Wafels met karamelappeltjes

Recept afdrukken
Gang Desserts
Trefwoord appel, barbecue, buiten koken, Dutch Oven, wafel
Bereidingstijd 30 minuten
Passieve Tijd 1 uur
Porties 4 personen

Equipment

  • mixer
  • Gietijzeren pan (Dutch Oven)
  • wafelijzer

Ingrediënten

wafels:

  • 500 g kant-en-klare wafelmix
  • 250 g boter
  • 4 eieren
  • slagroom ter garnering

karamelappeltjes:

  • 4 appels
  • 100 g suiker
  • 50 g boter
  • 200 ml room
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl kaneelpoeder

Instructies

  • Schil de appels en snijd in kleine partjes. Maak de wafelmix volgens de verpakking.
  • Splits de eieren en klop het eiwit stijf. Smelt de boter en meng het eigeel en de wafelmix erdoor. Schep het geklopte eiwit door het wafelbeslag. Laat het beslag 1 uur rusten.
  • Doe, voor de karamelappeltjes, een klein laagje water in de pan en voeg daar de suiker bij. Het water zorgt er voor dat de suiker gelijkmatig smelt en niet aanbrandt. Laat het mengsel koken en indikken. Het water verdampt en de suiker wordt stroperig. Op het moment dat het karamelbruin gaat kleuren, doe je de boter erbij. Blijf goed roeren. Voeg daarna de room en de specerijen toe. Pas op: het suikermengsel is heet en zodra je koude room toevoegt gaat het hard bruisen en spatten. Houd daar rekening mee.
  • Voeg de appelpartjes toe en laat rustig doorkoken tot de appel warm en zacht wordt.
  • Nu gaan we de wafels maken. Zorg dat je een warmtebron hebt. Wij gebruiken vaak een kleine barbecue en stoken die heet op met kolen of briketten. Je wafelijzer werkt het best, als hij goed is ingebrand. Heb je net een nieuwe, smeer dan voor het bakken, het ijzer in met olie. Gebruik liever geen boter want dit verbrandt.
  • Giet het beslag in een wafelijzer en bak het beslag 4 tot 5 minuten per kant. Houd er rekening mee dat het beslag van de wafels uitzet. Giet het wafelijzer dus niet te vol.
  • Als de wafels klaar zijn, verdeel je de karamelappeltjes over de wafels. Heerlijk met een flinke toef slagroom!

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Teriyaki Pina Colada Burger
Teriyaki Pina Colada Burger

  Teriyaki Pina Colada Burger keukenmachine met gehaktmolenkwastjekernthermometeraluminiumfolie 780 g runderlappen20 g speklapjes80 ml teriyakisaus1 ananas1 zakje geraspte kaas8 plakjes ontbijtspek4 hamburgerbroodjeszout en peperPina Coladasaus300 ml kokosroom150...

Dutch style bbq-mussels
Dutch style bbq-mussels

  Dutch style bbq-mussels gietijzeren pan 2 kg verse mosselen300 g spek50 g gezouten roomboter800 g Hollandse roerbakgroenten2 el Roquefort250 ml kookroomstokbroodbieslook Bereid een bbq voor op directe bereiding met een temperatuur van 180°C.Spoel intussen de...

Gekruide lamsrack met citrussalade
Gekruide lamsrack met citrussalade

  Gekruide lamsrack met citrussalade kernthermometer 2 lamsracksolijfolierub2 tl zout2 tl gemalen komijn1 tl gemalen koriander1 tl gemalen kardemom½ tl chiliflakes½ tl zwarte pepercitrussalade1 bloedsinaasappelen1 sinaasappel1 grapefruit2 lente-uitjes8...

BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw
BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw

  BBQ-bearclaw / BBQ-berenklauw pankernthermometerhouten satéprikkers 500 g rundergehakt1 el bbq-rub2 uienbbq-sauszout en pepersatésaus150 g pindakaas2 el mirin2½ el sojasaus2 tl honing½ tl knoflookpoeder80 ml kokend water Richt de barbecue in met een indirect en...

BBQ-carnitas in bao buns
BBQ-carnitas in bao buns

  BBQ-carnitas in bao buns kernthermometerDutch Oven procureur van ca. 1100 grambbq-rublittle gembao bunslente-uikruidenmengsel2 el basterdsuiker1 el oregano2 tl komijnpoeder1 tl paprikapoeder1 ui5 teentjes knoflook1 rode peper2 laurierblaadjes1 sinaasappel4 el...