Ananascakejes met karamelsaus

Recept afdrukken
Gang Desserts, Gebak
Trefwoord ananas, barbecue, buiten koken, karamel
Bereidingstijd 1 uur
Porties 4 personen

Equipment

  • marinadekwast
  • bakvormpjes
  • bakspray of boter
  • gietijzeren pan
  • houten satéprikker
  • mixer
  • spuitzak met gekartelde spuitmond

Ingrediënten

  • 1 ananas
  • 3 el honing
  • 1 sinaasappel
  • vers fruit, bloemetjes en poedersuiker garnering

karamelsaus

  • 25 g ongezouten boter
  • 100 g bruine basterdsuiker
  • 4 el slagroom
  • ½ el kaneelpoeder
  • 2 kardemon peulen

beslag

  • 100 g boter
  • 100 g suiker
  • 100 g bloem
  • 2 eieren
  • ½ zakje vanillesuiker

botercrème (voor 12 cakejes)

  • 250 g poedersuiker
  • 250 g zachte boter op kamertemperatuur
  • 2 el heet water
  • 1 tl vanille-extract

Instructies

  • Schil de ananas, snijd deze in vier parten en verwijder het hart. Meng de honing met het sap van de sinaasappel tot een siroop.
  • Verwarm de barbecue voor op directe warmte van 180°C.
  • Smeer de ananas in met de siroop en gril 10 minuten. Blijf de ananas insmeren met de siroop, totdat ze karamelliseert en een mooie bruine kleur krijgt. Laat de ananas afkoelen en snijd in kleine partjes.
  • Meng voor de karamelsaus de bruine basterdsuiker, slagroom, kaneel, boter en kardemon in een pan. Zet de pan op de barbecue met een directe hitte van 175°C. Laat de suiker smelten en wacht tot de saus begint te pruttelen. Haal de pan van de barbecue. Laat de saus iets afkoelen maar niet uitharden.
  • Klop voor het beslag de boter en suiker luchtig. Voeg de eieren en vanillesuiker toe. Voeg geleidelijk de bloem toe tot het een egaal mengel is. Vet de bakjes in met bakspray. Leg de ananasstukjes erin. Giet de karamelsaus erop en vul de vormpjes tot ¾ met beslag.
  • Bak de cakejes 30 minuten op 175°C. Check de gaarheid door erin te prikken met een houten satéprikker, als er geen beslag aan de prikker blijft plakken zijn de cakejes klaar. Maak de cakejes los en laat even afkoelen.
  • Doe voor de botercrème de zachte boter in een kom en mix tot een luchtige smeuïge massa. Voeg dan langzaam de poedersuiker toe en mix door tot een mooie crème. Hoe langer je blijft mixen hoe beter de delen ingrediënten in elkaar opgaan, en de textuur en de kleur veranderen. Voeg als laatste het hete water en de vanille toe. Doe de botercrème in een spuitzak met het spuitmondje en spuit met een draaiende beweging de crème op de cakejes. Garneer met vers fruit, eetbare bloemetjes en poedersuiker.

Notities

Tip
  • Blijf erbij tijdens het maken van de karamel en roer goed door. Hierdoor voorkom je dat hij verbrandt.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Teriyaki Pina Colada Burger
Teriyaki Pina Colada Burger

  Teriyaki Pina Colada Burger keukenmachine met gehaktmolenkwastjekernthermometeraluminiumfolie 780 g runderlappen20 g speklapjes80 ml teriyakisaus1 ananas1 zakje geraspte kaas8 plakjes ontbijtspek4 hamburgerbroodjeszout en peperPina Coladasaus300 ml kokosroom150...

Dutch style bbq-mussels
Dutch style bbq-mussels

  Dutch style bbq-mussels gietijzeren pan 2 kg verse mosselen300 g spek50 g gezouten roomboter800 g Hollandse roerbakgroenten2 el Roquefort250 ml kookroomstokbroodbieslook Bereid een bbq voor op directe bereiding met een temperatuur van 180°C.Spoel intussen de...

Gekruide lamsrack met citrussalade
Gekruide lamsrack met citrussalade

  Gekruide lamsrack met citrussalade kernthermometer 2 lamsracksolijfolierub2 tl zout2 tl gemalen komijn1 tl gemalen koriander1 tl gemalen kardemom½ tl chiliflakes½ tl zwarte pepercitrussalade1 bloedsinaasappelen1 sinaasappel1 grapefruit2 lente-uitjes8...

BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw
BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw

  BBQ-bearclaw / BBQ-berenklauw pankernthermometerhouten satéprikkers 500 g rundergehakt1 el bbq-rub2 uienbbq-sauszout en pepersatésaus150 g pindakaas2 el mirin2½ el sojasaus2 tl honing½ tl knoflookpoeder80 ml kokend water Richt de barbecue in met een indirect en...

BBQ-carnitas in bao buns
BBQ-carnitas in bao buns

  BBQ-carnitas in bao buns kernthermometerDutch Oven procureur van ca. 1100 grambbq-rublittle gembao bunslente-uikruidenmengsel2 el basterdsuiker1 el oregano2 tl komijnpoeder1 tl paprikapoeder1 ui5 teentjes knoflook1 rode peper2 laurierblaadjes1 sinaasappel4 el...