
Gegratineerde uiensoep uit de Dutch Oven
Equipment
- Gietijzeren pan (Dutch Oven)
- aluminiumschaal
- vuurvaste kommen
Ingrediënten
- 300 g gele uien
- 300 g rode uien
- 200 g lente-uien
- 3 teentjes knoflook
- 2 tl suiker
- olijfolie
- 1 el bloem
- 2 l groentebouillon
- 50 ml droge witte wijn of vermout
- 6 takjes citroentijm
- 1 stokbrood
- 250 g bergkaas
Instructies
- Verhit de barbecue voor direct grillen.
- Pel de gele en rode uien en snijd ze in niet te dunne plakken. Snijd de lente-uien bij en dan schuin in 5 cm lange stukken. Halveer de teentjes knoflook – houd een half teentje apart. Meng alle ui, de knoflook, suiker en 3 eetlepels olijfolie, doe het geheel in de aluminiumschaal en zet deze op de hete kolen. Laat hem staan tot de suiker karamelliseert.
- Doe het uienmengsel in de Dutch Oven (DO) en strooi de bloem erover. Zet de DO in de hete kolen, roer de uien om en bak ze 1 minuut. Blus ze dan af met de bouillon en de witte wijn en voeg de takjes citroentijm toe. Leg de deksel op de DO en kook de soep 35 minuten.
- Snijd intussen het stokbrood in 6-12 plakken en bestrijk ze licht met olijfolie. Rooster ze op het barbecuerooster. Wrijf het snijvlak daarna in met het halve teentje knoflook en snijd het brood in grove stukken.
- Rasp de kaas. Haal de DO uit de hete kolen en verhit de barbecue voor indirect grillen op hoge temperatuur. Schep de soep in vuurvaste kommen, verdeel de broodblokjes erover en bestrooi die met de kaas. Zet de kommen op het barbecuerooster, sluit de deksel en laat de soep daar ongeveer 10 minuten staan, tot de kaas is gesmolten.
Video
Notities
- Gooi een handje rookhout in de kolen als je het brood gaat grillen, dat geeft een lekkere rooksmaak!