Bitterkoekjestaart

Recept afdrukken
Gang Desserts
Trefwoord barbecue, bitterkoekjes, buiten koken, koek, limoncello, taart
Bereidingstijd 1 uur 15 minuten
Passieve Tijd 1 uur
Porties 6 personen

Equipment

  • boterhamzakje
  • deegroller
  • gietijzeren pan
  • springvorm Ø 24 cm
  • bakpapier

Ingrediënten

bodem

  • 8 Digestive koekjes
  • 10 bitterkoekjes
  • 50 g boter

vulling

  • scheutje arancello of limoncello
  • 100 g rozijnen
  • 600 g roomkaas
  • 3 eieren
  • 170 g zure room
  • 3 el zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl vanille-extract
  • 175 g fijne kristalsuiker

garnering

  • 6 bitterkoekjes
  • geraspte kokos

Instructies

  • Meng de rozijnen met een flinke scheut arancello. Dit laat je zeker een uur wellen.
  • Verwarm de barbecue voor op 180°C.
  • Bekleed de bodem van de springvorm met het bakpapier. Smeer de zijkanten in met boter.
  • Begin met het maken van de bodem. Verkruimel de bitterkoekjes en de Digestive koekjes. Doe hiervoor de koekjes in een boterhamzakje en sla er met de deegroller op. Het mogen best wel fijne kruimels worden.
  • Smelt de boter in een ruime pan en doe hier de kruimels in. Meng het goed en bekleed de bodem met het kruimeldeeg.
  • Druk het goed aan met de hand. Bak de bodem 10 minuten voor en laat hem afkoelen.
  • Maak ondertussen de vulling. Meng de roomkaas met de eieren, zure room, zelfrijzend bakmeel, vanille-extract en suiker tot een mooi glad beslag. Voeg de in arancello gewelde rozijnen toe en meng het voorzichtig met een spatel. Giet de vulling op de taartbodem.
  • Bak de taart 35-40 minuten, op het indirecte gedeelte in de barbecue, bij een temperatuur van 180°C. De binnenkant van de taart mag nog wiebelig zijn maar de randen moeten stevig zijn. Het mag zelfs iets van de rand afkomen. Laat de taart afkoelen in de vorm.
  • Garneer de taart met verkruimelde bitterkoekjes en geraspte kokos.

Notities

*Tip: 
  • Limoncello is de bekende citroenlikeur. De arancello is iets minder bekend maar net zo lekker. Ook afkomstig uit Italië maar gemaakt van sinaasappelen.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Dutch style bbq-mussels
Dutch style bbq-mussels

Dutch style bbq-mussels gietijzeren pan 2 kg verse mosselen300 g spek50 g gezouten roomboter800 g Hollandse roerbakgroenten2 el Roquefort250 ml kookroomstokbroodbieslook Bereid een bbq voor op directe bereiding met een temperatuur van 180°C.Spoel intussen de mosselen...

Gekruide lamsrack met citrussalade
Gekruide lamsrack met citrussalade

  Gekruide lamsrack met citrussalade kernthermometer 2 lamsracksolijfolierub2 tl zout2 tl gemalen komijn1 tl gemalen koriander1 tl gemalen kardemom½ tl chiliflakes½ tl zwarte pepercitrussalade1 bloedsinaasappelen1 sinaasappel1 grapefruit2 lente-uitjes8...

BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw
BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw

  BBQ-bearclaw / BBQ-berenklauw pankernthermometerhouten satéprikkers 500 g rundergehakt1 el bbq-rub2 uienbbq-sauszout en pepersatésaus150 g pindakaas2 el mirin2½ el sojasaus2 tl honing½ tl knoflookpoeder80 ml kokend water Richt de barbecue in met een indirect en...

Dutch style bbq-mussels
BBQ-carnitas in bao buns

  BBQ-carnitas in bao buns kernthermometerDutch Oven procureur van ca. 1100 grambbq-rublittle gembao bunslente-uikruidenmengsel2 el basterdsuiker1 el oregano2 tl komijnpoeder1 tl paprikapoeder1 ui5 teentjes knoflook1 rode peper2 laurierblaadjes1 sinaasappel4 el...

BBQ Smoked Spatchcock Chicken
BBQ Smoked Spatchcock Chicken

  BBQ Smoked Spatchcock Chicken Beer Barrel chunksgevogelteschaargietijzeren koekenpan (skillet)fijne raspspray-bottle (plantenspuit)kernthermometeraluminiumfolie 1 hele kip500 g voorgegaarde krieltjes in de schil1 el bbq-rubolijfolie1 flesje bier (bv...