Bitterkoekjestaart

Recept afdrukken
Gang Desserts
Trefwoord barbecue, bitterkoekjes, buiten koken, koek, limoncello, taart
Bereidingstijd 1 uur 15 minuten
Passieve Tijd 1 uur
Porties 6 personen

Equipment

  • boterhamzakje
  • deegroller
  • gietijzeren pan
  • springvorm Ø 24 cm
  • bakpapier

Ingrediënten

bodem

  • 8 Digestive koekjes
  • 10 bitterkoekjes
  • 50 g boter

vulling

  • scheutje arancello of limoncello
  • 100 g rozijnen
  • 600 g roomkaas
  • 3 eieren
  • 170 g zure room
  • 3 el zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl vanille-extract
  • 175 g fijne kristalsuiker

garnering

  • 6 bitterkoekjes
  • geraspte kokos

Instructies

  • Meng de rozijnen met een flinke scheut arancello. Dit laat je zeker een uur wellen.
  • Verwarm de barbecue voor op 180°C.
  • Bekleed de bodem van de springvorm met het bakpapier. Smeer de zijkanten in met boter.
  • Begin met het maken van de bodem. Verkruimel de bitterkoekjes en de Digestive koekjes. Doe hiervoor de koekjes in een boterhamzakje en sla er met de deegroller op. Het mogen best wel fijne kruimels worden.
  • Smelt de boter in een ruime pan en doe hier de kruimels in. Meng het goed en bekleed de bodem met het kruimeldeeg.
  • Druk het goed aan met de hand. Bak de bodem 10 minuten voor en laat hem afkoelen.
  • Maak ondertussen de vulling. Meng de roomkaas met de eieren, zure room, zelfrijzend bakmeel, vanille-extract en suiker tot een mooi glad beslag. Voeg de in arancello gewelde rozijnen toe en meng het voorzichtig met een spatel. Giet de vulling op de taartbodem.
  • Bak de taart 35-40 minuten, op het indirecte gedeelte in de barbecue, bij een temperatuur van 180°C. De binnenkant van de taart mag nog wiebelig zijn maar de randen moeten stevig zijn. Het mag zelfs iets van de rand afkomen. Laat de taart afkoelen in de vorm.
  • Garneer de taart met verkruimelde bitterkoekjes en geraspte kokos.

Notities

*Tip: 
  • Limoncello is de bekende citroenlikeur. De arancello is iets minder bekend maar net zo lekker. Ook afkomstig uit Italië maar gemaakt van sinaasappelen.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Thaise varkensspiesjes
Thaise varkensspiesjes

  Thaise varkensspiesjes houten satéprikkers 400 procureurlapjes50 ml kokosroom½ bosje koriander1 limoenmarinade50 ml kokosmelk5 teentjes knoflook2 el palmsuiker2 el vissaus1 el maïzena1 el neutrale olie1 el gehakte peterselie1 tl korianderzaad1 tl sojasaus1 tl...

Vegan pulled pork bagel
Vegan pulled pork bagel

  Vegan pulled pork bagel barbecue met dekselRVS GrillmandCold smoke generator (CSG)Rookmot Applealuminiumfoliegietijzeren koekenpan (skillet) of bakplaat 750 g oesterzwammen3 el bbq-rubscheutje arachideolie6 bio vegan bagels o.i.d. (wij gebruiken Pur Pain van de...

Kipsaté satay gai
Kipsaté satay gai

  Kipsaté satay gai houten satéprikkers of ijzeren spiesjeskernthermometer1 gietijzeren pan1 gietijzeren koekenpan 500 g kippendijenmarinade1 pakje kokosmelk (a 200 ml)1 tl kurkuma1 el palmsuiker1½ el sojasauschiliflakes (naar smaak)1 teentje knoflook...

Gerookte harissa-kipgehaktballetjes
Gerookte harissa-kipgehaktballetjes

  Gerookte harissa-kipgehaktballetjes gehaktmolenkernthermometerhandvol rookhoutsmokerbox 750 g kippendijen1 sjalotje2 teentjes knoflook15 g peterselie60 g gedroogde abrikozen2 tl harissa50 g paneermeel10 g dille300 g parelcouscouszout en peperharissa-saus250 ml...

Picanha met gegrilde lente-ui-olie
Picanha met gegrilde lente-ui-olie

  Picanha met gegrilde lente-ui-olie aluminiumbakjekernthermometer 1 picanhagekleurde snackpaprika’sneutrale oliezout en pepermarinade4 teentjes knoflook (fijngeperst)2 el sojasaus3 el olijfolie2 el limoensap1 tl gerookt paprikapoeder1 tl gemalen komijn1 tl...