Whisky-zalm van de rookplank

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht, Voorgerecht
Trefwoord barbecue, buiten koken, roken, rookplankje, whiskey, zalm
Bereidingstijd 30 minuten
Passieve Tijd 1 uur 30 minuten
Porties 4 personen

Equipment

  • infusion rookplank van Napoleon Grills 
  • kernthermometer

Ingrediënten

  • 1 zalmzijde zonder huid
  • 5 el whisky

whiskymarinade

  • 6 el whisky
  • 9 el bruine suiker
  • 6 el sojasaus
  • 3 el Dijonmosterd

mosterddipsaus

  • 150 ml zure room
  • 2 el Dijonmosterd
  • 1 el honing
  • 2 el fijngehakte dille
  • 1 tl limoensap
  • zout en peper

Instructies

  • Meng de whisky, bruine suiker, sojasaus en mosterd. Doe de zalm in bak en voeg de marinade toe. Zet afgedekt in de koelkast voor 1½ uur. Meng de ingrediënten voor de mosterddipsaus en zet koud weg.
  • Maak de barbecue klaar voor directe bereiding (200°C). Leg de rookplank op het directe gedeelte en wacht tot de plank gaat roken. Zet hiervoor even kort de branders op hoogste stand.
  • Haal ondertussen de zalm uit de marinade en verwijder de overtollige marinade. Als de rookplank rookt leg je de zalm op de rookplank en sluit je de barbecue. Draai het vuur omlaag (ca. 120°C) en gaar de zalm. Voeg na 8 minuten extra whisky toe in de geulen van de rookplank. Rook de zalm tot de vis een kerntemperatuur van 65°C heeft bereikt.
  • Serveer de zalm van de plank met de mosterd-dipsaus.

Video

Notities

Tip
  • Ook lekker om als voorgerecht te serveren.
Deze video is gemaakt i.s.m. met Napoleon Grills. 

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Teriyaki Pina Colada Burger
Teriyaki Pina Colada Burger

  Teriyaki Pina Colada Burger keukenmachine met gehaktmolenkwastjekernthermometeraluminiumfolie 780 g runderlappen20 g speklapjes80 ml teriyakisaus1 ananas1 zakje geraspte kaas8 plakjes ontbijtspek4 hamburgerbroodjeszout en peperPina Coladasaus300 ml kokosroom150...

Dutch style bbq-mussels
Dutch style bbq-mussels

  Dutch style bbq-mussels gietijzeren pan 2 kg verse mosselen300 g spek50 g gezouten roomboter800 g Hollandse roerbakgroenten2 el Roquefort250 ml kookroomstokbroodbieslook Bereid een bbq voor op directe bereiding met een temperatuur van 180°C.Spoel intussen de...

Gekruide lamsrack met citrussalade
Gekruide lamsrack met citrussalade

  Gekruide lamsrack met citrussalade kernthermometer 2 lamsracksolijfolierub2 tl zout2 tl gemalen komijn1 tl gemalen koriander1 tl gemalen kardemom½ tl chiliflakes½ tl zwarte pepercitrussalade1 bloedsinaasappelen1 sinaasappel1 grapefruit2 lente-uitjes8...

BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw
BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw

  BBQ-bearclaw / BBQ-berenklauw pankernthermometerhouten satéprikkers 500 g rundergehakt1 el bbq-rub2 uienbbq-sauszout en pepersatésaus150 g pindakaas2 el mirin2½ el sojasaus2 tl honing½ tl knoflookpoeder80 ml kokend water Richt de barbecue in met een indirect en...

BBQ-carnitas in bao buns
BBQ-carnitas in bao buns

  BBQ-carnitas in bao buns kernthermometerDutch Oven procureur van ca. 1100 grambbq-rublittle gembao bunslente-uikruidenmengsel2 el basterdsuiker1 el oregano2 tl komijnpoeder1 tl paprikapoeder1 ui5 teentjes knoflook1 rode peper2 laurierblaadjes1 sinaasappel4 el...