BBQ-brownies

Recept afdrukken
Gang Desserts
Trefwoord brownies, whiskey
Bereidingstijd 1 uur
Porties 6 personen

Equipment

  • gietijzeren pan
  • gietijzeren koekenpan (skillet)
  • bakpapier
  • sauspan

Ingrediënten

  • 60 g roomboter
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 75 g donkerbruine basterdsuiker
  • 125 g pure chocolade
  • 1 el stroop
  • 2 eieren
  • 100 g bloem
  • 20 g cacaopoeder
  • 1 tl bakpoeder

karamelsaus

  • 100 g suiker
  • 60 ml water
  • 125 ml slagroom
  • el whisky
  • ½ tl zout

Instructies

  • Verwarm de boter in de gietijzeren pan op de barbecue, beide soorten suiker, chocola en de stroop. Roer door tot de boter en de chocolade zijn gesmolten. De suiker hoeft niet opgelost te zijn. Laat afkoelen tot lauwwarm/kamertemperatuur.
  • Klop de eieren luchtig en voeg het chocolademengsel toe en mix tot een egaal mengsel. Voeg langzaam de bloem, cacaopoeder en bakpoeder toe en roer dit goed door elkaar. Mix de bloem niet te lang door het beslag, want dan worden de brownies minder smeuïg.
  • Bekleed de bodem van een gietijzeren koekenpan met bakpapier en vet de randen in met boter. Giet het beslag in de pan (skillet) en strijk glad. Verwarm de barbecue tot 190°C en bak de brownie in 25 minuten gaar.
  • Ondertussen verwarm je de sauspan en voeg je de suiker en het water toe. Roer het geheel even door. Laat dan koken zonder roeren totdat het mengsel verkleurd tot lichtbruin en haal van de warmtebron af. Voeg de slagroom, whisky en zout al roerend toe totdat het een geheel is. Laat een beetje afkoelen en giet over de warme brownie.

Notities

Tip
  • Wij gebruiken Laphroaig whisky, deze whisky heeft een rokerige smaak die een extra dimensie geeft aan de karamelsaus. Een alternatief voor deze whisky is Grand Marnier. Of ga voor een alcoholvrije versie met kersensap of sinaasappelsap.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Bourbon Pork Belly chunks
Bourbon Pork Belly chunks

  Bourbon Pork Belly chunks 1 handjevol rookhoutgietijzeren schaalgietijzeren steelpancocktailprikkers 200-300 ml bourbon whisky800 g buikspek1-2 el barbecuerub4 el tomatenketchup4- 6 el barbecuesaus2 el sojasaus2 el honing Richt de barbecue in voor de indirecte...

Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook
Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook

  Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook 1 handvol rookhout 1 côte de Boeuf4-6 teentjes knoflook4-6 takjes rozemarijn1 bosje groene asperges500 g Roseval aardappelen (ca. 2 grote aardappelen p.p.)zout en peper Maak ca. 6 insnedes van ca. 2 cm de côte de Boeuf...

Sint–Jakobsschelpen met buffelmozzarella
Sint–Jakobsschelpen met buffelmozzarella

  vijzel 4 Sint-Jakobsschelpen2 kleine buffelmozzarella ’szeezout en peperpesto10-15 basilicumblaadjeseen handvol peterselie2 el pijnboompitten1 el geraspte Parmezaanse kaas60 ml olijfoliesap van een halve limoen Doe alle ingrediënten voor de pesto in een vijzel...

BBQ honey chicken wings
BBQ honey chicken wings

  BBQ honey chicken wings gietijzeren pankernthermometer 1 kg kippenvleugelsmarinade6 el sojasausflinke scheut olijfolie1 el zoetzure chilisaus1 el kiprub1 el pilipili kruiden of chilipoeder1 tl zout1 tl knoflookpoederglaze3 teentjes knoflook1 ui4 el ketchup2 el...

Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout
Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout

  Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout kernthermometeraluminiumfolievijzel 1 varkensrack (ca. 1,3 kg)oliezoethoutrub1 el zwarte peper1 el zoethoutpoeder1 el zout10 pimentbolletjes Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verhit tot...