Whisky-zalm van de rookplank

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht, Voorgerecht
Trefwoord barbecue, buiten koken, roken, rookplankje, whiskey, zalm
Bereidingstijd 30 minuten
Passieve Tijd 1 uur 30 minuten
Porties 4 personen

Equipment

  • infusion rookplank van Napoleon Grills 
  • kernthermometer

Ingrediënten

  • 1 zalmzijde zonder huid
  • 5 el whisky

whiskymarinade

  • 6 el whisky
  • 9 el bruine suiker
  • 6 el sojasaus
  • 3 el Dijonmosterd

mosterddipsaus

  • 150 ml zure room
  • 2 el Dijonmosterd
  • 1 el honing
  • 2 el fijngehakte dille
  • 1 tl limoensap
  • zout en peper

Instructies

  • Meng de whisky, bruine suiker, sojasaus en mosterd. Doe de zalm in bak en voeg de marinade toe. Zet afgedekt in de koelkast voor 1½ uur. Meng de ingrediënten voor de mosterddipsaus en zet koud weg.
  • Maak de barbecue klaar voor directe bereiding (200°C). Leg de rookplank op het directe gedeelte en wacht tot de plank gaat roken. Zet hiervoor even kort de branders op hoogste stand.
  • Haal ondertussen de zalm uit de marinade en verwijder de overtollige marinade. Als de rookplank rookt leg je de zalm op de rookplank en sluit je de barbecue. Draai het vuur omlaag (ca. 120°C) en gaar de zalm. Voeg na 8 minuten extra whisky toe in de geulen van de rookplank. Rook de zalm tot de vis een kerntemperatuur van 65°C heeft bereikt.
  • Serveer de zalm van de plank met de mosterd-dipsaus.

Video

Notities

Tip
  • Ook lekker om als voorgerecht te serveren.
Deze video is gemaakt i.s.m. met Napoleon Grills. 

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Gerookte runderwangen
Gerookte runderwangen

  Gerookte runderwangen 1 handvol rookhoutkernthermometer 1-1,2 kg runderwangenbbq-rub (naar keuze)1 fles bier (Fire&Food BBQ IPA)50 g roomboter2-3 el bruine suiker Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verwarm hem voor op 135°C.Verwijder...

Pizza-breekbrood
Pizza-breekbrood

  Pizza-breekbrood pizzasteen 1 breekbrood1 potje tomatensaus1 bol mozzarella½ zakje jong belegen kaas10-12 plakjes pepperoni of salamikruidenboter75 g gezouten boter3 teentjes knoflook1 el verse salie2 tl gedroogde basilicum1 tl gedroogde oregano1 tl gedroogde...

Bieslook-knoflook boter
Bieslook-knoflook boter

  Bieslook-knoflook boter huishoudfolie 400 g roomboter (ongezouten)olijfolie2 bollen knoflook200 g barbecurub (naar keuze)3 el bieslook (fijngesneden) Snijd de bovenkant van de knoflookbol er af en doe er wat olijfolie op.Leg deze bol een uur op een barbecue van...

Brine/pekel voor (kerst)kalkoen
Brine/pekel voor (kerst)kalkoen

  Brine/pekel voor (kerst)kalkoen emmer 1 kalkoen3,5 l karnemelk3,5 l water400 g zeezout48 g barbecuerub naar keuze (tip gebruik een All Purpose Rub) Voeg 200 gram zout aan de karnemelk, roer totdat het zout is opgelost. Voeg dan de barbecuerub toe. Daarna kan...

Kicken Kerstkalkoen
Kicken Kerstkalkoen

  Kicken Kerstkalkoen handjevol rookhoutkernthermometer 4,5 kg kalkoen (uit de brine)barbecurub naar keuze (bv een All Purpuse Rub)bieslook-kruidenboter (zie recept) Snijd de boterstaaf in schijfjes van ca. 0,5 cm dikte.Maak de huid bij de borst wat los zodat je...