op directe bereiding met een temperatuur van 180°C.Spoel intussen de...

Gekruide lamsrack met citrussalade
Gekruide lamsrack met citrussalade

  Gekruide lamsrack met citrussalade kernthermometer 2 lamsracksolijfolierub2 tl zout2 tl gemalen komijn1 tl gemalen koriander1 tl gemalen kardemom½ tl chiliflakes½ tl zwarte pepercitrussalade1 bloedsinaasappelen1 sinaasappel1 grapefruit2 lente-uitjes8...

BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw
BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw

  BBQ-bearclaw / BBQ-berenklauw pankernthermometerhouten satéprikkers 500 g rundergehakt1 el bbq-rub2 uienbbq-sauszout en pepersatésaus150 g pindakaas2 el mirin2½ el sojasaus2 tl honing½ tl knoflookpoeder80 ml kokend water Richt de barbecue in met een indirect en...

BBQ-carnitas in bao buns
BBQ-carnitas in bao buns

  BBQ-carnitas in bao buns kernthermometerDutch Oven procureur van ca. 1100 grambbq-rublittle gembao bunslente-uikruidenmengsel2 el basterdsuiker1 el oregano2 tl komijnpoeder1 tl paprikapoeder1 ui5 teentjes knoflook1 rode peper2 laurierblaadjes1 sinaasappel4 el...