Whisky diamanthaas

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht
Trefwoord diamanthaas, jodenhaas, rundvlees, whiskey, whisky
Voorbereidingstijd 12 uur
Bereidingstijd 30 min
Porties 4 personen

Equipment

  • gietijzeren koekenpan
  • kerntemperatuurmeter

Ingrediënten

  • 3-4 diamanthaasjes afhankelijk van het gewicht
  • 1 bosje lente-ui in ringen gesneden
  • 2-4 el bourbon whisky
  • 4-5 el honing
  • 4-5 el sojasaus
  • 2 el neutrale olie
  • zout en peper

Instructies

  • De diamanthaas is een zeer smaakvol stuk rundvlees afkomstig tussen de schouders van het rund, en wordt in de volksmond ook wel jodenhaas genoemd.
  • Roer voor de marinade de honing, lente-ui, whisky, olie en sojasaus door elkaar en verhit in een gietijzeren koekenpan. Laat de marinade afkoelen.
  • Leg het vlees in een ondiepe schaal en giet de marinade over de diamanthaasjes. Dek af en laat dit minimaal 4-5 uur tot een nacht marineren in de koelkast. Haal het vlees 1 uur voordat je gaat grillen uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
  • Laat je barbecue warm worden tot je kolen een grijze gloed hebben. Leg het vlees op je rooster, direct boven de briketten. Gril het 5 minuten aan iedere kant. De diamanthaas is klaar als het een kerntemperatuur heeft bereikt van 50-52°C.
  • Haal de diamanthaas van de barbecue en laat de diamanthaas nu 5 minuten rusten. Strooi voor het serveren nog wat versgemalen zout en peper overheen. Snijd het in mooie dunne plakken en serveer.

Video

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Bavette-saté met pittige pindasaus
Bavette-saté met pittige pindasaus

  Bavette-saté met pittige pindasaus houten satéprikkersgietijzeren pan 500 g bavette1 citroengrasstengel3 cm stuk gember1 teentje knoflook2 sjalotjes1 tl gemalen kurkuma1 tl gemalen komijn1 tl gemalen koriander1 el palmsuiker1/4 tl zoutpittige pindasaus80 ml...

Abrikoos-worstspiesjes met salie
Abrikoos-worstspiesjes met salie

  Abrikoos-worstspiesjes met salie kerntemperatuurmeterhandjevol rookchips 8 plakjes ontbijtspek2 el mosterd16 kleine worstjes (of 6 grote worstjes)16 gedroogde abrikozen16 verse salieblaadjes Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verwarm hem voor op...

Koudgerookte BBQ-potsticker
Koudgerookte BBQ-potsticker

  Koudgerookte BBQ-potsticker koudrookgeneratorrookmotdumpling makerskilletaluminiumfolie 400 g chipolataworstjes1 pak dumplings (diepvries bij toko of groothandel)3 cm gemberwortel2 tl sesamoliezonnebloemolie150 ml water per baksessiekiemgroente (sesamzaadjes...

Koudgerookte zalm
Koudgerookte zalm

  Koudgerookte zalm barbecue met dekselcold smoke generatorhoutmot (beuken)plastic ziplockzak of vacuumzakbak of schaal (waar de zalm precies in past)houten plankkeukenpapier 500-750 g zalmfilet met huid150 g grof zeezout75 g licht bruine basterdsuiker1 el...

Salty surf & turf
Salty surf & turf

  Salty surf & turf zoutsteenkeukenpapieraluminiumfolie 800 g ribeye16 grote gamba’s Richt de barbecue in met twee of drie zones met verschillende temperatuur. Leg de steen eerst een kwartier op het koele deel. Schuif hem vervolgens naar de hete zone. En laat...