Zalm met rub van cacao van de rookplank

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht, Voorgerecht
Trefwoord barbecue, bier, chocolade, zalm
Bereidingstijd 40 min
Porties 4 personen

Equipment

  • rasp
  • rookplank
  • kernthermometer

Ingrediënten

  • 1 zalmzijde

rub

  • 4 el basterdsuiker
  • 4 tl cacaopoeder
  • 4 tl koriander
  • 2 tl gerookte paprikapoeder
  • 2 tl zout
  • 1 tl cayennepeper

sinaasappelsalsa

  • 2 sinaasappels
  • 2 el azijn
  • v tl tl zout
  • 1 sjalotjes
  • 2 el olijfolie
  • 1 handjevol peterselie

Instructies

  • Meng de ingrediënten voor de rub en wrijf hiermee de zalm in. Zet afgedekt in de koelkast voor 1-2 uur.
  • Snipper het sjalotjes en doe in een kom met azijn en zout. Laat dit 5 minuten staan. Haal het zest van de sinaasappelen. Snijd partjes uit de sinaasappel en hak de peterselie fijn. Voeg dit allemaal, met de olijfolie, toe aan het sjalotmengsel en meng.
  • Maak de barbecue klaar voor directe bereiding (200°C). Leg de rookplank op het directe gedeelte en wacht tot de plank gaat roken.
  • Als de rookplank rookt leg je de zalm op de rookplank en sluit je de barbecue. Temper het vuur naar ca 120°C en gaar de zalm. Rook de zalm tot de vis een kerntemperatuur van 65°C heeft bereikt (ca. 20 minuten).
  • Serveer de zalm met de sinaasappelsalsa.

Video

Notities

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Bourbon Pork Belly chunks
Bourbon Pork Belly chunks

  Bourbon Pork Belly chunks 1 handjevol rookhoutgietijzeren schaalgietijzeren steelpancocktailprikkers 200-300 ml bourbon whisky800 g buikspek1-2 el barbecuerub4 el tomatenketchup4- 6 el barbecuesaus2 el sojasaus2 el honing Richt de barbecue in voor de indirecte...

Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook
Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook

  Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook 1 handvol rookhout 1 côte de Boeuf4-6 teentjes knoflook4-6 takjes rozemarijn1 bosje groene asperges500 g Roseval aardappelen (ca. 2 grote aardappelen p.p.)zout en peper Maak ca. 6 insnedes van ca. 2 cm de côte de Boeuf...

Sint–Jakobsschelpen met buffelmozzarella
Sint–Jakobsschelpen met buffelmozzarella

  vijzel 4 Sint-Jakobsschelpen2 kleine buffelmozzarella ’szeezout en peperpesto10-15 basilicumblaadjeseen handvol peterselie2 el pijnboompitten1 el geraspte Parmezaanse kaas60 ml olijfoliesap van een halve limoen Doe alle ingrediënten voor de pesto in een vijzel...

BBQ honey chicken wings
BBQ honey chicken wings

  BBQ honey chicken wings gietijzeren pankernthermometer 1 kg kippenvleugelsmarinade6 el sojasausflinke scheut olijfolie1 el zoetzure chilisaus1 el kiprub1 el pilipili kruiden of chilipoeder1 tl zout1 tl knoflookpoederglaze3 teentjes knoflook1 ui4 el ketchup2 el...

Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout
Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout

  Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout kernthermometeraluminiumfolievijzel 1 varkensrack (ca. 1,3 kg)oliezoethoutrub1 el zwarte peper1 el zoethoutpoeder1 el zout10 pimentbolletjes Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verhit tot...