BBQ-brownies

Recept afdrukken
Gang Desserts
Trefwoord brownies, whiskey
Bereidingstijd 1 uur
Porties 6 personen

Equipment

  • gietijzeren pan
  • gietijzeren koekenpan (skillet)
  • bakpapier
  • sauspan

Ingrediënten

  • 60 g roomboter
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 75 g donkerbruine basterdsuiker
  • 125 g pure chocolade
  • 1 el stroop
  • 2 eieren
  • 100 g bloem
  • 20 g cacaopoeder
  • 1 tl bakpoeder

karamelsaus

  • 100 g suiker
  • 60 ml water
  • 125 ml slagroom
  • el whisky
  • ½ tl zout

Instructies

  • Verwarm de boter in de gietijzeren pan op de barbecue, beide soorten suiker, chocola en de stroop. Roer door tot de boter en de chocolade zijn gesmolten. De suiker hoeft niet opgelost te zijn. Laat afkoelen tot lauwwarm/kamertemperatuur.
  • Klop de eieren luchtig en voeg het chocolademengsel toe en mix tot een egaal mengsel. Voeg langzaam de bloem, cacaopoeder en bakpoeder toe en roer dit goed door elkaar. Mix de bloem niet te lang door het beslag, want dan worden de brownies minder smeuïg.
  • Bekleed de bodem van een gietijzeren koekenpan met bakpapier en vet de randen in met boter. Giet het beslag in de pan (skillet) en strijk glad. Verwarm de barbecue tot 190°C en bak de brownie in 25 minuten gaar.
  • Ondertussen verwarm je de sauspan en voeg je de suiker en het water toe. Roer het geheel even door. Laat dan koken zonder roeren totdat het mengsel verkleurd tot lichtbruin en haal van de warmtebron af. Voeg de slagroom, whisky en zout al roerend toe totdat het een geheel is. Laat een beetje afkoelen en giet over de warme brownie.

Notities

Tip
  • Wij gebruiken Laphroaig whisky, deze whisky heeft een rokerige smaak die een extra dimensie geeft aan de karamelsaus. Een alternatief voor deze whisky is Grand Marnier. Of ga voor een alcoholvrije versie met kersensap of sinaasappelsap.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

KellyBronze kalkoen van de bbq
KellyBronze kalkoen van de bbq

KellyBronze kalkoen van de bbq vuurbestendige schaal, waar de kalkoen in pastkernthermometer 1 KellyBronze kalkoen à 3 kgzout en peper1 glas water Haal de kalkoen uit de koelkast en laat hem 1 uur op kamertemperatuur komen.Laat de kleine donkere veertjes gewoon zitten...

Zalm Wellington
Zalm Wellington

  Zalm Wellington wokdeegrollerpizzasteen 600 g zalm (zonder huid)1 rol bladerdeegneutrale olie200 g verse spinazie200 g champignon2 teentjes knoflook1 el mosterdzest van een limoen1 eizout en peper Richt de barbecue in met een direct en indirect gedeelte en...

Gerookte runderwangen
Gerookte runderwangen

  Gerookte runderwangen 1 handvol rookhoutkernthermometer 1-1,2 kg runderwangenbbq-rub (naar keuze)1 fles bier (Fire&Food BBQ IPA)50 g roomboter2-3 el bruine suiker Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verwarm hem voor op 135°C.Verwijder...

KellyBronze kalkoen van de bbq
Pizza-breekbrood

  Pizza-breekbrood pizzasteen 1 breekbrood1 potje tomatensaus1 bol mozzarella½ zakje jong belegen kaas10-12 plakjes pepperoni of salamikruidenboter75 g gezouten boter3 teentjes knoflook1 el verse salie2 tl gedroogde basilicum1 tl gedroogde oregano1 tl gedroogde...

Bieslook-knoflook boter
Bieslook-knoflook boter

  Bieslook-knoflook boter huishoudfolie 400 g roomboter (ongezouten)olijfolie2 bollen knoflook200 g barbecurub (naar keuze)3 el bieslook (fijngesneden) Snijd de bovenkant van de knoflookbol er af en doe er wat olijfolie op.Leg deze bol een uur op een barbecue van...