Wafels met karamelappeltjes

Recept afdrukken
Gang Desserts
Trefwoord appel, barbecue, buiten koken, Dutch Oven, wafel
Bereidingstijd 30 min
Passieve Tijd 1 uur
Porties 4 personen

Equipment

  • mixer
  • Gietijzeren pan (Dutch Oven)
  • wafelijzer

Ingrediënten

wafels:

  • 500 g kant-en-klare wafelmix
  • 250 g boter
  • 4 eieren
  • slagroom ter garnering

karamelappeltjes:

  • 4 appels
  • 100 g suiker
  • 50 g boter
  • 200 ml room
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl kaneelpoeder

Instructies

  • Schil de appels en snijd in kleine partjes. Maak de wafelmix volgens de verpakking.
  • Splits de eieren en klop het eiwit stijf. Smelt de boter en meng het eigeel en de wafelmix erdoor. Schep het geklopte eiwit door het wafelbeslag. Laat het beslag 1 uur rusten.
  • Doe, voor de karamelappeltjes, een klein laagje water in de pan en voeg daar de suiker bij. Het water zorgt er voor dat de suiker gelijkmatig smelt en niet aanbrandt. Laat het mengsel koken en indikken. Het water verdampt en de suiker wordt stroperig. Op het moment dat het karamelbruin gaat kleuren, doe je de boter erbij. Blijf goed roeren. Voeg daarna de room en de specerijen toe. Pas op: het suikermengsel is heet en zodra je koude room toevoegt gaat het hard bruisen en spatten. Houd daar rekening mee.
  • Voeg de appelpartjes toe en laat rustig doorkoken tot de appel warm en zacht wordt.
  • Nu gaan we de wafels maken. Zorg dat je een warmtebron hebt. Wij gebruiken vaak een kleine barbecue en stoken die heet op met kolen of briketten. Je wafelijzer werkt het best, als hij goed is ingebrand. Heb je net een nieuwe, smeer dan voor het bakken, het ijzer in met olie. Gebruik liever geen boter want dit verbrandt.
  • Giet het beslag in een wafelijzer en bak het beslag 4 tot 5 minuten per kant. Houd er rekening mee dat het beslag van de wafels uitzet. Giet het wafelijzer dus niet te vol.
  • Als de wafels klaar zijn, verdeel je de karamelappeltjes over de wafels. Heerlijk met een flinke toef slagroom!

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Bourbon Pork Belly chunks
Bourbon Pork Belly chunks

  Bourbon Pork Belly chunks 1 handjevol rookhoutgietijzeren schaalgietijzeren steelpancocktailprikkers 200-300 ml bourbon whisky800 g buikspek1-2 el barbecuerub4 el tomatenketchup4- 6 el barbecuesaus2 el sojasaus2 el honing Richt de barbecue in voor de indirecte...

Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook
Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook

  Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook 1 handvol rookhout 1 côte de Boeuf4-6 teentjes knoflook4-6 takjes rozemarijn1 bosje groene asperges500 g Roseval aardappelen (ca. 2 grote aardappelen p.p.)zout en peper Maak ca. 6 insnedes van ca. 2 cm de côte de Boeuf...

Sint–Jakobsschelpen met buffelmozzarella
Sint–Jakobsschelpen met buffelmozzarella

  vijzel 4 Sint-Jakobsschelpen2 kleine buffelmozzarella ’szeezout en peperpesto10-15 basilicumblaadjeseen handvol peterselie2 el pijnboompitten1 el geraspte Parmezaanse kaas60 ml olijfoliesap van een halve limoen Doe alle ingrediënten voor de pesto in een vijzel...

BBQ honey chicken wings
BBQ honey chicken wings

  BBQ honey chicken wings gietijzeren pankernthermometer 1 kg kippenvleugelsmarinade6 el sojasausflinke scheut olijfolie1 el zoetzure chilisaus1 el kiprub1 el pilipili kruiden of chilipoeder1 tl zout1 tl knoflookpoederglaze3 teentjes knoflook1 ui4 el ketchup2 el...

Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout
Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout

  Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout kernthermometeraluminiumfolievijzel 1 varkensrack (ca. 1,3 kg)oliezoethoutrub1 el zwarte peper1 el zoethoutpoeder1 el zout10 pimentbolletjes Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verhit tot...