Hasselback van rode biet

Recept afdrukken
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht
Trefwoord biet, BrickNic, kaffir, karamelliseren, limoen
Bereidingstijd 2 uur
Passieve Tijd 1 uur
Porties 2 personen

Equipment

  • Bricknic
  • gietijzeren pan

Ingrediënten

  • 4 grote rode bietjes mag ook voorgekookte, ca. 800 g-1 kg
  • zeezout

kaffir-limoenboter

  • 100 g boter
  • 50 ml olijfolie
  • 6 kaffir-limoenblaadjes of citroenblaadjes
  • 10 g verse fijngehakte gember
  • 2 el limoensap of citroensap

kaffir-limoensalsa

  • 10 kaffir-limoenblaadjes of citroenblaadjes
  • ½ el verse gehakte gember
  • 1 teentje geplette knoflook
  • 2 el gehakte korianderblaadjes
  • 1 groene chilipeper
  • 4 el olijfolie

yoghurtcrème

  • 80 g mascarpone
  • 90 g Griekse yoghurt
  • zout en peper

Instructies

  • Smelt voor de kaffir-limoenboter de boter in een pan en voeg alle ingrediënten toe (behalve het limoensap). Laat dit ca. 5 minuten koken en 1 uur rusten. Haal de blaadjes er dan uit en voeg het limoensap toe.
  • Hak alle ingrediënten voor de kaffir-limoensalsa zoals in de ingrediëntenlijst. Doe alles bij elkaar en laat een uur rusten.
  • Klop voor de yoghurtcrème de mascarpone en de yoghurt en breng op smaak met zout en peper. Zet koud weg.
  • Verwarm de barbecue voor op 220°C en richt in voor de indirecte methode (of zet de Bricknic tussen de kooltjes).
  • Heb je verse rode bietjes blancheer ze eerst. Sla dit over wanneer je voorgekookte rode bietjes gebruikt. Snijd voorzichtig om de ½ cm dunne sneetjes in de bietjes. Let op dat je ze niet doorsnijdt.
  • Leg de bietjes in de ene helft van de Bricknic, doe er een flinke scheut olijfolie bij en bestrooi met zout. Zet alleen deze helft van de Bricknic in de barbecue en laat de bietjes karamelliseren. Na 30 minuten zal het eerste vocht uit de bietjes komen. Besprenkel dan elke 20 minuten met het eigen vocht en de kaffir-limoenboter. Dit doe je ca. 2 uur, afhankelijk ook hoe groot de bietjes zijn. De bovenkant van de bietjes moeten uiteindelijk mooi gebruind en licht krokant zijn.
  • Serveer de rode bietjes met de kaffir-limoensalsa en de yoghurtcrème.

Notities

Tip
Dit recept is gemaakt door @copper_and_fire voor Bricknic.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Bourbon Pork Belly chunks
Bourbon Pork Belly chunks

  Bourbon Pork Belly chunks 1 handjevol rookhoutgietijzeren schaalgietijzeren steelpancocktailprikkers 200-300 ml bourbon whisky800 g buikspek1-2 el barbecuerub4 el tomatenketchup4- 6 el barbecuesaus2 el sojasaus2 el honing Richt de barbecue in voor de indirecte...

Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook
Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook

  Côte de Boeuf met rozemarijn en knoflook 1 handvol rookhout 1 côte de Boeuf4-6 teentjes knoflook4-6 takjes rozemarijn1 bosje groene asperges500 g Roseval aardappelen (ca. 2 grote aardappelen p.p.)zout en peper Maak ca. 6 insnedes van ca. 2 cm de côte de Boeuf...

Sint–Jakobsschelpen met buffelmozzarella
Sint–Jakobsschelpen met buffelmozzarella

  vijzel 4 Sint-Jakobsschelpen2 kleine buffelmozzarella ’szeezout en peperpesto10-15 basilicumblaadjeseen handvol peterselie2 el pijnboompitten1 el geraspte Parmezaanse kaas60 ml olijfoliesap van een halve limoen Doe alle ingrediënten voor de pesto in een vijzel...

BBQ honey chicken wings
BBQ honey chicken wings

  BBQ honey chicken wings gietijzeren pankernthermometer 1 kg kippenvleugelsmarinade6 el sojasausflinke scheut olijfolie1 el zoetzure chilisaus1 el kiprub1 el pilipili kruiden of chilipoeder1 tl zout1 tl knoflookpoederglaze3 teentjes knoflook1 ui4 el ketchup2 el...

Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout
Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout

  Geroosterde varkensrack met een rub van zoethout kernthermometeraluminiumfolievijzel 1 varkensrack (ca. 1,3 kg)oliezoethoutrub1 el zwarte peper1 el zoethoutpoeder1 el zout10 pimentbolletjes Richt de barbecue in voor de indirecte methode en verhit tot...