Dutch Oven runderschenkel

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht
Trefwoord bockbier, Dutch Oven, Runderschenkel, SPG
Bereidingstijd 4 uur
Porties 1 persoon

Ingrediënten

  • 1 runderschenkel
  • 1 klontje roomboter
  • kruidenmix SPG wij gebruiken die van Grate Goods
  • 2 handenvol uienringen
  • 1 el bloem
  • 1 fles bockbier
  • 1 laurierblaadje
  • 2 kruidnagels
  • 1 el appelstroop
  • 1 tl peper
  • 60 ml barbecuesaus
  • 1 tl sambal

Instructies

  • Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verwarm tot 120°C.
  • Bind de runderschenkel met het slagerstouw, zodat hij niet uit elkaar valt en hij behoudt zijn mooie ronde vorm.
  • Prik daarna 2 satéstokjes er kruislings door en knip de uiteinden af. Bestrooi het vlees nu rondom royaal met de SPG kruidenmix.
  • Voeg het rookhout toe en rook de runderschenkel 1½ uur indirect op de barbecue. Het vlees moet een mahonie rode kleur krijgen.
  • In de tussentijd beginnen we aan het stoofvocht waar we later de runderschenkel in laten sudderen. Doe in de Dutch Oven een klont boter en fruit hierin de uienringen. Bestrooi met een eetlepel bloem. Roer alles om met een houten lepel en giet hierbij een fles bockbier. Laat dit even door pruttelen tot de bubbels weg zijn. Breng op smaak met de appelstroop, fijngeperste knoflook, laurierblaadje, kruidnagel, theelepel peper en theelepel sambal. Laat het geheel even door pruttelen en leg je runderschenkel (wanneer hij op kleur is) er in.
  • Gaar nu tot je een kerntemperatuur van 90-92°C, houd je van superzacht vlees ga dan voor 94°C. Wij hebben ongeveer 3-4 uur nodig gehad maar het is erg afhankelijk hoe dik de schenkel is. Voeg op het laatste een beetje barbecuesaus toe. Serveer de runderschenkel op een boord met de mooie jus en vers oerbrood. Vergeet vooral niet om van het merg te proeven.

Video

Notities

Extra nodig:
  • slagerstouw
  • mini Dutch Oven
  • 2 blokjes rookhout
  • houten satéprikkers

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Mezcal-gemarineerde bavette met gegrilde ananassalsa
Mezcal-gemarineerde bavette met gegrilde ananassalsa

  Mezcal-gemarineerde bavette met gegrilde ananassalsa vacuümzak en vacumeermachinekernthermometeraluminiumfolie 1 bavettemarinade120 ml mezcal2 tl sinaasappelschil2 tl limoenrasp180 ml sinaasappelsap120 ml limoensap4 teentjes knoflook1 rode peper1 el...

Thaise varkensspiesjes
Thaise varkensspiesjes

  Thaise varkensspiesjes houten satéprikkers 400 procureurlapjes50 ml kokosroom½ bosje koriander1 limoenmarinade50 ml kokosmelk5 teentjes knoflook2 el palmsuiker2 el vissaus1 el maïzena1 el neutrale olie1 el gehakte peterselie1 tl korianderzaad1 tl sojasaus1 tl...

Vegan pulled pork bagel
Vegan pulled pork bagel

  Vegan pulled pork bagel barbecue met dekselRVS GrillmandCold smoke generator (CSG)Rookmot Applealuminiumfoliegietijzeren koekenpan (skillet) of bakplaat 750 g oesterzwammen3 el bbq-rubscheutje arachideolie6 bio vegan bagels o.i.d. (wij gebruiken Pur Pain van de...

Kipsaté satay gai
Kipsaté satay gai

  Kipsaté satay gai houten satéprikkers of ijzeren spiesjeskernthermometer1 gietijzeren pan1 gietijzeren koekenpan 500 g kippendijenmarinade1 pakje kokosmelk (a 200 ml)1 tl kurkuma1 el palmsuiker1½ el sojasauschiliflakes (naar smaak)1 teentje knoflook...

Gerookte harissa-kipgehaktballetjes
Gerookte harissa-kipgehaktballetjes

  Gerookte harissa-kipgehaktballetjes gehaktmolenkernthermometerhandvol rookhoutsmokerbox 750 g kippendijen1 sjalotje2 teentjes knoflook15 g peterselie60 g gedroogde abrikozen2 tl harissa50 g paneermeel10 g dille300 g parelcouscouszout en peperharissa-saus250 ml...