Hoe gebruik je barbecuesaus?

mrt 4, 2023

Zet je de barbecuesaus op tafel of gebruik je hem tijdens het grillen? Het kan allebei! Als je de saus gebruikt om het vlees mee in te smeren tijdens het grillen, zijn er wel wat aandachtspunten. Verdun bijvoorbeeld de saus met een beetje water, zodat je hem mooi egaal kunt aanbrengen. Gebruik ook niet te veel saus. Als je het vlees ‘dichtsmeert’ kan de rook van de barbecue niet meer in het vlees trekken. En daar gaat het toch juist om met barbecuen. Wacht ook met insmeren tot het vlees gaar is. De saus bevat veel suiker en dat verbrandt snel.

Ten slotte is het belangrijk dat je de saus die je gebruikt tijdens het grillen apart houdt van de saus die je op tafel zet. Tijdens het insmeren van het vlees komen er bacteriën in de saus. Niet zo gezond dus. Houd daarom een kom met saus apart voor op tafel.

Beroemde barbecuesaus
De bekendste barbecuesaus is de Kansas City barbecuesaus. Deze saus vinden we onder de algemene naam ‘barbecuesaus’ in de supermarkt en heeft de traditionele basis van tomaten, suiker en azijn. Je maakt het makkelijk zelf. Meng hiervoor 200 ml azijn, 200 ml ketchup, 3 el bruine suiker en 1 el mosterd. Breng op smaak met zout, cayennepeper en eventueel wat extra suiker of stroop. Het leuke is, dat je deze basissaus met een kleine toevoeging je eigen smaak kunt geven. Gebruik honing voor een honing-barbecuesaus, wat whisky voor een whisky-barbecuesaus of tabasco voor de beroemde Louisiana-barbecuesaus.

Niet alleen met tomaat
De South Carolina barbecuesaus is een verhaal apart. Deze saus heeft mosterd als basis (in plaats van ketchup) is daarom geel. Hij wordt vooral gebruikt als saus bij langzaam geroosterd varkensvlees. Ingrediënten voor deze saus zijn 150 ml mosterd, 150 ml rode wijnazijn, 50 g suiker, 2 el gesmolten boter. Meng dit alles goed tot de suiker is opgelost en breng op smaak met peper, zout, worcestersaus en tabasco.

Een andere saus zonder tomaat is de beroemde Alabama white sauce. Deze saus is op basis van mayonaise en azijn met pittige smaakmakers zoals mierikswortel of cayennepeper. Chickenwings en deze Alabama white sauce zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zin gekregen om zelf aan de slag te gaan met barbecuesaus? Dit recept van de Texas thin red bbq-sauce is een leuke start.

Winkelwagen

Aanbevolen producten