Zalm met rub van cacao van de rookplank

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht, Voorgerecht
Trefwoord barbecue, bier, chocolade, zalm
Bereidingstijd 40 minuten
Porties 4 personen

Equipment

  • rasp
  • rookplank
  • kernthermometer

Ingrediënten

  • 1 zalmzijde

rub

  • 4 el basterdsuiker
  • 4 tl cacaopoeder
  • 4 tl koriander
  • 2 tl gerookte paprikapoeder
  • 2 tl zout
  • 1 tl cayennepeper

sinaasappelsalsa

  • 2 sinaasappels
  • 2 el azijn
  • v tl tl zout
  • 1 sjalotjes
  • 2 el olijfolie
  • 1 handjevol peterselie

Instructies

  • Meng de ingrediënten voor de rub en wrijf hiermee de zalm in. Zet afgedekt in de koelkast voor 1-2 uur.
  • Snipper het sjalotjes en doe in een kom met azijn en zout. Laat dit 5 minuten staan. Haal het zest van de sinaasappelen. Snijd partjes uit de sinaasappel en hak de peterselie fijn. Voeg dit allemaal, met de olijfolie, toe aan het sjalotmengsel en meng.
  • Maak de barbecue klaar voor directe bereiding (200°C). Leg de rookplank op het directe gedeelte en wacht tot de plank gaat roken.
  • Als de rookplank rookt leg je de zalm op de rookplank en sluit je de barbecue. Temper het vuur naar ca 120°C en gaar de zalm. Rook de zalm tot de vis een kerntemperatuur van 65°C heeft bereikt (ca. 20 minuten).
  • Serveer de zalm met de sinaasappelsalsa.

Video

Notities

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Gerookte runderwangen
Gerookte runderwangen

  Gerookte runderwangen 1 handvol rookhoutkernthermometer 1-1,2 kg runderwangenbbq-rub (naar keuze)1 fles bier (Fire&Food BBQ IPA)50 g roomboter2-3 el bruine suiker Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verwarm hem voor op 135°C.Verwijder...

Pizza-breekbrood
Pizza-breekbrood

  Pizza-breekbrood pizzasteen 1 breekbrood1 potje tomatensaus1 bol mozzarella½ zakje jong belegen kaas10-12 plakjes pepperoni of salamikruidenboter75 g gezouten boter3 teentjes knoflook1 el verse salie2 tl gedroogde basilicum1 tl gedroogde oregano1 tl gedroogde...

Bieslook-knoflook boter
Bieslook-knoflook boter

  Bieslook-knoflook boter huishoudfolie 400 g roomboter (ongezouten)olijfolie2 bollen knoflook200 g barbecurub (naar keuze)3 el bieslook (fijngesneden) Snijd de bovenkant van de knoflookbol er af en doe er wat olijfolie op.Leg deze bol een uur op een barbecue van...

Brine/pekel voor (kerst)kalkoen
Brine/pekel voor (kerst)kalkoen

  Brine/pekel voor (kerst)kalkoen emmer 1 kalkoen3,5 l karnemelk3,5 l water400 g zeezout48 g barbecuerub naar keuze (tip gebruik een All Purpose Rub) Voeg 200 gram zout aan de karnemelk, roer totdat het zout is opgelost. Voeg dan de barbecuerub toe. Daarna kan...

Kicken Kerstkalkoen
Kicken Kerstkalkoen

  Kicken Kerstkalkoen handjevol rookhoutkernthermometer 4,5 kg kalkoen (uit de brine)barbecurub naar keuze (bv een All Purpuse Rub)bieslook-kruidenboter (zie recept) Snijd de boterstaaf in schijfjes van ca. 0,5 cm dikte.Maak de huid bij de borst wat los zodat je...