Whisky-zalm van de rookplank

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht, Voorgerecht
Trefwoord barbecue, buiten koken, roken, rookplankje, whiskey, zalm
Bereidingstijd 30 min
Passieve Tijd 1 uur 30 min
Porties 4 personen

Equipment

  • infusion rookplank van Napoleon Grills 
  • kernthermometer

Ingrediënten

  • 1 zalmzijde zonder huid
  • 5 el whisky

whiskymarinade

  • 6 el whisky
  • 9 el bruine suiker
  • 6 el sojasaus
  • 3 el Dijonmosterd

mosterddipsaus

  • 150 ml zure room
  • 2 el Dijonmosterd
  • 1 el honing
  • 2 el fijngehakte dille
  • 1 tl limoensap
  • zout en peper

Instructies

  • Meng de whisky, bruine suiker, sojasaus en mosterd. Doe de zalm in bak en voeg de marinade toe. Zet afgedekt in de koelkast voor 1½ uur. Meng de ingrediënten voor de mosterddipsaus en zet koud weg.
  • Maak de barbecue klaar voor directe bereiding (200°C). Leg de rookplank op het directe gedeelte en wacht tot de plank gaat roken. Zet hiervoor even kort de branders op hoogste stand.
  • Haal ondertussen de zalm uit de marinade en verwijder de overtollige marinade. Als de rookplank rookt leg je de zalm op de rookplank en sluit je de barbecue. Draai het vuur omlaag (ca. 120°C) en gaar de zalm. Voeg na 8 minuten extra whisky toe in de geulen van de rookplank. Rook de zalm tot de vis een kerntemperatuur van 65°C heeft bereikt.
  • Serveer de zalm van de plank met de mosterd-dipsaus.

Video

Notities

Tip
  • Ook lekker om als voorgerecht te serveren.
Deze video is gemaakt i.s.m. met Napoleon Grills. 

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Bourbon Pork Belly chunks
Bourbon Pork Belly chunks

  Bourbon Pork Belly chunks 1 handjevol rookhoutgietijzeren schaalgietijzeren steelpancocktailprikkers 200-300 ml bourbon whisky800 g buikspek1-2 el barbecuerub4 el tomatenketchup4- 6 el barbecuesaus2 el sojasaus2 el honing Richt de barbecue in voor de indirecte...

Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook
Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook

  Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook 1 handvol rookhout 1 côte de Boeuf4-6 teentjes knoflook4-6 takjes rozemarijn1 bosje groene asperges500 g Roseval aardappelen (ca. 2 grote aardappelen p.p.)zout en peper Maak ca. 6 insnedes van ca. 2 cm de côte de Boeuf...

Sint–Jakobsschelpen met buffelmozzarella
Sint–Jakobsschelpen met buffelmozzarella

  vijzel 4 Sint-Jakobsschelpen2 kleine buffelmozzarella ’szeezout en peperpesto10-15 basilicumblaadjeseen handvol peterselie2 el pijnboompitten1 el geraspte Parmezaanse kaas60 ml olijfoliesap van een halve limoen Doe alle ingrediënten voor de pesto in een vijzel...

BBQ honey chicken wings
BBQ honey chicken wings

  BBQ honey chicken wings gietijzeren pankernthermometer 1 kg kippenvleugelsmarinade6 el sojasausflinke scheut olijfolie1 el zoetzure chilisaus1 el kiprub1 el pilipili kruiden of chilipoeder1 tl zout1 tl knoflookpoederglaze3 teentjes knoflook1 ui4 el ketchup2 el...

Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout
Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout

  Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout kernthermometeraluminiumfolievijzel 1 varkensrack (ca. 1,3 kg)oliezoethoutrub1 el zwarte peper1 el zoethoutpoeder1 el zout10 pimentbolletjes Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verhit tot...