Dutch Oven runderschenkel

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht
Trefwoord bockbier, Dutch Oven, Runderschenkel, SPG
Bereidingstijd 4 uur
Porties 1 persoon

Ingrediënten

  • 1 runderschenkel
  • 1 klontje roomboter
  • kruidenmix SPG wij gebruiken die van Grate Goods
  • 2 handenvol uienringen
  • 1 el bloem
  • 1 fles bockbier
  • 1 laurierblaadje
  • 2 kruidnagels
  • 1 el appelstroop
  • 1 tl peper
  • 60 ml barbecuesaus
  • 1 tl sambal

Instructies

  • Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verwarm tot 120°C.
  • Bind de runderschenkel met het slagerstouw, zodat hij niet uit elkaar valt en hij behoudt zijn mooie ronde vorm.
  • Prik daarna 2 satéstokjes er kruislings door en knip de uiteinden af. Bestrooi het vlees nu rondom royaal met de SPG kruidenmix.
  • Voeg het rookhout toe en rook de runderschenkel 1½ uur indirect op de barbecue. Het vlees moet een mahonie rode kleur krijgen.
  • In de tussentijd beginnen we aan het stoofvocht waar we later de runderschenkel in laten sudderen. Doe in de Dutch Oven een klont boter en fruit hierin de uienringen. Bestrooi met een eetlepel bloem. Roer alles om met een houten lepel en giet hierbij een fles bockbier. Laat dit even door pruttelen tot de bubbels weg zijn. Breng op smaak met de appelstroop, fijngeperste knoflook, laurierblaadje, kruidnagel, theelepel peper en theelepel sambal. Laat het geheel even door pruttelen en leg je runderschenkel (wanneer hij op kleur is) er in.
  • Gaar nu tot je een kerntemperatuur van 90-92°C, houd je van superzacht vlees ga dan voor 94°C. Wij hebben ongeveer 3-4 uur nodig gehad maar het is erg afhankelijk hoe dik de schenkel is. Voeg op het laatste een beetje barbecuesaus toe. Serveer de runderschenkel op een boord met de mooie jus en vers oerbrood. Vergeet vooral niet om van het merg te proeven.

Video

Notities

Extra nodig:
  • slagerstouw
  • mini Dutch Oven
  • 2 blokjes rookhout
  • houten satéprikkers

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Dutch style bbq-mussels
Dutch style bbq-mussels

Dutch style bbq-mussels gietijzeren pan 2 kg verse mosselen300 g spek50 g gezouten roomboter800 g Hollandse roerbakgroenten2 el Roquefort250 ml kookroomstokbroodbieslook Bereid een bbq voor op directe bereiding met een temperatuur van 180°C.Spoel intussen de mosselen...

Gekruide lamsrack met citrussalade
Gekruide lamsrack met citrussalade

  Gekruide lamsrack met citrussalade kernthermometer 2 lamsracksolijfolierub2 tl zout2 tl gemalen komijn1 tl gemalen koriander1 tl gemalen kardemom½ tl chiliflakes½ tl zwarte pepercitrussalade1 bloedsinaasappelen1 sinaasappel1 grapefruit2 lente-uitjes8...

BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw
BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw

  BBQ-bearclaw / BBQ-berenklauw pankernthermometerhouten satéprikkers 500 g rundergehakt1 el bbq-rub2 uienbbq-sauszout en pepersatésaus150 g pindakaas2 el mirin2½ el sojasaus2 tl honing½ tl knoflookpoeder80 ml kokend water Richt de barbecue in met een indirect en...

Dutch style bbq-mussels
BBQ-carnitas in bao buns

  BBQ-carnitas in bao buns kernthermometerDutch Oven procureur van ca. 1100 grambbq-rublittle gembao bunslente-uikruidenmengsel2 el basterdsuiker1 el oregano2 tl komijnpoeder1 tl paprikapoeder1 ui5 teentjes knoflook1 rode peper2 laurierblaadjes1 sinaasappel4 el...

BBQ Smoked Spatchcock Chicken
BBQ Smoked Spatchcock Chicken

  BBQ Smoked Spatchcock Chicken Beer Barrel chunksgevogelteschaargietijzeren koekenpan (skillet)fijne raspspray-bottle (plantenspuit)kernthermometeraluminiumfolie 1 hele kip500 g voorgegaarde krieltjes in de schil1 el bbq-rubolijfolie1 flesje bier (bv...