Warmgerookte whisky picanha

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Trefwoord brine, rookoven, staartstuk, warm roken, whiskey
Bereidingstijd 30 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten

  • 1 picanha
  • zout en peper

whiskeybrine

  • 625 ml water kamertemperatuur
  • 160 ml whiskey
  • 80 ml honing
  • 1 el gehakte citroenschil
  • 30 g zout
  • 1 tl zwarte peper

Instructies

  • Snijd van de picanha eventuele vliesjes en loszittende stukjes vet voorzichtig weg. Snijd de vetlaag kruislings in en zorg ervoor dat je niet in het vlees snijdt.
  • Meng in een grote afsluitbare bak het water met de whisky, honing, citroenschil, zout en peper. Roer goed door tot het zout is opgelost.
  • Leg de picanha erin, zorg dat het volledig in de brine ligt. Sluit de bak af en zet voor 6-8 uur in de koelkast. Draai af en toe de picanha om.
  • Haal 2 uur voordat je gaat grillen de picanha uit de brine. Goed afspoelen onder koud water en laat het vlees nu op kamertemperatuur komen.
  • Vul je rookoven met het rookmot en stel de temperatuur in op 150°C en leg de picanha erin.
  • Rook het vlees rustig naar een kerntemperatuur van 52°C.
  • Haal de picanha uit de rookoven en laat losjes onder aluminiumfolie 10 minuten rusten.
  • Trancheer het vlees in mooie plakken, bestrooi met versgemalen zout en peper en serveer direct.

Video

Notities

Extra nodig
  • grote afsluitbare bak
  • rookoven
  • rookmot beech
  • kernthermometer
  • aluminiumfolie
Leuk & handig

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Dutch style bbq-mussels
Dutch style bbq-mussels

Dutch style bbq-mussels gietijzeren pan 2 kg verse mosselen300 g spek50 g gezouten roomboter800 g Hollandse roerbakgroenten2 el Roquefort250 ml kookroomstokbroodbieslook Bereid een bbq voor op directe bereiding met een temperatuur van 180°C.Spoel intussen de mosselen...

Gekruide lamsrack met citrussalade
Gekruide lamsrack met citrussalade

  Gekruide lamsrack met citrussalade kernthermometer 2 lamsracksolijfolierub2 tl zout2 tl gemalen komijn1 tl gemalen koriander1 tl gemalen kardemom½ tl chiliflakes½ tl zwarte pepercitrussalade1 bloedsinaasappelen1 sinaasappel1 grapefruit2 lente-uitjes8...

BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw
BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw

  BBQ-bearclaw / BBQ-berenklauw pankernthermometerhouten satéprikkers 500 g rundergehakt1 el bbq-rub2 uienbbq-sauszout en pepersatésaus150 g pindakaas2 el mirin2½ el sojasaus2 tl honing½ tl knoflookpoeder80 ml kokend water Richt de barbecue in met een indirect en...

Dutch style bbq-mussels
BBQ-carnitas in bao buns

  BBQ-carnitas in bao buns kernthermometerDutch Oven procureur van ca. 1100 grambbq-rublittle gembao bunslente-uikruidenmengsel2 el basterdsuiker1 el oregano2 tl komijnpoeder1 tl paprikapoeder1 ui5 teentjes knoflook1 rode peper2 laurierblaadjes1 sinaasappel4 el...

BBQ Smoked Spatchcock Chicken
BBQ Smoked Spatchcock Chicken

  BBQ Smoked Spatchcock Chicken Beer Barrel chunksgevogelteschaargietijzeren koekenpan (skillet)fijne raspspray-bottle (plantenspuit)kernthermometeraluminiumfolie 1 hele kip500 g voorgegaarde krieltjes in de schil1 el bbq-rubolijfolie1 flesje bier (bv...