Bitterkoekjestaart

Recept afdrukken
Gang Desserts
Trefwoord barbecue, bitterkoekjes, buiten koken, koek, limoncello, taart
Bereidingstijd 1 uur 15 min
Passieve Tijd 1 uur
Porties 6 personen

Equipment

  • boterhamzakje
  • deegroller
  • gietijzeren pan
  • springvorm Ø 24 cm
  • bakpapier

Ingrediënten

bodem

  • 8 Digestive koekjes
  • 10 bitterkoekjes
  • 50 g boter

vulling

  • scheutje arancello of limoncello
  • 100 g rozijnen
  • 600 g roomkaas
  • 3 eieren
  • 170 g zure room
  • 3 el zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl vanille-extract
  • 175 g fijne kristalsuiker

garnering

  • 6 bitterkoekjes
  • geraspte kokos

Instructies

  • Meng de rozijnen met een flinke scheut arancello. Dit laat je zeker een uur wellen.
  • Verwarm de barbecue voor op 180°C.
  • Bekleed de bodem van de springvorm met het bakpapier. Smeer de zijkanten in met boter.
  • Begin met het maken van de bodem. Verkruimel de bitterkoekjes en de Digestive koekjes. Doe hiervoor de koekjes in een boterhamzakje en sla er met de deegroller op. Het mogen best wel fijne kruimels worden.
  • Smelt de boter in een ruime pan en doe hier de kruimels in. Meng het goed en bekleed de bodem met het kruimeldeeg.
  • Druk het goed aan met de hand. Bak de bodem 10 minuten voor en laat hem afkoelen.
  • Maak ondertussen de vulling. Meng de roomkaas met de eieren, zure room, zelfrijzend bakmeel, vanille-extract en suiker tot een mooi glad beslag. Voeg de in arancello gewelde rozijnen toe en meng het voorzichtig met een spatel. Giet de vulling op de taartbodem.
  • Bak de taart 35-40 minuten, op het indirecte gedeelte in de barbecue, bij een temperatuur van 180°C. De binnenkant van de taart mag nog wiebelig zijn maar de randen moeten stevig zijn. Het mag zelfs iets van de rand afkomen. Laat de taart afkoelen in de vorm.
  • Garneer de taart met verkruimelde bitterkoekjes en geraspte kokos.

Notities

*Tip: 
  • Limoncello is de bekende citroenlikeur. De arancello is iets minder bekend maar net zo lekker. Ook afkomstig uit Italië maar gemaakt van sinaasappelen.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Bourbon Pork Belly chunks
Bourbon Pork Belly chunks

  Bourbon Pork Belly chunks 1 handjevol rookhoutgietijzeren schaalgietijzeren steelpancocktailprikkers 200-300 ml bourbon whisky800 g buikspek1-2 el barbecuerub4 el tomatenketchup4- 6 el barbecuesaus2 el sojasaus2 el honing Richt de barbecue in voor de indirecte...

Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook
Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook

  Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook 1 handvol rookhout 1 côte de Boeuf4-6 teentjes knoflook4-6 takjes rozemarijn1 bosje groene asperges500 g Roseval aardappelen (ca. 2 grote aardappelen p.p.)zout en peper Maak ca. 6 insnedes van ca. 2 cm de côte de Boeuf...

Sint–Jakobsschelpen met buffelmozzarella
Sint–Jakobsschelpen met buffelmozzarella

  vijzel 4 Sint-Jakobsschelpen2 kleine buffelmozzarella ’szeezout en peperpesto10-15 basilicumblaadjeseen handvol peterselie2 el pijnboompitten1 el geraspte Parmezaanse kaas60 ml olijfoliesap van een halve limoen Doe alle ingrediënten voor de pesto in een vijzel...

BBQ honey chicken wings
BBQ honey chicken wings

  BBQ honey chicken wings gietijzeren pankernthermometer 1 kg kippenvleugelsmarinade6 el sojasausflinke scheut olijfolie1 el zoetzure chilisaus1 el kiprub1 el pilipili kruiden of chilipoeder1 tl zout1 tl knoflookpoederglaze3 teentjes knoflook1 ui4 el ketchup2 el...

Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout
Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout

  Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout kernthermometeraluminiumfolievijzel 1 varkensrack (ca. 1,3 kg)oliezoethoutrub1 el zwarte peper1 el zoethoutpoeder1 el zout10 pimentbolletjes Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verhit tot...