Warmgerookte whisky picanha

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Trefwoord brine, rookoven, staartstuk, warm roken, whiskey
Bereidingstijd 30 min
Porties 4 personen

Ingrediënten

  • 1 picanha
  • zout en peper

whiskeybrine

  • 625 ml water kamertemperatuur
  • 160 ml whiskey
  • 80 ml honing
  • 1 el gehakte citroenschil
  • 30 g zout
  • 1 tl zwarte peper

Instructies

  • Snijd van de picanha eventuele vliesjes en loszittende stukjes vet voorzichtig weg. Snijd de vetlaag kruislings in en zorg ervoor dat je niet in het vlees snijdt.
  • Meng in een grote afsluitbare bak het water met de whisky, honing, citroenschil, zout en peper. Roer goed door tot het zout is opgelost.
  • Leg de picanha erin, zorg dat het volledig in de brine ligt. Sluit de bak af en zet voor 6-8 uur in de koelkast. Draai af en toe de picanha om.
  • Haal 2 uur voordat je gaat grillen de picanha uit de brine. Goed afspoelen onder koud water en laat het vlees nu op kamertemperatuur komen.
  • Vul je rookoven met het rookmot en stel de temperatuur in op 150°C en leg de picanha erin.
  • Rook het vlees rustig naar een kerntemperatuur van 52°C.
  • Haal de picanha uit de rookoven en laat losjes onder aluminiumfolie 10 minuten rusten.
  • Trancheer het vlees in mooie plakken, bestrooi met versgemalen zout en peper en serveer direct.

Video

Notities

Extra nodig
  • grote afsluitbare bak
  • rookoven
  • rookmot beech
  • kernthermometer
  • aluminiumfolie
Leuk & handig

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Bourbon Pork Belly chunks
Bourbon Pork Belly chunks

  Bourbon Pork Belly chunks 1 handjevol rookhoutgietijzeren schaalgietijzeren steelpancocktailprikkers 200-300 ml bourbon whisky800 g buikspek1-2 el barbecuerub4 el tomatenketchup4- 6 el barbecuesaus2 el sojasaus2 el honing Richt de barbecue in voor de indirecte...

Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook
Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook

  Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook 1 handvol rookhout 1 côte de Boeuf4-6 teentjes knoflook4-6 takjes rozemarijn1 bosje groene asperges500 g Roseval aardappelen (ca. 2 grote aardappelen p.p.)zout en peper Maak ca. 6 insnedes van ca. 2 cm de côte de Boeuf...

Sint–Jakobsschelpen met buffelmozzarella
Sint–Jakobsschelpen met buffelmozzarella

  vijzel 4 Sint-Jakobsschelpen2 kleine buffelmozzarella ’szeezout en peperpesto10-15 basilicumblaadjeseen handvol peterselie2 el pijnboompitten1 el geraspte Parmezaanse kaas60 ml olijfoliesap van een halve limoen Doe alle ingrediënten voor de pesto in een vijzel...

BBQ honey chicken wings
BBQ honey chicken wings

  BBQ honey chicken wings gietijzeren pankernthermometer 1 kg kippenvleugelsmarinade6 el sojasausflinke scheut olijfolie1 el zoetzure chilisaus1 el kiprub1 el pilipili kruiden of chilipoeder1 tl zout1 tl knoflookpoederglaze3 teentjes knoflook1 ui4 el ketchup2 el...

Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout
Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout

  Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout kernthermometeraluminiumfolievijzel 1 varkensrack (ca. 1,3 kg)oliezoethoutrub1 el zwarte peper1 el zoethoutpoeder1 el zout10 pimentbolletjes Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verhit tot...