Wafels met karamelappeltjes

Recept afdrukken
Gang Desserts
Trefwoord appel, barbecue, buiten koken, Dutch Oven, wafel
Bereidingstijd 30 minuten
Passieve Tijd 1 uur
Porties 4 personen

Equipment

  • mixer
  • Gietijzeren pan (Dutch Oven)
  • wafelijzer

Ingrediënten

wafels:

  • 500 g kant-en-klare wafelmix
  • 250 g boter
  • 4 eieren
  • slagroom ter garnering

karamelappeltjes:

  • 4 appels
  • 100 g suiker
  • 50 g boter
  • 200 ml room
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl kaneelpoeder

Instructies

  • Schil de appels en snijd in kleine partjes. Maak de wafelmix volgens de verpakking.
  • Splits de eieren en klop het eiwit stijf. Smelt de boter en meng het eigeel en de wafelmix erdoor. Schep het geklopte eiwit door het wafelbeslag. Laat het beslag 1 uur rusten.
  • Doe, voor de karamelappeltjes, een klein laagje water in de pan en voeg daar de suiker bij. Het water zorgt er voor dat de suiker gelijkmatig smelt en niet aanbrandt. Laat het mengsel koken en indikken. Het water verdampt en de suiker wordt stroperig. Op het moment dat het karamelbruin gaat kleuren, doe je de boter erbij. Blijf goed roeren. Voeg daarna de room en de specerijen toe. Pas op: het suikermengsel is heet en zodra je koude room toevoegt gaat het hard bruisen en spatten. Houd daar rekening mee.
  • Voeg de appelpartjes toe en laat rustig doorkoken tot de appel warm en zacht wordt.
  • Nu gaan we de wafels maken. Zorg dat je een warmtebron hebt. Wij gebruiken vaak een kleine barbecue en stoken die heet op met kolen of briketten. Je wafelijzer werkt het best, als hij goed is ingebrand. Heb je net een nieuwe, smeer dan voor het bakken, het ijzer in met olie. Gebruik liever geen boter want dit verbrandt.
  • Giet het beslag in een wafelijzer en bak het beslag 4 tot 5 minuten per kant. Houd er rekening mee dat het beslag van de wafels uitzet. Giet het wafelijzer dus niet te vol.
  • Als de wafels klaar zijn, verdeel je de karamelappeltjes over de wafels. Heerlijk met een flinke toef slagroom!

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

KellyBronze kalkoen van de bbq
KellyBronze kalkoen van de bbq

KellyBronze kalkoen van de bbq vuurbestendige schaal, waar de kalkoen in pastkernthermometer 1 KellyBronze kalkoen à 3 kgzout en peper1 glas water Haal de kalkoen uit de koelkast en laat hem 1 uur op kamertemperatuur komen.Laat de kleine donkere veertjes gewoon zitten...

Zalm Wellington
Zalm Wellington

  Zalm Wellington wokdeegrollerpizzasteen 600 g zalm (zonder huid)1 rol bladerdeegneutrale olie200 g verse spinazie200 g champignon2 teentjes knoflook1 el mosterdzest van een limoen1 eizout en peper Richt de barbecue in met een direct en indirect gedeelte en...

Gerookte runderwangen
Gerookte runderwangen

  Gerookte runderwangen 1 handvol rookhoutkernthermometer 1-1,2 kg runderwangenbbq-rub (naar keuze)1 fles bier (Fire&Food BBQ IPA)50 g roomboter2-3 el bruine suiker Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verwarm hem voor op 135°C.Verwijder...

KellyBronze kalkoen van de bbq
Pizza-breekbrood

  Pizza-breekbrood pizzasteen 1 breekbrood1 potje tomatensaus1 bol mozzarella½ zakje jong belegen kaas10-12 plakjes pepperoni of salamikruidenboter75 g gezouten boter3 teentjes knoflook1 el verse salie2 tl gedroogde basilicum1 tl gedroogde oregano1 tl gedroogde...

Bieslook-knoflook boter
Bieslook-knoflook boter

  Bieslook-knoflook boter huishoudfolie 400 g roomboter (ongezouten)olijfolie2 bollen knoflook200 g barbecurub (naar keuze)3 el bieslook (fijngesneden) Snijd de bovenkant van de knoflookbol er af en doe er wat olijfolie op.Leg deze bol een uur op een barbecue van...