Dutch Oven runderschenkel

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht
Trefwoord bockbier, Dutch Oven, Runderschenkel, SPG
Bereidingstijd 4 uur
Porties 1 persoon

Ingrediënten

  • 1 runderschenkel
  • 1 klontje roomboter
  • kruidenmix SPG wij gebruiken die van Grate Goods
  • 2 handenvol uienringen
  • 1 el bloem
  • 1 fles bockbier
  • 1 laurierblaadje
  • 2 kruidnagels
  • 1 el appelstroop
  • 1 tl peper
  • 60 ml barbecuesaus
  • 1 tl sambal

Instructies

  • Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verwarm tot 120°C.
  • Bind de runderschenkel met het slagerstouw, zodat hij niet uit elkaar valt en hij behoudt zijn mooie ronde vorm.
  • Prik daarna 2 satéstokjes er kruislings door en knip de uiteinden af. Bestrooi het vlees nu rondom royaal met de SPG kruidenmix.
  • Voeg het rookhout toe en rook de runderschenkel 1½ uur indirect op de barbecue. Het vlees moet een mahonie rode kleur krijgen.
  • In de tussentijd beginnen we aan het stoofvocht waar we later de runderschenkel in laten sudderen. Doe in de Dutch Oven een klont boter en fruit hierin de uienringen. Bestrooi met een eetlepel bloem. Roer alles om met een houten lepel en giet hierbij een fles bockbier. Laat dit even door pruttelen tot de bubbels weg zijn. Breng op smaak met de appelstroop, fijngeperste knoflook, laurierblaadje, kruidnagel, theelepel peper en theelepel sambal. Laat het geheel even door pruttelen en leg je runderschenkel (wanneer hij op kleur is) er in.
  • Gaar nu tot je een kerntemperatuur van 90-92°C, houd je van superzacht vlees ga dan voor 94°C. Wij hebben ongeveer 3-4 uur nodig gehad maar het is erg afhankelijk hoe dik de schenkel is. Voeg op het laatste een beetje barbecuesaus toe. Serveer de runderschenkel op een boord met de mooie jus en vers oerbrood. Vergeet vooral niet om van het merg te proeven.

Video

Notities

Extra nodig:
  • slagerstouw
  • mini Dutch Oven
  • 2 blokjes rookhout
  • houten satéprikkers

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

BBQ honey chicken wings
BBQ honey chicken wings

  BBQ honey chicken wings gietijzeren pankernthermometer 1 kg kippenvleugelsmarinade6 el sojasausflinke scheut olijfolie1 el zoetzure chilisaus1 el kiprub1 el pilipili kruiden of chilipoeder1 tl zout1 tl knoflookpoederglaze3 teentjes knoflook1 ui4 el ketchup2 el...

Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout
Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout

  Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout kernthermometeraluminiumfolievijzel 1 varkensrack (ca. 1,3 kg)oliezoethoutrub1 el zwarte peper1 el zoethoutpoeder1 el zout10 pimentbolletjes Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verhit tot...

Cinnamon Beef Roll – hartige kaneelbroodjes
Cinnamon Beef Roll – hartige kaneelbroodjes

  Cinnamonbeef roll met peren-bbqsaus gietijzeren panpizzasteenbakpapierrasp 250 g rundergehakt1 sjalotje1 el sambalolie1 pak kant-en-klaar kaneelbroodjesperen-bbqglaze90 ml tomatenketchup2 tl worcestersaus1 tl azijn1 el bruinebasterdsuiker1 tl paprikapoeder½ tl...

Pittig broodje BBQ-rund
Pittig broodje BBQ-rund

  Pittig broodje BBQ-rund gietijzeren panhandjevol 2 el plantaardige olie1 ui2 teentjes knoflook1 rode peper700 g rundergehakt1 el tomatenpuree2 tl kerriepoeder1 tl tabasco1 el bloem400 g gehakte tomaten in blik2 el chutney150 ml water4 eierenkoriander (ter...

Geplankte kabeljauw met kokosrijst
Geplankte kabeljauw met kokosrijst

Geplankte kabeljauw met kokosrijst gietijzeren panrookplankkernthermometer 4 stevige witte visfilets (wij gebruiken kabeljauw)2 tl olieverse koriander (ter garnering)kokosrijst190 g jasmijnrijst270 ml blikje kokosmelk120 ml koud waterThaise dressing2 el zoete...