Gegratineerde uiensoep uit de Dutch Oven

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht, Lunch, Voorgerecht
Trefwoord Dutch Oven, soep, ui, winter
Bereidingstijd 1 uur
Porties 4 personen

Equipment

  • Gietijzeren pan (Dutch Oven)
  • aluminiumschaal
  • vuurvaste kommen

Ingrediënten

  • 300 g gele uien
  • 300 g rode uien
  • 200 g lente-uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 tl suiker
  • olijfolie
  • 1 el bloem
  • 2 l groentebouillon
  • 50 ml droge witte wijn of vermout
  • 6 takjes citroentijm
  • 1 stokbrood
  • 250 g bergkaas

Instructies

  • Verhit de barbecue voor direct grillen.
  • Pel de gele en rode uien en snijd ze in niet te dunne plakken. Snijd de lente-uien bij en dan schuin in 5 cm lange stukken. Halveer de teentjes knoflook – houd een half teentje apart. Meng alle ui, de knoflook, suiker en 3 eetlepels olijfolie, doe het geheel in de aluminiumschaal en zet deze op de hete kolen. Laat hem staan tot de suiker karamelliseert.
  • Doe het uienmengsel in de Dutch Oven (DO) en strooi de bloem erover. Zet de DO in de hete kolen, roer de uien om en bak ze 1 minuut. Blus ze dan af met de bouillon en de witte wijn en voeg de takjes citroentijm toe. Leg de deksel op de DO en kook de soep 35 minuten.
  • Snijd intussen het stokbrood in 6-12 plakken en bestrijk ze licht met olijfolie. Rooster ze op het barbecuerooster. Wrijf het snijvlak daarna in met het halve teentje knoflook en snijd het brood in grove stukken.
  • Rasp de kaas. Haal de DO uit de hete kolen en verhit de barbecue voor indirect grillen op hoge temperatuur. Schep de soep in vuurvaste kommen, verdeel de broodblokjes erover en bestrooi die met de kaas. Zet de kommen op het barbecuerooster, sluit de deksel en laat de soep daar ongeveer 10 minuten staan, tot de kaas is gesmolten.

Video

Notities

Tip
  • Gooi een handje rookhout in de kolen als je het brood gaat grillen, dat geeft een lekkere rooksmaak!
Dit recept komt uit het boek “Ja, ik gril – WinterBBQ”.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

BBQ honey chicken wings
BBQ honey chicken wings

  BBQ honey chicken wings gietijzeren pankernthermometer 1 kg kippenvleugelsmarinade6 el sojasausflinke scheut olijfolie1 el zoetzure chilisaus1 el kiprub1 el pilipili kruiden of chilipoeder1 tl zout1 tl knoflookpoederglaze3 teentjes knoflook1 ui4 el ketchup2 el...

Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout
Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout

  Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout kernthermometeraluminiumfolievijzel 1 varkensrack (ca. 1,3 kg)oliezoethoutrub1 el zwarte peper1 el zoethoutpoeder1 el zout10 pimentbolletjes Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verhit tot...

Cinnamon Beef Roll – hartige kaneelbroodjes
Cinnamon Beef Roll – hartige kaneelbroodjes

  Cinnamonbeef roll met peren-bbqsaus gietijzeren panpizzasteenbakpapierrasp 250 g rundergehakt1 sjalotje1 el sambalolie1 pak kant-en-klaar kaneelbroodjesperen-bbqglaze90 ml tomatenketchup2 tl worcestersaus1 tl azijn1 el bruinebasterdsuiker1 tl paprikapoeder½ tl...

Pittig broodje BBQ-rund
Pittig broodje BBQ-rund

  Pittig broodje BBQ-rund gietijzeren panhandjevol 2 el plantaardige olie1 ui2 teentjes knoflook1 rode peper700 g rundergehakt1 el tomatenpuree2 tl kerriepoeder1 tl tabasco1 el bloem400 g gehakte tomaten in blik2 el chutney150 ml water4 eierenkoriander (ter...

Geplankte kabeljauw met kokosrijst
Geplankte kabeljauw met kokosrijst

Geplankte kabeljauw met kokosrijst gietijzeren panrookplankkernthermometer 4 stevige witte visfilets (wij gebruiken kabeljauw)2 tl olieverse koriander (ter garnering)kokosrijst190 g jasmijnrijst270 ml blikje kokosmelk120 ml koud waterThaise dressing2 el zoete...