Hasselback van rode biet

Recept afdrukken
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht
Trefwoord biet, BrickNic, kaffir, karamelliseren, limoen
Bereidingstijd 2 uur
Passieve Tijd 1 uur
Porties 2 personen

Equipment

  • Bricknic
  • gietijzeren pan

Ingrediënten

  • 4 grote rode bietjes mag ook voorgekookte, ca. 800 g-1 kg
  • zeezout

kaffir-limoenboter

  • 100 g boter
  • 50 ml olijfolie
  • 6 kaffir-limoenblaadjes of citroenblaadjes
  • 10 g verse fijngehakte gember
  • 2 el limoensap of citroensap

kaffir-limoensalsa

  • 10 kaffir-limoenblaadjes of citroenblaadjes
  • ½ el verse gehakte gember
  • 1 teentje geplette knoflook
  • 2 el gehakte korianderblaadjes
  • 1 groene chilipeper
  • 4 el olijfolie

yoghurtcrème

  • 80 g mascarpone
  • 90 g Griekse yoghurt
  • zout en peper

Instructies

  • Smelt voor de kaffir-limoenboter de boter in een pan en voeg alle ingrediënten toe (behalve het limoensap). Laat dit ca. 5 minuten koken en 1 uur rusten. Haal de blaadjes er dan uit en voeg het limoensap toe.
  • Hak alle ingrediënten voor de kaffir-limoensalsa zoals in de ingrediëntenlijst. Doe alles bij elkaar en laat een uur rusten.
  • Klop voor de yoghurtcrème de mascarpone en de yoghurt en breng op smaak met zout en peper. Zet koud weg.
  • Verwarm de barbecue voor op 220°C en richt in voor de indirecte methode (of zet de Bricknic tussen de kooltjes).
  • Heb je verse rode bietjes blancheer ze eerst. Sla dit over wanneer je voorgekookte rode bietjes gebruikt. Snijd voorzichtig om de ½ cm dunne sneetjes in de bietjes. Let op dat je ze niet doorsnijdt.
  • Leg de bietjes in de ene helft van de Bricknic, doe er een flinke scheut olijfolie bij en bestrooi met zout. Zet alleen deze helft van de Bricknic in de barbecue en laat de bietjes karamelliseren. Na 30 minuten zal het eerste vocht uit de bietjes komen. Besprenkel dan elke 20 minuten met het eigen vocht en de kaffir-limoenboter. Dit doe je ca. 2 uur, afhankelijk ook hoe groot de bietjes zijn. De bovenkant van de bietjes moeten uiteindelijk mooi gebruind en licht krokant zijn.
  • Serveer de rode bietjes met de kaffir-limoensalsa en de yoghurtcrème.

Notities

Tip
Dit recept is gemaakt door @copper_and_fire voor Bricknic.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Gerookte runderwangen
Gerookte runderwangen

  Gerookte runderwangen 1 handvol rookhoutkernthermometer 1-1,2 kg runderwangenbbq-rub (naar keuze)1 fles bier (Fire&Food BBQ IPA)50 g roomboter2-3 el bruine suiker Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verwarm hem voor op 135°C.Verwijder...

Pizza-breekbrood
Pizza-breekbrood

  Pizza-breekbrood pizzasteen 1 breekbrood1 potje tomatensaus1 bol mozzarella½ zakje jong belegen kaas10-12 plakjes pepperoni of salamikruidenboter75 g gezouten boter3 teentjes knoflook1 el verse salie2 tl gedroogde basilicum1 tl gedroogde oregano1 tl gedroogde...

Bieslook-knoflook boter
Bieslook-knoflook boter

  Bieslook-knoflook boter huishoudfolie 400 g roomboter (ongezouten)olijfolie2 bollen knoflook200 g barbecurub (naar keuze)3 el bieslook (fijngesneden) Snijd de bovenkant van de knoflookbol er af en doe er wat olijfolie op.Leg deze bol een uur op een barbecue van...

Brine/pekel voor (kerst)kalkoen
Brine/pekel voor (kerst)kalkoen

  Brine/pekel voor (kerst)kalkoen emmer 1 kalkoen3,5 l karnemelk3,5 l water400 g zeezout48 g barbecuerub naar keuze (tip gebruik een All Purpose Rub) Voeg 200 gram zout aan de karnemelk, roer totdat het zout is opgelost. Voeg dan de barbecuerub toe. Daarna kan...

Kicken Kerstkalkoen
Kicken Kerstkalkoen

  Kicken Kerstkalkoen handjevol rookhoutkernthermometer 4,5 kg kalkoen (uit de brine)barbecurub naar keuze (bv een All Purpuse Rub)bieslook-kruidenboter (zie recept) Snijd de boterstaaf in schijfjes van ca. 0,5 cm dikte.Maak de huid bij de borst wat los zodat je...