Gegratineerde uiensoep uit de Dutch Oven

Recept afdrukken
Gang Hoofdgerecht, Lunch, Voorgerecht
Trefwoord Dutch Oven, soep, ui, winter
Bereidingstijd 1 uur
Porties 4 personen

Equipment

  • Gietijzeren pan (Dutch Oven)
  • aluminiumschaal
  • vuurvaste kommen

Ingrediënten

  • 300 g gele uien
  • 300 g rode uien
  • 200 g lente-uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 tl suiker
  • olijfolie
  • 1 el bloem
  • 2 l groentebouillon
  • 50 ml droge witte wijn of vermout
  • 6 takjes citroentijm
  • 1 stokbrood
  • 250 g bergkaas

Instructies

  • Verhit de barbecue voor direct grillen.
  • Pel de gele en rode uien en snijd ze in niet te dunne plakken. Snijd de lente-uien bij en dan schuin in 5 cm lange stukken. Halveer de teentjes knoflook – houd een half teentje apart. Meng alle ui, de knoflook, suiker en 3 eetlepels olijfolie, doe het geheel in de aluminiumschaal en zet deze op de hete kolen. Laat hem staan tot de suiker karamelliseert.
  • Doe het uienmengsel in de Dutch Oven (DO) en strooi de bloem erover. Zet de DO in de hete kolen, roer de uien om en bak ze 1 minuut. Blus ze dan af met de bouillon en de witte wijn en voeg de takjes citroentijm toe. Leg de deksel op de DO en kook de soep 35 minuten.
  • Snijd intussen het stokbrood in 6-12 plakken en bestrijk ze licht met olijfolie. Rooster ze op het barbecuerooster. Wrijf het snijvlak daarna in met het halve teentje knoflook en snijd het brood in grove stukken.
  • Rasp de kaas. Haal de DO uit de hete kolen en verhit de barbecue voor indirect grillen op hoge temperatuur. Schep de soep in vuurvaste kommen, verdeel de broodblokjes erover en bestrooi die met de kaas. Zet de kommen op het barbecuerooster, sluit de deksel en laat de soep daar ongeveer 10 minuten staan, tot de kaas is gesmolten.

Video

Notities

Tip
  • Gooi een handje rookhout in de kolen als je het brood gaat grillen, dat geeft een lekkere rooksmaak!
Dit recept komt uit het boek “Ja, ik gril – WinterBBQ”.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Teriyaki Pina Colada Burger
Teriyaki Pina Colada Burger

  Teriyaki Pina Colada Burger keukenmachine met gehaktmolenkwastjekernthermometeraluminiumfolie 780 g runderlappen20 g speklapjes80 ml teriyakisaus1 ananas1 zakje geraspte kaas8 plakjes ontbijtspek4 hamburgerbroodjeszout en peperPina Coladasaus300 ml kokosroom150...

Dutch style bbq-mussels
Dutch style bbq-mussels

  Dutch style bbq-mussels gietijzeren pan 2 kg verse mosselen300 g spek50 g gezouten roomboter800 g Hollandse roerbakgroenten2 el Roquefort250 ml kookroomstokbroodbieslook Bereid een bbq voor op directe bereiding met een temperatuur van 180°C.Spoel intussen de...

Gekruide lamsrack met citrussalade
Gekruide lamsrack met citrussalade

  Gekruide lamsrack met citrussalade kernthermometer 2 lamsracksolijfolierub2 tl zout2 tl gemalen komijn1 tl gemalen koriander1 tl gemalen kardemom½ tl chiliflakes½ tl zwarte pepercitrussalade1 bloedsinaasappelen1 sinaasappel1 grapefruit2 lente-uitjes8...

BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw
BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw

  BBQ-bearclaw / BBQ-berenklauw pankernthermometerhouten satéprikkers 500 g rundergehakt1 el bbq-rub2 uienbbq-sauszout en pepersatésaus150 g pindakaas2 el mirin2½ el sojasaus2 tl honing½ tl knoflookpoeder80 ml kokend water Richt de barbecue in met een indirect en...

BBQ-carnitas in bao buns
BBQ-carnitas in bao buns

  BBQ-carnitas in bao buns kernthermometerDutch Oven procureur van ca. 1100 grambbq-rublittle gembao bunslente-uikruidenmengsel2 el basterdsuiker1 el oregano2 tl komijnpoeder1 tl paprikapoeder1 ui5 teentjes knoflook1 rode peper2 laurierblaadjes1 sinaasappel4 el...