Gegratineerde uiensoep uit de Dutch Oven

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht, Lunch, Voorgerecht
Trefwoord Dutch Oven, soep, ui, winter
Bereidingstijd 1 uur
Porties 4 personen

Equipment

  • Gietijzeren pan (Dutch Oven)
  • aluminiumschaal
  • vuurvaste kommen

Ingrediënten

  • 300 g gele uien
  • 300 g rode uien
  • 200 g lente-uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 tl suiker
  • olijfolie
  • 1 el bloem
  • 2 l groentebouillon
  • 50 ml droge witte wijn of vermout
  • 6 takjes citroentijm
  • 1 stokbrood
  • 250 g bergkaas

Instructies

  • Verhit de barbecue voor direct grillen.
  • Pel de gele en rode uien en snijd ze in niet te dunne plakken. Snijd de lente-uien bij en dan schuin in 5 cm lange stukken. Halveer de teentjes knoflook – houd een half teentje apart. Meng alle ui, de knoflook, suiker en 3 eetlepels olijfolie, doe het geheel in de aluminiumschaal en zet deze op de hete kolen. Laat hem staan tot de suiker karamelliseert.
  • Doe het uienmengsel in de Dutch Oven (DO) en strooi de bloem erover. Zet de DO in de hete kolen, roer de uien om en bak ze 1 minuut. Blus ze dan af met de bouillon en de witte wijn en voeg de takjes citroentijm toe. Leg de deksel op de DO en kook de soep 35 minuten.
  • Snijd intussen het stokbrood in 6-12 plakken en bestrijk ze licht met olijfolie. Rooster ze op het barbecuerooster. Wrijf het snijvlak daarna in met het halve teentje knoflook en snijd het brood in grove stukken.
  • Rasp de kaas. Haal de DO uit de hete kolen en verhit de barbecue voor indirect grillen op hoge temperatuur. Schep de soep in vuurvaste kommen, verdeel de broodblokjes erover en bestrooi die met de kaas. Zet de kommen op het barbecuerooster, sluit de deksel en laat de soep daar ongeveer 10 minuten staan, tot de kaas is gesmolten.

Video

Notities

Tip
  • Gooi een handje rookhout in de kolen als je het brood gaat grillen, dat geeft een lekkere rooksmaak!
Dit recept komt uit het boek “Ja, ik gril – WinterBBQ”.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Thaise varkensspiesjes
Thaise varkensspiesjes

  Thaise varkensspiesjes houten satéprikkers 400 procureurlapjes50 ml kokosroom½ bosje koriander1 limoenmarinade50 ml kokosmelk5 teentjes knoflook2 el palmsuiker2 el vissaus1 el maïzena1 el neutrale olie1 el gehakte peterselie1 tl korianderzaad1 tl sojasaus1 tl...

Vegan pulled pork bagel
Vegan pulled pork bagel

  Vegan pulled pork bagel barbecue met dekselRVS GrillmandCold smoke generator (CSG)Rookmot Applealuminiumfoliegietijzeren koekenpan (skillet) of bakplaat 750 g oesterzwammen3 el bbq-rubscheutje arachideolie6 bio vegan bagels o.i.d. (wij gebruiken Pur Pain van de...

Kipsaté satay gai
Kipsaté satay gai

  Kipsaté satay gai houten satéprikkers of ijzeren spiesjeskernthermometer1 gietijzeren pan1 gietijzeren koekenpan 500 g kippendijenmarinade1 pakje kokosmelk (a 200 ml)1 tl kurkuma1 el palmsuiker1½ el sojasauschiliflakes (naar smaak)1 teentje knoflook...

Gerookte harissa-kipgehaktballetjes
Gerookte harissa-kipgehaktballetjes

  Gerookte harissa-kipgehaktballetjes gehaktmolenkernthermometerhandvol rookhoutsmokerbox 750 g kippendijen1 sjalotje2 teentjes knoflook15 g peterselie60 g gedroogde abrikozen2 tl harissa50 g paneermeel10 g dille300 g parelcouscouszout en peperharissa-saus250 ml...

Picanha met gegrilde lente-ui-olie
Picanha met gegrilde lente-ui-olie

  Picanha met gegrilde lente-ui-olie aluminiumbakjekernthermometer 1 picanhagekleurde snackpaprika’sneutrale oliezout en pepermarinade4 teentjes knoflook (fijngeperst)2 el sojasaus3 el olijfolie2 el limoensap1 tl gerookt paprikapoeder1 tl gemalen komijn1 tl...