Zelfgemaakte ketjap

Recept afdrukken
Gang Bijgerecht
Trefwoord gember, sojasaus
Bereidingstijd 30 minuten
Porties 4

Equipment

  • zeef

Ingrediënten

  • 100 ml sojasaus
  • 75 ml melasse of gula djawa (palmsuiker)
  • 1 flink stuk gember (duimlengte)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode chilipeper
  • 1 steranijs

Instructies

  • Schil de gember en snijd in kleine reepjes, hak de knoflookteen en chilipeper heel fijn. Doe alles inclusief de steranijs bij elkaar en meng dit goed met de sojasaus en melasse.
  • Doe alles in een pan en zet hem op het vuur. Breng voorzichtig aan de kook en laat daarna 10 minuten op laag vuur inkoken, totdat een stroperige massa ontstaat. Roer het regelmatig door, want als het aanbrandt kun je het weggooien.
  • Zeef de saus, zodat alle grotere stukken eruit zijn en doe de ketjap in een goed schoongemaakt flesje. Het beste kun je de ketjap in de koelkast bewaren.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Teriyaki Pina Colada Burger
Teriyaki Pina Colada Burger

  Teriyaki Pina Colada Burger keukenmachine met gehaktmolenkwastjekernthermometeraluminiumfolie 780 g runderlappen20 g speklapjes80 ml teriyakisaus1 ananas1 zakje geraspte kaas8 plakjes ontbijtspek4 hamburgerbroodjeszout en peperPina Coladasaus300 ml kokosroom150...

Dutch style bbq-mussels
Dutch style bbq-mussels

  Dutch style bbq-mussels gietijzeren pan 2 kg verse mosselen300 g spek50 g gezouten roomboter800 g Hollandse roerbakgroenten2 el Roquefort250 ml kookroomstokbroodbieslook Bereid een bbq voor op directe bereiding met een temperatuur van 180°C.Spoel intussen de...

Gekruide lamsrack met citrussalade
Gekruide lamsrack met citrussalade

  Gekruide lamsrack met citrussalade kernthermometer 2 lamsracksolijfolierub2 tl zout2 tl gemalen komijn1 tl gemalen koriander1 tl gemalen kardemom½ tl chiliflakes½ tl zwarte pepercitrussalade1 bloedsinaasappelen1 sinaasappel1 grapefruit2 lente-uitjes8...

BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw
BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw

  BBQ-bearclaw / BBQ-berenklauw pankernthermometerhouten satéprikkers 500 g rundergehakt1 el bbq-rub2 uienbbq-sauszout en pepersatésaus150 g pindakaas2 el mirin2½ el sojasaus2 tl honing½ tl knoflookpoeder80 ml kokend water Richt de barbecue in met een indirect en...

BBQ-carnitas in bao buns
BBQ-carnitas in bao buns

  BBQ-carnitas in bao buns kernthermometerDutch Oven procureur van ca. 1100 grambbq-rublittle gembao bunslente-uikruidenmengsel2 el basterdsuiker1 el oregano2 tl komijnpoeder1 tl paprikapoeder1 ui5 teentjes knoflook1 rode peper2 laurierblaadjes1 sinaasappel4 el...