Zelf pizzadeeg maken & pizza margeritha

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Trefwoord deeg, mozzarella, pizza, pizzadeeg, pizzaoven, tomaten
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 2 min
Passieve Tijd 9 uur
Porties 4 personen

Ingrediënten

deeg

  • 600 g bloem tipo 00 of tipo 0
  • 360 g water
  • 18 g zout
  • 1 g instant gist

tomatensaus

  • 1 blik San Marzano tomaten
  • 10 g zout per kilo
  • handvol basilicumblaadjes

pizza margeritha

  • 1 bol pizzadeeg
  • 100 g tomatensaus
  • plakjes mozzarella
  • handvol basilicumblaadjes
  • parmezaanse kaas
  • extra vergine olijfolie

Instructies

deeg maken

  • Kieper je water in een kom die groot genoeg is om je deeg in te kneden.
  • Voeg het zout toe.
  • Meng het zout tot het is opgelost.
  • Voeg nu ongeveer 10% (in dit geval 60 gram bloem) toe. Meng dit tot een egale massa.
  • Voeg nu je gist toe. Roer even goed door.
  • Voeg nu geleidelijk de rest van de bloem toe terwijl je rustig blijft mengen. Als alle bloem is opgenomen ontstaat er een bal, een klomp deeg. Haal het deeg uit de kom en ga het kneden. Na 10-15 minuten kneden is je deeg klaar.
  • Check of het goed is door er een mooie bal van te maken, druk nu je duim een stukje in het deeg, als het deeg terugveert als je je duim weer op tilt, is het deeg klaar.
  • Nu laat je het ca. een halfuur onder een natte theedoek rusten.
  • Het deeg kan dan rusten en het rijzen kan beginnen.
  • Na een halfuur tot een uur, haal je het deeg uit de kom en verdeel je het in 4 gelijke stukken van ongeveer 245 gram.
  • Maak er mooie strakke bollen van en leg die weer terug in de bak, natte doek er over en minimaal 8 uur bij ons 21 graden laten rijzen.

stretchen van het deeg

  • Pak een van je bolletjes voorzichtig uit je bak. Leg het in bloem zodat boven en onderkant lekker onder de bloem zitten.
  • Leg het nu voor je op je werkblad, met de kant die in het krat boven lag ook weer naar boven. Duw nu rustig met je vingers de lucht naar de randen. Doe dit voorzichtig en zorg er voor dat je de randen niet raakt. Draai je bodem af en toe een kwartslag tot dat je een mooie egale en ronde bodem hebt.
  • Nu kun je de bodem gaan oprekken. Het beste kijk je even in de video hoe je dat het beste kunt doen.
  • Als je een ronde pizza van ongeveer 30 cm doorsnede hebt, ben je klaar.

tomatensaus

  • Voor de lekkerste tomatensaus, zoals je die ook in Italië eet, kun je het beste een blik Italiaanse San Marzano tomaten gebruiken. Voeg per kilo saus ongeveer 10 gram zout en paar blaadjes basilicum toe en dan lekker pureren. Dit kan met een staafmixer, maar een echte pizzachef doet dit gewoon met z’n handen ;). Meer is het niet! Super simpel en heel erg lekker.

pizza margeritha

  • Maak een mooie pizzabodem, neem een flinke lepel saus (ca. 100 gram) en spreid de saus vanuit het midden mooi rond uit. Zorg dat je een randje van minimaal 1 cm overhoudt.
  • Leg er nu goed uitgelekte verse plakjes mozzarella op.
  • Klein beetje Parmezaanse kaas, paar blaadjes basilicum en een klein beetje olijfolie.
  • De pizza is nu klaar om de pizzaoven in te gaan.
  • In de Ooni is de pizza na ongeveer 1-1,5 minuut klaar. Zorg wel dat je de pizza een paar keer draait zodat de rand aan alle kanten mooi gaar wordt.

Video

Notities

Extra nodig
  • staafmixer
  • theedoek
  • afsluitbare bak waar het deeg in kan rijzen
  • pizzaschep
  • pizzaoven, wij gebruiken de Ooni Karu 16 houtoven 
Deze video is i.s.m Ooni en Chef Erik (check de link voor zijn workshops).

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Bourbon Pork Belly chunks
Bourbon Pork Belly chunks

  Bourbon Pork Belly chunks 1 handjevol rookhoutgietijzeren schaalgietijzeren steelpancocktailprikkers 200-300 ml bourbon whisky800 g buikspek1-2 el barbecuerub4 el tomatenketchup4- 6 el barbecuesaus2 el sojasaus2 el honing Richt de barbecue in voor de indirecte...

Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook
Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook

  Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook 1 handvol rookhout 1 côte de Boeuf4-6 teentjes knoflook4-6 takjes rozemarijn1 bosje groene asperges500 g Roseval aardappelen (ca. 2 grote aardappelen p.p.)zout en peper Maak ca. 6 insnedes van ca. 2 cm de côte de Boeuf...

Sint–Jakobsschelpen met buffelmozzarella
Sint–Jakobsschelpen met buffelmozzarella

  vijzel 4 Sint-Jakobsschelpen2 kleine buffelmozzarella ’szeezout en peperpesto10-15 basilicumblaadjeseen handvol peterselie2 el pijnboompitten1 el geraspte Parmezaanse kaas60 ml olijfoliesap van een halve limoen Doe alle ingrediënten voor de pesto in een vijzel...

BBQ honey chicken wings
BBQ honey chicken wings

  BBQ honey chicken wings gietijzeren pankernthermometer 1 kg kippenvleugelsmarinade6 el sojasausflinke scheut olijfolie1 el zoetzure chilisaus1 el kiprub1 el pilipili kruiden of chilipoeder1 tl zout1 tl knoflookpoederglaze3 teentjes knoflook1 ui4 el ketchup2 el...

Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout
Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout

  Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout kernthermometeraluminiumfolievijzel 1 varkensrack (ca. 1,3 kg)oliezoethoutrub1 el zwarte peper1 el zoethoutpoeder1 el zout10 pimentbolletjes Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verhit tot...