Whisky diamanthaas

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht
Trefwoord diamanthaas, jodenhaas, rundvlees, whiskey, whisky
Voorbereidingstijd 12 uur
Bereidingstijd 30 minuten
Porties 4 personen

Equipment

  • gietijzeren koekenpan
  • kerntemperatuurmeter

Ingrediënten

  • 3-4 diamanthaasjes afhankelijk van het gewicht
  • 1 bosje lente-ui in ringen gesneden
  • 2-4 el bourbon whisky
  • 4-5 el honing
  • 4-5 el sojasaus
  • 2 el neutrale olie
  • zout en peper

Instructies

  • De diamanthaas is een zeer smaakvol stuk rundvlees afkomstig tussen de schouders van het rund, en wordt in de volksmond ook wel jodenhaas genoemd.
  • Roer voor de marinade de honing, lente-ui, whisky, olie en sojasaus door elkaar en verhit in een gietijzeren koekenpan. Laat de marinade afkoelen.
  • Leg het vlees in een ondiepe schaal en giet de marinade over de diamanthaasjes. Dek af en laat dit minimaal 4-5 uur tot een nacht marineren in de koelkast. Haal het vlees 1 uur voordat je gaat grillen uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
  • Laat je barbecue warm worden tot je kolen een grijze gloed hebben. Leg het vlees op je rooster, direct boven de briketten. Gril het 5 minuten aan iedere kant. De diamanthaas is klaar als het een kerntemperatuur heeft bereikt van 50-52°C.
  • Haal de diamanthaas van de barbecue en laat de diamanthaas nu 5 minuten rusten. Strooi voor het serveren nog wat versgemalen zout en peper overheen. Snijd het in mooie dunne plakken en serveer.

Video

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Mezcal-gemarineerde bavette met gegrilde ananassalsa
Mezcal-gemarineerde bavette met gegrilde ananassalsa

  Mezcal-gemarineerde bavette met gegrilde ananassalsa vacuümzak en vacumeermachinekernthermometeraluminiumfolie 1 bavettemarinade120 ml mezcal2 tl sinaasappelschil2 tl limoenrasp180 ml sinaasappelsap120 ml limoensap4 teentjes knoflook1 rode peper1 el...

Thaise varkensspiesjes
Thaise varkensspiesjes

  Thaise varkensspiesjes houten satéprikkers 400 procureurlapjes50 ml kokosroom½ bosje koriander1 limoenmarinade50 ml kokosmelk5 teentjes knoflook2 el palmsuiker2 el vissaus1 el maïzena1 el neutrale olie1 el gehakte peterselie1 tl korianderzaad1 tl sojasaus1 tl...

Vegan pulled pork bagel
Vegan pulled pork bagel

  Vegan pulled pork bagel barbecue met dekselRVS GrillmandCold smoke generator (CSG)Rookmot Applealuminiumfoliegietijzeren koekenpan (skillet) of bakplaat 750 g oesterzwammen3 el bbq-rubscheutje arachideolie6 bio vegan bagels o.i.d. (wij gebruiken Pur Pain van de...

Kipsaté satay gai
Kipsaté satay gai

  Kipsaté satay gai houten satéprikkers of ijzeren spiesjeskernthermometer1 gietijzeren pan1 gietijzeren koekenpan 500 g kippendijenmarinade1 pakje kokosmelk (a 200 ml)1 tl kurkuma1 el palmsuiker1½ el sojasauschiliflakes (naar smaak)1 teentje knoflook...

Gerookte harissa-kipgehaktballetjes
Gerookte harissa-kipgehaktballetjes

  Gerookte harissa-kipgehaktballetjes gehaktmolenkernthermometerhandvol rookhoutsmokerbox 750 g kippendijen1 sjalotje2 teentjes knoflook15 g peterselie60 g gedroogde abrikozen2 tl harissa50 g paneermeel10 g dille300 g parelcouscouszout en peperharissa-saus250 ml...