Ananascakejes met karamelsaus

Recept afdrukken
Gang Desserts, Gebak
Trefwoord ananas, barbecue, buiten koken, karamel
Bereidingstijd 1 uur
Porties 4 personen

Equipment

  • marinadekwast
  • bakvormpjes
  • bakspray of boter
  • gietijzeren pan
  • houten satéprikker
  • mixer
  • spuitzak met gekartelde spuitmond

Ingrediënten

  • 1 ananas
  • 3 el honing
  • 1 sinaasappel
  • vers fruit, bloemetjes en poedersuiker garnering

karamelsaus

  • 25 g ongezouten boter
  • 100 g bruine basterdsuiker
  • 4 el slagroom
  • ½ el kaneelpoeder
  • 2 kardemon peulen

beslag

  • 100 g boter
  • 100 g suiker
  • 100 g bloem
  • 2 eieren
  • ½ zakje vanillesuiker

botercrème (voor 12 cakejes)

  • 250 g poedersuiker
  • 250 g zachte boter op kamertemperatuur
  • 2 el heet water
  • 1 tl vanille-extract

Instructies

  • Schil de ananas, snijd deze in vier parten en verwijder het hart. Meng de honing met het sap van de sinaasappel tot een siroop.
  • Verwarm de barbecue voor op directe warmte van 180°C.
  • Smeer de ananas in met de siroop en gril 10 minuten. Blijf de ananas insmeren met de siroop, totdat ze karamelliseert en een mooie bruine kleur krijgt. Laat de ananas afkoelen en snijd in kleine partjes.
  • Meng voor de karamelsaus de bruine basterdsuiker, slagroom, kaneel, boter en kardemon in een pan. Zet de pan op de barbecue met een directe hitte van 175°C. Laat de suiker smelten en wacht tot de saus begint te pruttelen. Haal de pan van de barbecue. Laat de saus iets afkoelen maar niet uitharden.
  • Klop voor het beslag de boter en suiker luchtig. Voeg de eieren en vanillesuiker toe. Voeg geleidelijk de bloem toe tot het een egaal mengel is. Vet de bakjes in met bakspray. Leg de ananasstukjes erin. Giet de karamelsaus erop en vul de vormpjes tot ¾ met beslag.
  • Bak de cakejes 30 minuten op 175°C. Check de gaarheid door erin te prikken met een houten satéprikker, als er geen beslag aan de prikker blijft plakken zijn de cakejes klaar. Maak de cakejes los en laat even afkoelen.
  • Doe voor de botercrème de zachte boter in een kom en mix tot een luchtige smeuïge massa. Voeg dan langzaam de poedersuiker toe en mix door tot een mooie crème. Hoe langer je blijft mixen hoe beter de delen ingrediënten in elkaar opgaan, en de textuur en de kleur veranderen. Voeg als laatste het hete water en de vanille toe. Doe de botercrème in een spuitzak met het spuitmondje en spuit met een draaiende beweging de crème op de cakejes. Garneer met vers fruit, eetbare bloemetjes en poedersuiker.

Notities

Tip
  • Blijf erbij tijdens het maken van de karamel en roer goed door. Hierdoor voorkom je dat hij verbrandt.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

BBQ honey chicken wings
BBQ honey chicken wings

  BBQ honey chicken wings gietijzeren pankernthermometer 1 kg kippenvleugelsmarinade6 el sojasausflinke scheut olijfolie1 el zoetzure chilisaus1 el kiprub1 el pilipili kruiden of chilipoeder1 tl zout1 tl knoflookpoederglaze3 teentjes knoflook1 ui4 el ketchup2 el...

Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout
Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout

  Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout kernthermometeraluminiumfolievijzel 1 varkensrack (ca. 1,3 kg)oliezoethoutrub1 el zwarte peper1 el zoethoutpoeder1 el zout10 pimentbolletjes Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verhit tot...

Cinnamon Beef Roll – hartige kaneelbroodjes
Cinnamon Beef Roll – hartige kaneelbroodjes

  Cinnamonbeef roll met peren-bbqsaus gietijzeren panpizzasteenbakpapierrasp 250 g rundergehakt1 sjalotje1 el sambalolie1 pak kant-en-klaar kaneelbroodjesperen-bbqglaze90 ml tomatenketchup2 tl worcestersaus1 tl azijn1 el bruinebasterdsuiker1 tl paprikapoeder½ tl...

Pittig broodje BBQ-rund
Pittig broodje BBQ-rund

  Pittig broodje BBQ-rund gietijzeren panhandjevol 2 el plantaardige olie1 ui2 teentjes knoflook1 rode peper700 g rundergehakt1 el tomatenpuree2 tl kerriepoeder1 tl tabasco1 el bloem400 g gehakte tomaten in blik2 el chutney150 ml water4 eierenkoriander (ter...

Geplankte kabeljauw met kokosrijst
Geplankte kabeljauw met kokosrijst

Geplankte kabeljauw met kokosrijst gietijzeren panrookplankkernthermometer 4 stevige witte visfilets (wij gebruiken kabeljauw)2 tl olieverse koriander (ter garnering)kokosrijst190 g jasmijnrijst270 ml blikje kokosmelk120 ml koud waterThaise dressing2 el zoete...