BBQ-brownies

Recept afdrukken
Gang Desserts
Trefwoord brownies, whiskey
Bereidingstijd 1 uur
Porties 6 personen

Equipment

  • gietijzeren pan
  • gietijzeren koekenpan (skillet)
  • bakpapier
  • sauspan

Ingrediënten

  • 60 g roomboter
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 75 g donkerbruine basterdsuiker
  • 125 g pure chocolade
  • 1 el stroop
  • 2 eieren
  • 100 g bloem
  • 20 g cacaopoeder
  • 1 tl bakpoeder

karamelsaus

  • 100 g suiker
  • 60 ml water
  • 125 ml slagroom
  • el whisky
  • ½ tl zout

Instructies

  • Verwarm de boter in de gietijzeren pan op de barbecue, beide soorten suiker, chocola en de stroop. Roer door tot de boter en de chocolade zijn gesmolten. De suiker hoeft niet opgelost te zijn. Laat afkoelen tot lauwwarm/kamertemperatuur.
  • Klop de eieren luchtig en voeg het chocolademengsel toe en mix tot een egaal mengsel. Voeg langzaam de bloem, cacaopoeder en bakpoeder toe en roer dit goed door elkaar. Mix de bloem niet te lang door het beslag, want dan worden de brownies minder smeuïg.
  • Bekleed de bodem van een gietijzeren koekenpan met bakpapier en vet de randen in met boter. Giet het beslag in de pan (skillet) en strijk glad. Verwarm de barbecue tot 190°C en bak de brownie in 25 minuten gaar.
  • Ondertussen verwarm je de sauspan en voeg je de suiker en het water toe. Roer het geheel even door. Laat dan koken zonder roeren totdat het mengsel verkleurd tot lichtbruin en haal van de warmtebron af. Voeg de slagroom, whisky en zout al roerend toe totdat het een geheel is. Laat een beetje afkoelen en giet over de warme brownie.

Notities

Tip
  • Wij gebruiken Laphroaig whisky, deze whisky heeft een rokerige smaak die een extra dimensie geeft aan de karamelsaus. Een alternatief voor deze whisky is Grand Marnier. Of ga voor een alcoholvrije versie met kersensap of sinaasappelsap.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Dutch style bbq-mussels
Dutch style bbq-mussels

Dutch style bbq-mussels gietijzeren pan 2 kg verse mosselen300 g spek50 g gezouten roomboter800 g Hollandse roerbakgroenten2 el Roquefort250 ml kookroomstokbroodbieslook Bereid een bbq voor op directe bereiding met een temperatuur van 180°C.Spoel intussen de mosselen...

Gekruide lamsrack met citrussalade
Gekruide lamsrack met citrussalade

  Gekruide lamsrack met citrussalade kernthermometer 2 lamsracksolijfolierub2 tl zout2 tl gemalen komijn1 tl gemalen koriander1 tl gemalen kardemom½ tl chiliflakes½ tl zwarte pepercitrussalade1 bloedsinaasappelen1 sinaasappel1 grapefruit2 lente-uitjes8...

BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw
BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw

  BBQ-bearclaw / BBQ-berenklauw pankernthermometerhouten satéprikkers 500 g rundergehakt1 el bbq-rub2 uienbbq-sauszout en pepersatésaus150 g pindakaas2 el mirin2½ el sojasaus2 tl honing½ tl knoflookpoeder80 ml kokend water Richt de barbecue in met een indirect en...

Dutch style bbq-mussels
BBQ-carnitas in bao buns

  BBQ-carnitas in bao buns kernthermometerDutch Oven procureur van ca. 1100 grambbq-rublittle gembao bunslente-uikruidenmengsel2 el basterdsuiker1 el oregano2 tl komijnpoeder1 tl paprikapoeder1 ui5 teentjes knoflook1 rode peper2 laurierblaadjes1 sinaasappel4 el...

BBQ Smoked Spatchcock Chicken
BBQ Smoked Spatchcock Chicken

  BBQ Smoked Spatchcock Chicken Beer Barrel chunksgevogelteschaargietijzeren koekenpan (skillet)fijne raspspray-bottle (plantenspuit)kernthermometeraluminiumfolie 1 hele kip500 g voorgegaarde krieltjes in de schil1 el bbq-rubolijfolie1 flesje bier (bv...