Hasselback van rode biet

Recept afdrukken
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht
Trefwoord biet, BrickNic, kaffir, karamelliseren, limoen
Bereidingstijd 2 uur
Passieve Tijd 1 uur
Porties 2 personen

Equipment

  • Bricknic
  • gietijzeren pan

Ingrediënten

  • 4 grote rode bietjes mag ook voorgekookte, ca. 800 g-1 kg
  • zeezout

kaffir-limoenboter

  • 100 g boter
  • 50 ml olijfolie
  • 6 kaffir-limoenblaadjes of citroenblaadjes
  • 10 g verse fijngehakte gember
  • 2 el limoensap of citroensap

kaffir-limoensalsa

  • 10 kaffir-limoenblaadjes of citroenblaadjes
  • ½ el verse gehakte gember
  • 1 teentje geplette knoflook
  • 2 el gehakte korianderblaadjes
  • 1 groene chilipeper
  • 4 el olijfolie

yoghurtcrème

  • 80 g mascarpone
  • 90 g Griekse yoghurt
  • zout en peper

Instructies

  • Smelt voor de kaffir-limoenboter de boter in een pan en voeg alle ingrediënten toe (behalve het limoensap). Laat dit ca. 5 minuten koken en 1 uur rusten. Haal de blaadjes er dan uit en voeg het limoensap toe.
  • Hak alle ingrediënten voor de kaffir-limoensalsa zoals in de ingrediëntenlijst. Doe alles bij elkaar en laat een uur rusten.
  • Klop voor de yoghurtcrème de mascarpone en de yoghurt en breng op smaak met zout en peper. Zet koud weg.
  • Verwarm de barbecue voor op 220°C en richt in voor de indirecte methode (of zet de Bricknic tussen de kooltjes).
  • Heb je verse rode bietjes blancheer ze eerst. Sla dit over wanneer je voorgekookte rode bietjes gebruikt. Snijd voorzichtig om de ½ cm dunne sneetjes in de bietjes. Let op dat je ze niet doorsnijdt.
  • Leg de bietjes in de ene helft van de Bricknic, doe er een flinke scheut olijfolie bij en bestrooi met zout. Zet alleen deze helft van de Bricknic in de barbecue en laat de bietjes karamelliseren. Na 30 minuten zal het eerste vocht uit de bietjes komen. Besprenkel dan elke 20 minuten met het eigen vocht en de kaffir-limoenboter. Dit doe je ca. 2 uur, afhankelijk ook hoe groot de bietjes zijn. De bovenkant van de bietjes moeten uiteindelijk mooi gebruind en licht krokant zijn.
  • Serveer de rode bietjes met de kaffir-limoensalsa en de yoghurtcrème.

Notities

Tip
Dit recept is gemaakt door @copper_and_fire voor Bricknic.

Fire&Food recepten

Voorgestelde recepten

Dutch style bbq-mussels
Dutch style bbq-mussels

Dutch style bbq-mussels gietijzeren pan 2 kg verse mosselen300 g spek50 g gezouten roomboter800 g Hollandse roerbakgroenten2 el Roquefort250 ml kookroomstokbroodbieslook Bereid een bbq voor op directe bereiding met een temperatuur van 180°C.Spoel intussen de mosselen...

Gekruide lamsrack met citrussalade
Gekruide lamsrack met citrussalade

  Gekruide lamsrack met citrussalade kernthermometer 2 lamsracksolijfolierub2 tl zout2 tl gemalen komijn1 tl gemalen koriander1 tl gemalen kardemom½ tl chiliflakes½ tl zwarte pepercitrussalade1 bloedsinaasappelen1 sinaasappel1 grapefruit2 lente-uitjes8...

BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw
BBQ-bearclaw of BBQ-berenklauw

  BBQ-bearclaw / BBQ-berenklauw pankernthermometerhouten satéprikkers 500 g rundergehakt1 el bbq-rub2 uienbbq-sauszout en pepersatésaus150 g pindakaas2 el mirin2½ el sojasaus2 tl honing½ tl knoflookpoeder80 ml kokend water Richt de barbecue in met een indirect en...

Dutch style bbq-mussels
BBQ-carnitas in bao buns

  BBQ-carnitas in bao buns kernthermometerDutch Oven procureur van ca. 1100 grambbq-rublittle gembao bunslente-uikruidenmengsel2 el basterdsuiker1 el oregano2 tl komijnpoeder1 tl paprikapoeder1 ui5 teentjes knoflook1 rode peper2 laurierblaadjes1 sinaasappel4 el...

BBQ Smoked Spatchcock Chicken
BBQ Smoked Spatchcock Chicken

  BBQ Smoked Spatchcock Chicken Beer Barrel chunksgevogelteschaargietijzeren koekenpan (skillet)fijne raspspray-bottle (plantenspuit)kernthermometeraluminiumfolie 1 hele kip500 g voorgegaarde krieltjes in de schil1 el bbq-rubolijfolie1 flesje bier (bv...