Warmgerookte whisky picanha

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Trefwoord brine, rookoven, staartstuk, warm roken, whiskey
Bereidingstijd 30 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten

  • 1 picanha
  • zout en peper

whiskeybrine

  • 625 ml water kamertemperatuur
  • 160 ml whiskey
  • 80 ml honing
  • 1 el gehakte citroenschil
  • 30 g zout
  • 1 tl zwarte peper

Instructies

  • Snijd van de picanha eventuele vliesjes en loszittende stukjes vet voorzichtig weg. Snijd de vetlaag kruislings in en zorg ervoor dat je niet in het vlees snijdt.
  • Meng in een grote afsluitbare bak het water met de whisky, honing, citroenschil, zout en peper. Roer goed door tot het zout is opgelost.
  • Leg de picanha erin, zorg dat het volledig in de brine ligt. Sluit de bak af en zet voor 6-8 uur in de koelkast. Draai af en toe de picanha om.
  • Haal 2 uur voordat je gaat grillen de picanha uit de brine. Goed afspoelen onder koud water en laat het vlees nu op kamertemperatuur komen.
  • Vul je rookoven met het rookmot en stel de temperatuur in op 150°C en leg de picanha erin.
  • Rook het vlees rustig naar een kerntemperatuur van 52°C.
  • Haal de picanha uit de rookoven en laat losjes onder aluminiumfolie 10 minuten rusten.
  • Trancheer het vlees in mooie plakken, bestrooi met versgemalen zout en peper en serveer direct.

Video

Notities

Extra nodig
  • grote afsluitbare bak
  • rookoven
  • rookmot beech
  • kernthermometer
  • aluminiumfolie
Leuk & handig

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

KellyBronze kalkoen van de bbq
KellyBronze kalkoen van de bbq

KellyBronze kalkoen van de bbq vuurbestendige schaal, waar de kalkoen in pastkernthermometer 1 KellyBronze kalkoen à 3 kgzout en peper1 glas water Haal de kalkoen uit de koelkast en laat hem 1 uur op kamertemperatuur komen.Laat de kleine donkere veertjes gewoon zitten...

Zalm Wellington
Zalm Wellington

  Zalm Wellington wokdeegrollerpizzasteen 600 g zalm (zonder huid)1 rol bladerdeegneutrale olie200 g verse spinazie200 g champignon2 teentjes knoflook1 el mosterdzest van een limoen1 eizout en peper Richt de barbecue in met een direct en indirect gedeelte en...

Gerookte runderwangen
Gerookte runderwangen

  Gerookte runderwangen 1 handvol rookhoutkernthermometer 1-1,2 kg runderwangenbbq-rub (naar keuze)1 fles bier (Fire&Food BBQ IPA)50 g roomboter2-3 el bruine suiker Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verwarm hem voor op 135°C.Verwijder...

KellyBronze kalkoen van de bbq
Pizza-breekbrood

  Pizza-breekbrood pizzasteen 1 breekbrood1 potje tomatensaus1 bol mozzarella½ zakje jong belegen kaas10-12 plakjes pepperoni of salamikruidenboter75 g gezouten boter3 teentjes knoflook1 el verse salie2 tl gedroogde basilicum1 tl gedroogde oregano1 tl gedroogde...

Bieslook-knoflook boter
Bieslook-knoflook boter

  Bieslook-knoflook boter huishoudfolie 400 g roomboter (ongezouten)olijfolie2 bollen knoflook200 g barbecurub (naar keuze)3 el bieslook (fijngesneden) Snijd de bovenkant van de knoflookbol er af en doe er wat olijfolie op.Leg deze bol een uur op een barbecue van...