Perfecte picanha

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht
Trefwoord barbecue, bbq, BBQ Style, picanha, rode wijn, roken, rookplankje
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Passieve Tijd 2 uur
Porties 6 personen

Ingrediënten

  • 1 picanha ca. 1100 gram
  • versgemalen peper en zout naar smaak

Instructies

  • Haal de picanha ca. 2 uur voor de bereiding uit koeling en laat afgedekt op temperatuur komen.
  • Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verwarm tot 110°C.
  • Dep met wat keukenpapier het vlees rondom goed droog en snijd eventuele vliesjes en loszittende stukjes vet voorzichtig weg.
  • Snijd de vetlaag kruislings in en zorg ervoor dat je niet in het vlees snijdt. Wrijf ruim zout op de ingesneden vetlaag.
  • Als de barbecue de gewenste temperatuur heeft bereikt, voeg je het rookhout toe en zet het aluminium bakje onder het rooster.
  • Leg de picanha op het rooster (indirecte bereiding) en sluit de deksel. Rook het vlees rustig naar een kerntemperatuur van 52°C.
  • Haal de picanha van de barbecue en laat losjes onder aluminiumfolie 20 minuten rusten.
  • Prepareer ondertussen de barbecue voor direct grillen en stook het vuur hoog op. Als het vlees heeft gerust en de barbecue op temperatuur is, gril je de picanha rondom mooi af boven directe hitte.
  • Laat het vlees nog 2 minuten rusten en serveer het vlees in mooie plakken gesneden met royaal versgemalen zout en peper.

Notities

Extra nodig
  • 1 handjevol Wine Barrel Chips
  • kernthermometer
  • aluminiumfolie
  • aluminium bakje
Tip:
Op zichzelf is deze Picanha natuurlijk al erg lekker. Maar met een salsa van geroosterde rode paprika, tomaat, avocado, peterselie, rode ui, olijfolie en een beetje vers limoensap is het ook zeker genieten.
Dit recept is i.s.m. Rookplankje.nl

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Mezcal-gemarineerde bavette met gegrilde ananassalsa
Mezcal-gemarineerde bavette met gegrilde ananassalsa

  Mezcal-gemarineerde bavette met gegrilde ananassalsa vacuümzak en vacumeermachinekernthermometeraluminiumfolie 1 bavettemarinade120 ml mezcal2 tl sinaasappelschil2 tl limoenrasp180 ml sinaasappelsap120 ml limoensap4 teentjes knoflook1 rode peper1 el...

Thaise varkensspiesjes
Thaise varkensspiesjes

  Thaise varkensspiesjes houten satéprikkers 400 procureurlapjes50 ml kokosroom½ bosje koriander1 limoenmarinade50 ml kokosmelk5 teentjes knoflook2 el palmsuiker2 el vissaus1 el maïzena1 el neutrale olie1 el gehakte peterselie1 tl korianderzaad1 tl sojasaus1 tl...

Vegan pulled pork bagel
Vegan pulled pork bagel

  Vegan pulled pork bagel barbecue met dekselRVS GrillmandCold smoke generator (CSG)Rookmot Applealuminiumfoliegietijzeren koekenpan (skillet) of bakplaat 750 g oesterzwammen3 el bbq-rubscheutje arachideolie6 bio vegan bagels o.i.d. (wij gebruiken Pur Pain van de...

Kipsaté satay gai
Kipsaté satay gai

  Kipsaté satay gai houten satéprikkers of ijzeren spiesjeskernthermometer1 gietijzeren pan1 gietijzeren koekenpan 500 g kippendijenmarinade1 pakje kokosmelk (a 200 ml)1 tl kurkuma1 el palmsuiker1½ el sojasauschiliflakes (naar smaak)1 teentje knoflook...

Gerookte harissa-kipgehaktballetjes
Gerookte harissa-kipgehaktballetjes

  Gerookte harissa-kipgehaktballetjes gehaktmolenkernthermometerhandvol rookhoutsmokerbox 750 g kippendijen1 sjalotje2 teentjes knoflook15 g peterselie60 g gedroogde abrikozen2 tl harissa50 g paneermeel10 g dille300 g parelcouscouszout en peperharissa-saus250 ml...